Foto: iStock

5 supersmarta sätt att bli av med höstlöven

Trädgård

Vet du inte vad du ska göra av alla höstlöv i trädgården? Här är 5 supersmarta tips på hur du kan använda och samtidigt bli av med dem:

Av: Sandra Holmes, 02 oktober 2020

 

  1. Kratta in löven under buskarna och över rabatterna. Det ger både näring och vinterskydd och är särskilt bra för känsliga växter som rosor. 
  2. Gräv ner dem i grönsakslandet eller i dina pallkragar! De ger maskarna något att äta, som de sedan omvandlar till näring, och jorden blir mer mullrik och mindre kompakt. 

    Annons
  3. Blanda ner dem i trädgårdskomposten! Vattna om det är torrt och blanda gärna i lite gödsel och gräsklipp för att påskynda nedbrytningen. 

  4. Finfördela löven med gräsklipparen och låt dem ligga kvar på gräsmattan. När de bryts ner får gräset näring. Det kan du göra så länge gräset fortfarande växer och maskarna är igång. 

  5. Använd dem som isolering till fleråriga växter i krukor som behöver stå ute över vintern. Ställ krukan i en stor påse eller kartong, packa in den med löv runt om, och gärna bubbelplast eller fiberduk kring utsidan. (Bor man i landets kyligare delar är det säkrast med frostfri förvaring).

Läs också: Då ska du klippa gräsmattan för sista gången

02 oktober 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...