Ogräs, ogräs – allt detta ogräs.
Ogräs, ogräs – allt detta ogräs. Foto: iStockphoto

Hejdå kirskål – plast och lite jävlar anamma!

Trädgård

Kirskål växer brett och fort och i stort sett överallt. En del vill bara bli av med eländet, andra äta det. Här kommer tips på saker du kan göra. 

Kirskål är för många bara ett hemskt ogräs som aldrig tycks sluta växa som vi med avsky betraktar när det slukar våra trädgårdar. Kirskålen sprids både ovan och under jord. Fröna sprids med vinden och under jorden växter utlöpare i avancerade, trassliga rotsystem.

 

Svår att bli av med

Annons

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ta bort kirskålen för hand. Ska man gräva upp kirskålen måste man ta med hela rötterna. Man måste därför ner djupt under jorden och lyfta upp hela plantan med spade. Kirskålen kan bilda utlöpare på upp till ett par meter och försöker du dra upp rötterna går de ofta av. När en rot går av kan fler plantor börja växa.

 

Kirskålen dör utan ljus

Det kanske mest effektiva sättet för att bli av med kirskålen är genom att ta bort ljuset. Du täcker över rabatten eller det avgränsade området i trädgården med en stor plastpåse eller sopsäck. Lägg därefter något tungt över plasten så att den inte blåser bort och täcker det avgränsade området väl. 

Därefter väntar du åtminstone en säsong, gärna längre, innan du tar bort plasten. Kirskålen kan inte växa utan dagsljus och kommer att dö tillslut. 

 

God att äta

Kirskål kan ätas både varm och kall i exempelvis sallader, soppor, grytor eller som pesto, då gärna de tidiga skotten på våren. Smaken är något "pepprig" och påminner aningen om selleri eller sparris. Kirskålens blad är rika på C-vitamin och innehåller mycket näring. 

Du plockar och fryser in kirskålen för att sedan ta fram den efter sommaren. 

 

Kompostera inte! 

Vill du bli av med kirskålen ska du inte lägga den på komposten. Fröställningarna och rötterna som du avlägsnar från jorden kan mycket väl spridas vidare ändå. Vill du vara helt säker på att kirskålen försvinner lägger du allt i en plastpåse och ner i soptunnan. 

 

09 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...