Foto: Istock

Jasmin – den väldoftande krukväxten!

Trädgård

Parfymblomman jasmin är en lättskött krukväxt som får hemmet att dofta underbart! Så här lyckas du!

Av: Sandra Holmes, 14 april 2021

Jasmin, Jasminum, är ett växtsläkte med omkring 200 arter varav de flesta har sitt ursprung i Afrika, Asien och Australien. Många av dem har blommor som doftar väldigt gott och som bland annat används i parfymer och för att smaksätta te. Blommorna är oftast vita men kan också vara gula, rosa eller svagt röda. 

 

Förväxlas med schersmin 

Jasmin förväxlas ofta med trädgårdsbusken schersmin, Philadelphus, som också har doftande vita blommor, men de är inte släkt med varandra även om namnen är väldigt lika. 

 

Annons

För hem och trädgård

En av jasminarterna, vinterjasmin, går bra att odla som trädgårdsväxt i södra Sverige, men annars är det som krukväxter de odlas här i Sverige. Jasmin brukar finnas att köpa på våren, då de första blommorna börjar slå ut. De är spännande och lite annorlunda växter att ha hemma, eftersom de både klättrar och doftar gott. Bladverket är grönt och glänsande och kan bli ganska stort och yvigt. 

 

Jasminen kan flytta ut i trädgården på sommaren. 

 

Skötselråd

Jasmin vill stå ljust men inte i stark sol. Har du den som krukväxt kan den stå inomhus året om men det går också bra att flytta ut krukan under sommaren. Var försiktig i början när du flyttar ut din jasmin, och ställ den skyddat så att bladen inte bränns. 

Ge den rikligt med vatten och näring under sommaren. Under vintern vattnar du mindre och undviker att gödsla, men låt den inte torka ut, det kan få den kan tappa bladen. Plantera om efter blomningen på hösten eller tidigt på våren. Efter blomningen kan du också beskära de längsta grenarna. 

 

Här är 5 spännande jasminer!

 

1. Parfymjasmin, Jasminum officinale

 

Får mängder av små vita stjärnformande blommor som har långa pipor och rosa blomknoppar. Kan klara sig i ett frostfritt uterum om vintern. Blommar som mest på sommaren men överraskar ibland med blommor under övriga delar av året. Härstammar från Kina och Iran. 


2. Vippjasmin, Jasminum polyanthum

 

En kinesisk art med vita blommor, och ibland rosa blomknoppar, som sitter i vippor på tunna, böjda grenar. Är snabbväxande och kan få uppemot 1,5 meter långa, slingrande grenar. Behöver stå lite svalare under några veckor under hösten, med en temperatur på mellan 5 till 15 grader, för att bilda rikligt med blomknoppar. 3. Vårjasmin, Jasminum mesnyi

 

Blommar med halvfyllda gula blommor under sen vinter till vår. Kan odlas som en klättrare eller som en tät och rund buske om man beskär den efter blomningen. 

 

4. Arabisk jasmin, Jasminum sambac

 

Kommer från Indien och närliggande länder där den används som smaksättare av te. Har ett buskformat växtsätt, till skillnad från de andra slingrande jasminarterna, och lite större, äggrunda eller lansettformade, blad. Blommorna är vita och sitter i klasar om tre eller fler. 

Kan bli upp till 2 meter hög och klarar av högre temperaturer än många andra jasminarter. 5. Vinterjasmin, Jasminum nudiflorum

 

En vacker gulblommande klätterväxt för landets södra delar som passar bra att växa mot en spaljé. Under milda vintrar kan den blomma från december till april på bar kvist. Har gröna, fyrkantiga grenar och små blad och blir upp till 3 meter hög. Denna kinesiska växt passar för växtzon 1 eller 2 i Sverige, på en varm och skyddad växtplats. Trivs i soliga lägen men inte rena söderlägen. Läs också: Änglatrumpet – bästa tipsen för den väldoftande giganten

14 april 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...