Insynsskydd balkong
Hitta ett insynsskydd som både passar balkongens stil och dina behov.

8 smarta insynsskydd till balkongen

Trädgård

Insynsskydd gör balkongen mer privat och kan också ge skydd från sol och vind. Här tipsar vi om åtta olika slags insynsskydd, både till ovanför och nedanför balkongräcket. 

Av: Sandra Holmes, 05 augusti 2020

Fönsterfilm

En frostad fönsterfilm som släpper igenom ljuset. Foto: Isabelle Engqvist / Isastar.se

1. Fönsterfilm på glaset

Annons

Fönsterfilm är lätt att fästa mot glasytor, det är bara att spreja på vatten, sätta på plastfilmen och stryka bort luftbubblorna med en vattenskrapa. De finns i mänger av olika färger och mönster. De kan bli lite fula om de sitter kvar över vintern, men de är billiga och lätta att ta bort och byta ut.   

Bambumatta

Insynsskydd av bambu och pil passar fint ihop med växter på balkongen. Foto: Rusta

2. Mattor av naturmaterial

Mattor av material som bambu och pil ger en naturlig look och ombonad känsla på balkongen. De är lätta att få tag i på byggvaruhusen och finns i olika bredder och längder, vilket gör att man antingen kan välja en smalare variant som bara täcker balkongens undre del, eller en bredare variant som även ger insynskydd ovanför räcket. 

 

Maxi balkongskydd

Maxi balkongskydd är ett flexibelt insynsskydd som går att dra ut vid behov. Foto: Mijöma

3. Utdragbar markis ovanpå räcket

Ibland vill man kanske vara mer skyddad och privat på balkongen, och andra gånger tvärtom kunna se ut och njuta mer av solen. Då kan det vara praktiskt med ett insynsskydd som är lätt att dra in och ut. Maxi balkongskydd är som en rullgardin på tvären som sätts fast på räcket. 

 

Insynsskydd tyg

Ett tvättbart insynsskydd i polyester. Foto: Ikea

4. Tyg under räcket

En vanlig lösning är tyg som spänns upp runt balkongens nedre del, antingen i markisväv eller andra material. Det finns företag som specialiserar sig på måttanpassade lösningar och har ett stort utbud av färger och mönster. Att sy ett själv är heller inte svårt. Materialen på tygen varierar liksom färgbeständighet, UV-resistens och möjligheten till maskintvätt. För att förlänga hållbarheten bör tyget tas in över vintern. 

 

Spaljé

Ett spaljé byggt av kompostgaller och rundstavar, och som grönskar av klättervildvin. Foto: Alicia Sivert / aliciasivert.se

5. Spaljé med klätterväxter

Att låta klättrande växter skapa insynsskydd mot en spaljé gör balkongen levande och höjer mysfaktorn rejält. Varför inte bygga ett eget spaljé? Tänk bara på att det måste vara tillräckligt stabilt så att det klarar ordentliga vindar och förankra det ordentligt i balkongen.

 

Insynsskydd skärm

En träskärm med ribbor som silar vinden. Foto: Jabo

6. Skärma av

Det finns mängder av färdiga skärmar att köpa i trä och metall som är lätta att pryda med växter, lyktor och ljusslingor med mera, eller som är fina att ha bara som de är. Sätt fast det ordentligt i balkongen så det står stabilt. 

 

Insynsskydd glasfiber

Foto: Balkongskydd Svenska AB

7. Glasfiberskärm

Skärmar i glasfiber finns i både helt genomskinligt, färgat eller frostat utseende och monteras fast på räcket utan att göra åverkan på det. Glasfiber är ett slitstarkt material, men skärmarna bör sänkas ned vid mycket kraftig vind. 

 

Insynsskydd pvc

Ett sådant här pvc-nät stoppar 65 % av vinden och kan sitta kvar över vintern. Foto: Tentarp

8. Nätväv

Vindskydd i pvc-nät ger ofta en högre upplevd vindreducering än täta dukar där vinden kan skapa turbulens över duken. De ger också skydd mot insyn men eftersom de är halvtransparenta även ett visst ljusinsläpp och en möjlighet att se igenom. 

05 augusti 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...