Foto: Istockphoto

Klätterväxter – så lyckas du

Trädgård

Klätterrosor, klematis och blåregn – det finns klätterväxter för alla fyra väderstreck! Här är våra favoriter.

Så lyckas du med klätterväxter

Det finns klätterväxter för alla fyra väderstreck. För att lyckas ska man plantera en klätterväxt som trivs i sol på husets södersida medan skuggväxten blir bättre på den norra fasaden eller i skuggan av ett träd. Och både klätterros och klematis trivs i halvskugga och man kan också låta dem klättra upp i ett fruktträd.

Östervägg

Annons

Det här är det snällaste väderstrecket. Morgonsolen här är inte lika hårt som kvällssolen på västerväggen sommartid. Det gör att jorden inte heller torkar ut lika mycket som i soligare lägen. Under våren kan däremot morgonsolen väcka växterna för tidigt, vilket kan ge torkskador om man inte täcker växterna mot tidig vårsol.

Klematis Clematis

Klematis lila

Det finns mängder av olika klematis, såväl storblommiga som småblommiga. En tumregel är att ju större blommor desto soligare vill de stå. Kombinera olika klematis för längre blomtid. På våren blommar bland annat atrageneklematis och alpklematis. För sommar- och höstblomningen kan man välja olika storblommiga klematis men också viticellaklematis.

Björnbär Rubus fruticosus

björnbär

Spaljera björnbär mot en varm vägg så mognar bären snabbare. Det är särskilt bra om man bor i en växtzon där björnbär är på gränsen till härdig. Om man låter björnbär växa fritt blir det ett yvigt buskage. Mot vägg blir den mer lätthanterlig. Det finns också taggfria sorter. Zon 2-3.

Klätterros Rosa

Klätterros

I södra Sverige finns många klätterrosor att välja bland. I norr blir det begränsat och de blir inte heller lika höga utan mer som buskrosor. Härdigast är ’Polstjärnan’, zon 7. Ta reda på slutlig höjd eftersom många klätterrosor blir i största laget. Fylld honungsros ’Hybrida’ blir 5-6 meter hög. Zon 4.

 

Läs också: Klematis – planteringsråd och odlingstips

 

Södervägg

Här lyser solen som starkast och jorden kan bli torr om man inte vattnar. Husväggen blir också som en värmereservoar som absorberar värme under dagen och ger ifrån sig värmen på kvällen när temperaturen faller.

Vindruva Vitis

Vindruva

De flesta vindruvor som är härdiga i Sverige klarar bara landet lägsta zoner. Labruskavin, som också kallas staketdruva, är härdigare. Sorten ’Zilga’ klarar zon 4.

Blåregn Wisteria

Blåregn Wisteria

Blåregnet blommar under försommaren med lavendelblå blomklasar och trivs där det är soligt och varmt. Vid söderväggen är det skyddat och härdigheten blir bättre. Ett blåregn kan bli 6-10 m hög när den trivs. Växten är härdig till zon 2 men det finns nya, mer svagväxande sorter som är härdigare.

Kaprifol Lonica

Gul kaprifol

Är det doften man är ute efter ska man välja kaprifol L. caprifolium eller vildkaprifol L. periclymenum. Andra, mer färgstarka sorter brukar sakna doft. Kaprifolen vill växa soligt för att blomma ordentligt. I skugga uteblir blomningen. Höjden är 4-5 m.

 

Läs också: Så lyckas du med rosor

 

Västerläge

Kvällssolen är mildare för växterna än södersol och här trivs egentligen samma klätterväxter som vid österväggen med morgonsol. Så här är fler förslag på klättrare för ett halvskuggigt läge.

Humle Humulus lupulus

Humle

 

Eftersom plantan vissnar ner varje höst klarar den sig i en större del av landet, också i fjällregionen, i alla fall den vanliga humlen. Humle kan bete sig lite ogräsigt så vill man ha en snällare plantan kan man istället välja guldhumle ’Aureus’ med limegröna blad. Den är lite känsligare och inte lika starkväxande som vanlig humle.

Kameleontbuske Actinidia kolomikta

Kamelontbuske

 

En klättrande buske med bladspetsar som ser ut att vara doppade i vit och rosa färg. Står den för skuggigt skuggigt förlorar den sina rosa färg. Kameleontbuske är en hanplanta medan honplantan kallas minikiwi. Den är härdig till zon 4 och kan bli 3-4 m hög.

Läs även:

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Vildvin Parthenocissus

Vildvin

Det finns flera olika vin med snarlikt utseende. Rådhusvin P. tricuspidata ’Veitchii’ får hela, vinlika blad med tre bladspetsar, zon 3. Klättervildvin och engelmannsvin P. quinquefolia har däremot femdelade blad, zon 5. Klättervildvinet griper tag i underlaget med klängen, medan engelmannsvinet är självklättrande. Rådhusvinet fäster på underlaget med häftskivor ytterst på klängena. Alla tre får en färgstark höstfärg i lysande rödorange. I sol blir färgerna ännu mer eldfängda. De blir 6-10 m höga.

 

Läs också: Så fixar du en gammeldags trädgård med vackra mormorsblommor

 

På husets norrsida

Norrsidan är den svåraste läget i alla fall om man vill ha något som blommar. Då finns klätterhortensia och skenhortensia, båda med vita blomställningar. Å andra sidan finns flera gröna klätterväxter med ett frodigt bladverk.

Pipranka Aristolochia macrophylla

Pipranka

 

En slingrande klängväxt med stora, rundade blad som ger ett tropisk intryck. Blommorna är små och oanseliga. Den slingrar sig som en riktig lian och kan bli 6-10 m hög. Zon 5.

Klätterhortensia Hydrangea anomala ssp. petiolaris

Klätterhortensia

En klätterväxt som får massor av stora vita blomflockar mitt i sommaren, trots det mörka läget. Den klättrar med sugrötter så välj platsen med omsorg eftersom växtens rötter kan ge skador på fasaden. Klätterhortensia är en surjordsväxt som kan bli 4-7 meter hög. Zon 4.

Murgröna Hedera helix

Murgröna

Murgröna fäster med sugrötter på underlaget. Den kan få 6-10 meter långa rankor och klarar vintrarna till zon 2. Väljer man E-plantor, som sortena ’Grafik’, ’Huldra’ och ’Hymn’, är de härdiga till zon 4.G

09 januari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...