Det finns japansk lönnar för alla trädgårdar.
Det finns japansk lönnar för alla trädgårdar. Foto: Istockphoto, Thord Ohlsson

Färgsprakande japanska lönnar – 10 spektakulära sorter

Trädgård

Japanska lönnar skapar blickfång i trädgården med sina spektakulära blad. Så här lyckas du med dem! Vi har valt ut tio favoritsorter. 

Av: Sandra Holmes, 16 mars 2020

Det är svårt att inte bli förälskad i de japanska lönnarnas vackra bladverk.

Som deras vetenskapliga namn, Acer palmatum, berättar är bladen femflikigt formade som en hand. De kan vara skira som spets och mer brett fylliga som lönnarna i naturen.I japanska tempelområden har dessa lönnar förädlats i århundraden och varit populära som bonsaier, och numera finns de i tusentals olika sorter. 

– Det som är så fantastiskt med japanska lönnar är att de finns i så många färger, former och storlekar, så du kan lätt hitta en plats för dem, även om du bara har en liten villaträdgård eller en balkong, säger Thord Ohlsson, som driver växthandeln “Aceratum – Kåseberga” i Skåne som är specialiserad på japanska lönnar. 

Annons

Storlek

Dissectum-sorterna som man ofta hittar i trädgårdsbutikerna är ofta knappt en meter höga och har ett lågt men utbrett växtsätt. De och andra lågväxande sorter fungerar fint tillsammans med andra växter i en rabatt, men det finns betydligt högre trädliknande sorter som är vackra solitärer. 

Kontrasten är stor mellan olika japanska lönnar. 

Skiftar färg

Japanska lönnar skiftar ofta i färg under säsongen. Många sorter brukar slå ut i grönt under våren och sedan gå mot röda, orange eller mörkröda nyanser mot sommaren eller hösten. De är särskilt iögonfallande växter som med sina röda färger skapar en spännande kontrast till trädgårdens andra gröna växter och är glödande vackra i motljus. 

– En särskilt färgskiftande sort är 'Beni Komachi' som går från grön till laxrosa till rosaröd och tillbaka till grön, säger Thord Ohlsson.  

De flesta japanska lönnar föredrar lite halvskugga – särskilt de röda vars färg blir mer framträdande i halvskuggiga lägen. Bladen kan brännas om de planteras i allt för mycket sol. Samtidigt ger för mycket skugga mindre markanta bladfärger.

Japansk lönn är ett riktigt blickfång i trädgården. 

Vill stå väldränerat 

I Sverige klarar de av att växa i marken i uppåt odlingszon 3(4) och de trivs i svagt sur jord, så man kan gärna blanda i rhododendronjord eller torv vid plantering.

– De vill stå väldränerat och tycker inte om styva lerjordar. Vid höstregn ska vattnet kunna rinna undan så de inte står i vatten. Har man en kuperad tomt är det bättre att plantera sin japanska lönn i en sluttning istället för i en svacka, säger Thord Ohlsson. 

Japansk lönn är lätt att odla i kruka. 

Odla i kruka

Ett annat alternativ är att plantera japansk lönn i kruka. Det passar bra för norra delen av landet ifall man kan ställa krukan i ett svalt förråd över vintern. Bor man i södra delen av landet kan krukan stå ute på vintern men då behöver man täcka jorden med plast så det inte regnar in så mycket vatten i krukan och skydda den med till exempel fiberduk om det blir många minusgrader.

  

10 spektakulära sorter

 

'Atropurpureum'.

Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Vanlig förekommande sort med mörkröda blad och djupt inskurna flikar. Höjd efter 10 år: 6-8 meter. 

 

'Beni Komachi'. Foto: Thord Ohlsson

Acer palmatum 'Beni Komachi'. Har en stor färgvariation mellan laxröda vårfärger och sedan skiftningar i både rött och grönt under säsongen. Höjd efter 10 år: 1-2meter.

 

'Bloodgood'.

Acer palmatum ‘Bloodgoood’. Mörkröda blad som nästan ser svarta ut när de är nyutslagna. Höjd efter 10 år: 6-8meter.

 

‘Dissectum Garnet’.

Acer palmatum ‘Dissectum Garnet’. Vanligt förekommande sort med mörkröda flikiga blad. Höjd efter 10 år: 1-2 meter.

 

Acer palmatum 'Fireglow'. Mörkt röda blad. Höjd efter 10 år: 2-4 meter. 

 

'Pung Kil'. Foto: Thord Ohlsson

Acer palmatum 'Pung Kil'. Rödbladig under hela säsongen med skira bambuliknande blad. Höjd efter 10 år: 2-3meter.

 

Acer palmatum ‘Trompenburg’. En lite mer snabbväxande sort med välvda djupt flikiga och varmt röda blad. Höjd efter 10 år: 5-7 meter. 

 

'Atropurpureum' och Orange Dream'. 

Acer palmatum ‘Orange Dream’. Upprättväxande busklikt träd med gyllengula blad på våren, ljusgröna på sommaren och orangegula på hösten. Höjd efter 10 år: 3-4 meter.

 

‘Osakazuki’. Foto: Thord Ohlsson

Acer palmatum ‘Osakazuki’. Växer upprätt med ceriseröd höstfärg. Höjd efter 10 år: 6-8 meter.

Tips!

För mer info om japanska lönnar, besök: Edafos.se

Aceratum – Kåseberga har ett mycket stort sortiment med dryga 100 olika sorter av Japanska lönnar.

Läs även:

Utrota mördarsniglar – läsarnas bästa tips

Sax, salt eller kaffesump – knepen är många för att slippa mördarsniglar i trädgården. Här är Vi i Villa-läsarnas bästa tips för att utrota mördarsnig...

 

 

16 mars 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...