Foto: Istockphoto

Hyacinter – så lyckas du

Trädgård

Njut av hyacinter ute och inne. Sätt den i hyacintglas till advent eller i olika arrangemang tillsammans med andra växter. När våren kommer kan du njuta av dem i trädgårdens krukor och i rabatter.

Av: Susanna Rosén, 13 augusti 2019

Hyacinter blommar med täta, kraftfulla blomställningar med en ljuvlig doft. Och man kan njuta av deras blomning två gånger per år: till advent och i försommarrabatten. Det är samma art av hyacint Hyacinthus orientalis som vi har både i julgruppen och i rabatten även om det finns betydligt fler färgar att välja bland till vårrabatten.

 

Vi har odlat hyacinter länge och de första hyacinterna kom till Sverige under 1600-talet. När intresset för lökarna tog fart i England och Holland under 1700-talet utbröt en hyacinthysteri och man började spekulera i hyacintlökar, nästan som man hade gjort med tulpaner.

 

Annons

Plantera på hösten

Trädgårdshyacinten, som du planterar som lök på hösten, blommar utomhus april-maj. De finns i en färgskala från mörkaste blåsvart, olika nyanser av blått, rött, rosa, aprikos och gult, och till vitt. De vill helst växa på en solig plats, i en väldränerad jord men brukar klara de flesta trädgårdsjordar. Hyacinten är 15-30 cm hög och blir fin tillsammans med andra vårblommande växter i rabatten men också i kruka. På våren kan du ofta köpa färdigdrivna hyacinter, färdiga att plantera ut i tidiga vårkrukor tillsammans med exempelvis penséer och ranunkler.

 

Visst kan du spara julens överblommade lökar och plantera ut dem i trädgården så snart det går att gräva men då får du räkna med en slimmad, gles variant som påminner om den ursprungliga, vilda hyacinten. Trädgårdshyacinter som du planterar direkt i rabatten på hösten blir däremot täta och fina och brukar återkomma i flera år.

 

Njut till advent

När du köper färdigdrivna hyacintlökar till advent ska hyacintens blomställning vara knoppig och fortfarande grön. Då kan det vara svårt att avgöra vilken färg den kommer att få. Många odlare färgkodar därför plastkrukorna så det blir lättare att veta vilken färg du köper. De sätter alltså rosa hyacinter i rosa krukor och vita i vita.

 

Hyacint – välj rätt sorts lök 

Välj lökar av bra kvalitet. Dyrare lökar får ofta kraftigare blomställningar. Inte bara lökens storlek men också drivningstemperaturen styr blomstängelns storlek. Ju svalare en hyacint har drivits, desto tjockare blomstängel får du. Mindre lökar blir bra i julgrupper där du kan sätta många tillsammans. Stora, kraftiga hyacinter kommer bättre till sin rätt om men sätter dem ensamma, gärna i ett lökglas. Det är fint att skölja bort jorden runt löken och sätta den ”naken” i ett hyacintglas.Dessa glas användes förr att driva fram hyacinterna i. Man hittar dem i blomsterhandeln eller i trädgårdsbutiken. Försök gärna hitta hyacintglas i antikaffärer och på loppisar. Ett kul samlarobjekt.

Här är våra bästa knep – så lyckas du med julblommor!

 

Välj doftstyrka

Olika sorter doftar olika starkt. Om man tycker att hyacinter doftar övermäktigt kan man välja en svagdoftande sort. Annars kan man placera dem i ett frostfritt uterum. Där håller den dessutom längre.

 

Doftar svagast
‘Blue Pearl’, ‘Pink Pearl’, ‘Purple Sensation’ och ‘White Pearl’.

 

Doftar medel
’Anne Marie’ och ’Atlantic’.

 

Doftar starkt
’Blue Star’ och ’Delft Blue’.

 

 

Lyckas med hyacinter till advent:

  1. Välj knubbiga plantor i butiken. En tumregel är att ju större lök man köper desto större blomställning.
  2. Sätt ner plastkrukan i en liten ytterkruka och täck eventuellt med mossa.
  3. Ska hyacinten sitta i en julgrupp planterar man den med kruka och allt. Då blir det lättare att lyfta ur överblommade lökar och ersätta med nya, knoppiga. 
  4. Om hyacinten ska placeras i ett hyacintglas sköljer man första av jorden från rötterna. Låt de nakna rötterna hänga ner i vattnet, men lökens undersida, rotkakan, ska inte vara i kontakt med vattnet.
  5. De kan placeras en bit in i rummet eller i fönstret.
  6. Vattna sparsamt med jämna mellanrum för att blomstängeln ska orka slå ut ordentligt.
  7. För att blomningen ska vara längre kan man ställa hyacinterna svalt nattetid eller i ett frostfritt, inglasat uterum.
  8. Klipp av den första blomstängeln när den är överblommad. Ofta brukar en ny, lite tunnare stängel titta fram.
13 augusti 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...