Hortensiabuskar behöver god tillgång till vatten, särskilt efter planteringen.
Hortensiabuskar behöver god tillgång till vatten, särskilt efter planteringen. Foto: Istock

Hortensia – maffiga blommor för både rabatt och kruka

Trädgård

Hortensior har mycket mer att erbjuda än de flesta vet. Buskarna med de stora blommorna är vackra från sommar till sen höst, skiftar i färg, och det finns många spännande arter att välja bland!

Av: Lotte Bjarke, 03 december 2020

Blå hortensia

Sur jord ger blå blommor på hortensian.
Foto: Istock

Hortensia, Hydrangea macrophylla, är en fröjd i trädgården med sina stora, färgglada blommor. Den är perfekt för både stora krukor och rabatter, där växten utvecklas till en vacker buske. Detsamma gäller för ett antal av hortensians mindre kända släktingar, som både har vackra blommor, spännande färger och vackra strukturer att erbjuda.

 

Annons

Hortensia I kruka

Hortensia går utmärkt att odla i kruka, bara man vattnar regelbundet så de inte torkar ut. Förvara krukan frostfritt och ljust, eller gräv ner plantorna i trädgården över vintern.
Foto: Floradania

Hortensior behöver mycket vatten

De många hortensiaarterna är inte svåra att odla i trädgården, så länge de har tillräckligt med vatten att dricka. Törsten återspeglas i det latinska släktnamnet Hydrangea, som härstammar från grekiska och kan översättas som ”vattenkar”. Med andra ord handlar det om att hitta en plats där jorden inte är för torr, och att vara flitig med vattenkannan – speciellt under första tiden efter planteringen.

Läs också: 12 fantastiska fakta om hortensior

Hur man planterar hortensior

Sensommaren och hösten är en bra tid för plantering av hortensior eftersom jorden är fuktig och varm. Vid denna tid har hortensian bäst förutsättningar att utveckla nya rötter, så att växten får ett bra fotfäste på sin nya växtplats.

Så här planterar du:

  1. Sätt växten i en hink med vatten och gräv ett stort hål. 

  2. Lägg lite ny jord i botten av hålet (använd hortensia- eller rhododendronjord). Slå ut växten ur krukan och placera den i hålet så att den hamnar på samma nivå som markytan. 

  3. Fyll hålet två tredjedelar fullt med jord och häll sedan en kanna vatten i hålet innan du fyller på med resten av jorden.

Hortensior åldras vackert

Hortensians blommor fortsätter att vara vackra långt efter de slagit ut. Först byter de färg och sedan torkar blommorna in och blir bruna och pappersaktiga. De sitter kvar till sent på hösten och är bra att använda som dekorationer.

 

5 vackra hortensiasläktingar

Klätterhortensia

Foto: Istock

Klätterhortensia

(Hydrangea anomala ssp. petiolaris)
Klätterhortensia skiljer sig från sina släktingar genom att vara en klätterväxt som kan klättra över fem meter högt med hjälp av luftrötter. I juni-juli får den stora, flata krämfärgade blommor.

 

Vidjehortensia

Foto: Istock

Vidjehortensia

(Hydrangea arborescens)
Vidjehortensia är en vacker, grenad buske på några meters höjd med stora, bollformade blomställningar i juli-september. Blommorna är först limegröna och blir gradvis krämfärgade.

 

Vipphortensia

Foto: Istock

Vipphortensia

(Hydrangea paniculata)
Vipphortensia är en kraftig, välförgrenad buske som är upp till tre meter hög. Den blommar från juli till september med långa, koniska blomställningar som byter färg från grädde till rosa över säsongen.

 

Flikhortensia

Foto: Istock

Flikhortensia

(Hydrangea quercifolia)
Flikhortensia är en kraftig hortensiabuske på några meters höjd med löv som liknar ekblad. De krämfärgade blomställningarna är koniska och upp till 25 cm långa.

 

Strävhortensia

Foto: Istock

Strävhortensia

(Hydrangea aspera)
Strävhortensia är en välformad hortensiabuske, med stora sammetsludna blad, som är några meter hög. Blommorna är stora och välvda i blå, lila och gräddiga nyanser i en vacker kombination.

8 tumregler för odling av hortensior

1. Hortensior behöver mycket vatten och tål inte att torka ut.


2. Hortensior blommar ungefär från juni till augusti.


3. De vissnade blommorna av hortensior ser vackra ut på växterna till långt in på hösten.


4. Hortensior kan planteras både på våren och hösten, men det är lättast på hösten. Vårplantering kräver desto mer vattning.

5. Hortensior ska stå ljust, men helst i halvskugga och så lite som möjligt i direkt solljus.


6. Hortensior växer bäst i näringsrik och kalkhaltig jord kompletterad med torvmull.
Använd gärna hortensia- eller rhododendronjord vid plantering. 

7. Färgen på hortensiablommor kan manipuleras med jord och gödselmedel. Som en tumregel kan man säga att högt pH i jorden, och gödsel innehållande mycket kalcium, ger rosa blommor, medan sur jord ger blå blommor. För att behålla jorden sur kan du använda blåbärsgödsel, och du bör undvika alla sorters gödsel som innehåller kalcium. Det finns också särskilt ”Färga mig blå”-medel som man kan vattna på jorden för att behålla den blå färgen.

8. Hortensior behöver gödslas både på våren och hösten, och det är bra att näringsvattna under sommaren för rikare blomning.


Läs också: Pioner – så lyckas du!

03 december 2020 Lotte Bjarke
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...