Klematis planteras med fördel i öster- och västerläge.
Klematis planteras med fördel i öster- och västerläge. Foto: iStockphoto

Klematis – planteringsråd och odlingstips

Trädgård

Klematis förför oss med sina vackra blommor. Den är en av våra mest älskade plantor i trädgården. Här får du planteringsråd och tips.

Lägg plantan i en hink med vatten

Klematis trivs bra i väldränerad jord, jord som är rik på näring och som har en jämn fuktighet. Vattnet måste kunna sjunka undan lätt och jorden får inte bli för blöt. Storblommiga sorter behöver mer vatten och näring än småblommiga sorter. Innan du planterar bör du lägga plantan i en hink med vatten så att rotklumpen får tillräckligt mycket vatten och fukt. 

Plantera i rabatten på ca 60 centimeters djup. Gropen ska vara lika bred som djup. 

Annons

Fyll sedan gropen med gödslad torvmull eller grov sand när du ska plantera. Det ger extra dränering innan du fyller på med den redan uppgrävda jorden. Detta ger rothalsen extra näring och skyddar plantan mot hemskheter så som svampangrepp. Det går även bra att blanda jorden med planteringsjord i säck och fylla på med exempelvis lecakulor.

 

"Vill ha skugga på fötterna"

Du kan plantera en klematis i stort sett när som helst på året, förutsatt att det inte är frost i jorden och för många minusgrader. Det ska vara rätt odlingsklimat för att plantan ska trivas.

Planterar du låga perenner runt plantan håller du fukten kvar i jorden på ett bra sätt. Detta bidrar dessutom till att den nedre delen av plantan skuggas av och detta rimmar väl med skötselråd número uno som lyder: ”klematis vill ha skugga på fötterna”.

Klematis trivs inte bra i söderläge där det riskerar att bli för varmt och komma för mycket direktsol på plantan. Rötterna och rothalsen är känsliga för direktsol. Satsa på att plantera plantan i öster- och västerläge. Det är bättre. 

 

Skötselråd tidig vår och vinter

Tidigt på våren kan du täcka jorden med kompost eller täckbark för att hålla kvar den viktiga markfukten. Första vintern kan du skydda rotsystemet extra genom att lägga löv och granris runt plantan. 

 

Klematis klättrar 

Plantan klättrar och snor bladskaften runt det som finns att komma åt. Vill du ge den här lilla klätterapan bra stöd ska du satsa på att ställa dit en spaljé eller pergola.

 

Klematis som tar stöd mot en spaljé. Foto: iStockphoto

 

5 snabba tips

  • Lägg plantan i en hink med vatten innan du planterar den.
  • Blanda den uppgrävda jorden med gödslad torvmull, lecakulor, planteringsjord i säck eller grov sand innan du planterar. Det ger plantan extra dränering.
  • Planteringsgropen bör ha ett djup och en bredd på ca 60 centimeter.
  • Ge plantan stöd när den börjar klättra (spaljé eller pergola). 
  • Lägg granris och löv runt plantan på vintern för att skydda rotsystemet. Täck jorden med kompost eller täckbark på våren för att hålla kvar markfukten.

 

16 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...