Foto: Istockphoto, Blomsterfrämjandet, Minna Mercke Schmidt, Emma Ahlgren

Höstfix i trädgården – 9 tips från vår trädgårdsmästare!

Trädgård

Än finns det mycket roligt att göra i trädgården. Här ger vår trädgårdsmästare Sandra Holmes sina bästa tips! 

 

Av: Sandra Holmes , 07 september 2021

1. Plantera mera!

 

Annons

Trädgårdssolbrud och höstanemon är två vackra höstblommande perenner. 

Hösten är en bra tid för att skapa en ny perennrabatt, plantera träd, buskar och häckar. Att vädret är svalare och fuktigare är bara bra. Gräv, luckra jorden, ta bort ogräs och blanda upp med ny planteringsjord.  

 

2. Sätt vårlökar

Ladda rabatterna med lökväxter så får du härliga vårblommor att längta till. Tulpaner är förstås fantastiska, men har du problem med rådjur så satsa hellre på till exempel påsk- och pingstliljor, snödroppar och snöklockor. Sätt många i grupp för större effekt! 

 

Läs också: Då är det dags att sluta klippa gräsmattan! 

 

3. Gör en höstkruka 

En vacker kruka höjer humöret! Entrén gör du välkomnande och höstfin med ett enkelt krukarrangemang. Penséer, cyklamen, ljung, alunrot och prydnadskål är några växter som står sig fina länge i höstkrukan. 

 

4. Så bladgrönt

Vintersallat kan du så nu för skörd senare i höst. 

Du kan så både spenat, vintersallat och asiatiska bladgrönsaker nu, i köksland och odlingslådor, åtminstone i södra halvan av landet. Skydda gärna sådderna med fiberduk. 

 

5. Lägg ny gräsmatta  

Behöver gräsmattan lagas eller är det dags att anlägga en helt ny? Nu passar det både att så gräs och att lägga ut färdigt gräs på rulle.

 

6. Gallra i hallonbuskarna

Alla hallonskott som har gett bär i år kan du klippa av så nära marken som möjligt. De nya skotten, som ger bär nästa år, är bra att binda upp.

 

Läs också: Så sätter du tulpanlökar! 

 

7. Plantera vitlök 

Köp sättlökar av vitlök som du planterar mot slutet av hösten. Dela i klyftor, varje klyfta ger en ny lök. Jordärtskocka är en annan gröda som är bra att plantera på hösten. Sätt den på ett avgränsat ställe, som i en djup odlingslåda, eftersom den sprider sig kraftigt. 

 

8. Dela perenner

Gräv upp och dela dina vår- och sommarblommande perenner för att få fler plantor. Använd händer eller spade för att ta isär rotklumparna, och se till så att varje del har både rötter och blad kvar. Vattna ordentligt efter omplantering. 

 

 9. Beskär träden 

September är en bra månad för beskärning. Undvik att lämna kvar stumpar, då svampsjukdomar lätt får fäste där. 

September är en bra tid för att beskära träd. Fruktträd beskär du direkt efter skörden. Ta i första hand bort döda och sjuka grenar, sådana som växer rakt upp eller inåt i kronan och dem som växer för lågt, för tätt eller skaver mot varandra. 

 

Läs även:

Därför ska dina dricksglas inte stå upp och ned

När du sätter glasen på plats efter disken är du kanske en av dem som ställer dem med botten upp och ned. Se upp för det – det kan leda till glaspest!

07 september 2021 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...