Kantareller finns att plocka i nästan hela landet.
Kantareller finns att plocka i nästan hela landet. Foto: iStock

Kantareller – så hittar du skogens guld!

Trädgård

Har du sett herr kantarell? Här är bästa tipsen för hur du hittar den gula, granna svampen.

Av: Sandra Holmes, 16 april 2020

Läs också: Så torkar du svamp! 

Kantarell, Cantharellus cibarius, är en av våra mest älskade matsvampar, och den som väl hittat sin egen gömma håller den gärna för sig själv. Kantarellsäsongen är lång – den brukar börja i juni och sträcka sig långt in på senhösten. Ungefär två veckor efter ett ordentligt regn brukar det vara läge att ge sig ut på kantarelljakt med svampkorgen. 

 

Kantareller i mossaKantareller gömmer sig ofta under mossan. Skär gärna av den med en svampkniv så slipper du ägna så mycket tid åt att rensa bort jord när du kommer hem. 

Annons

Hitta kantareller

Kantareller finns i stort sett i hela landet men är mindre vanlig i Norrlands inland. Du hittar den i gran-, bok-, ek-, och blandskog, samt även i fjällbjörkskogen. 

Kantareller gillar fukt och växer ofta täckta av mossa, löv eller skogsgräs, samt i fuktiga sänkor och i kanten av diken och kärr. Skymtar du ett par gula hattar någonstans brukar det ofta gömma sig fler i närheten. 

Kantarell är en mykorrhizasvamp som bara kan växa ihop med levande trädrötter som kan bilda kantarellmykorrhiza, så när du hittat några kantareller kan du gärna fortsätta leta i en ring runt hela trädet.

 

Känna igen kantarell

Kantarellen är helt gul på utsidan och har ett spänstigt gulvitt kött. Hattens ovansida är slät och har ofta en vågig kant, medan undersidan har grenade åsar som löper ner på foten. Den doftar fruktigt, är lätt att dela, och har en något skarp smak.

 

NarrkantarellNarrkantarell.

Förväxlingssvampar

Kantareller är lätta att känna igen och förväxlas inte med några giftiga svampar. 

Blek kantarell, Cantharellus pallens, är också en bra matsvamp men har en lite annorlunda smak och konsistens än vanlig kantarell. Den är mycket blekare än vanlig kantarell, med en nästan vit ovansida och växer framför allt i ädellövskog, men även under björk och hasselbuskar. 

Narrkantarell, Hygrophoropsis aurantiaca, som också brukar kallas för falsk kantarell, är dock ingen matsvamp. Den är också gul men har en mörkare undersida med skivor, en smalare ihålig fot, och ett segare tunnare kött. Den är smaklös, doftar ingenting och växer på murket trä, vid stubbar och myrstackar. 

 Läs också: Giftsvamparna du bör akta dig för! 

Tillaga kantareller

Rensa kantarellerna genom att borsta bort skräp och skära av jordiga fötter. De brukar oftast inte angripas av insekter, men ibland finns det knäpparlarver inuti foten, så skär gärna ett tvärsnitt genom svamparna. Rensade kantareller klarar sig ett par dagar i kylskåpet. När du ska tillaga dem hettar du först upp svampen i en kastrull eller stekpanna tills de avger vatten. Vill du äta dem direkt låter du all vätska koka bort, men vill du frysa in dem så gör du det tillsammans med spadet. 

 

KantarellsoppaKantarellsoppa är utmärkt som förrätt eller lättare måltid.

Recept - Kantarellsoppa 

(4 portioner)

 

Du behöver: 

 • 2 l kantareller (2 l motsvarar ca 600 g)
 • 3 schalottenlökar
 • 2 msk smör eller margarin
 • 3 dl vitt vin
 • 5 dl vispgrädde
 • 1 l kycklingbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
 • 1 dl hackad persilja
 • salt och peppar

 

Gör så här: 

 1. Ansa svampen. Låt den "svettas" i en varm stekpanna.

 2. Skala och hacka löken.

 3. När vätskan kokat in i svampen, öka värmen och lägg i smöret. Fräs en stund och lägg sedan i löken. Låt löken bli mjuk och häll sedan på vinet och låt det koka in något.

 4. Blanda ner grädde och buljong. Låt det koka ca 5 minuter. Mixa soppan slät tillsammans med persiljan. Smaka av med salt och peppar.

 

(Receptet är hämtat från Ica.se)

Läs också: Trattkantarellsoppa med ädelost

16 april 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...