Foto: iStockphoto

Häggmispel – planteringsråd och tips

Trädgård

Häggmispel är en uppskattad och lättskött häckväxt. Här får du planteringsråd och tips.

Häggmispel - varma färger till hösten

Häggmispeln är en vanlig häckväxt som många av oss har hemma i våra trädgårdar. Tycker du att det är för lite insynsskydd runt huset eller saknar du varma färger i trädgården fram mot höstkanten? Då är det troligen en häggmispel du behöver.

 

Annons

Vackra vita blomklasar

Häggmispeln är lätt att sköta om. Du känner lätt igen häggmispeln på de ovala bladen som är räfflade på ovansidan och sågade längs kanterna. Häggmispeln får vita blomklasar som slår ut tidig vår mellan april och maj månad.

Man kan plantera häggmispeln på de allra flesta ställen i Sverige och de överlever vintern, säger Rebecca Strömblad, Löv  & blad.

 

Insynsskydd

Behöver du mer insynsskydd eller skärma av tomten ytterligare fungerar häggmispeln bra som häck. Du ska helst plantera buskarna i flera grupper och vara noga med avståndet mellan buskarna så att häcken växer tätt. Två eller tre plantor per meter är en ganska bra avvägning.

– Häggmispeln växer snabbt och får bladbildning redan tidigt på säsongen. På bara ett par år har man en tät häggmispelhäck som skyddar mot insyn.

 

Doftar gott

Häggmispeln är vacker att titta på och doftar otroligt gott. Precis i början på året är bladen närmast kopparfärgade och när den sedan grönskar blir bladen gröna. Fram mot hösten, om häggmispeln fått rikligt med solljus, får bladen vackra nyanser av rött och gult.

 

Väldränerad jord 

– Häggmisteln växer bäst i vanlig planteringsjord. Under JAS-perioden kan man forma och klippa häcken. Man bör då skära bort gamla och grova grenar så att nya kan få plats. På så vis får man en tätare häck.

Med bra jord och rätt näring klarar sig häggmisteln bra. Näringsrik och väldränerad planteringsjord är det bästa.

 

Så vet du om du har väldränerad jord

Är du osäker på om din planteringsjord är väldränerad? Vänta ut ett regnväder och inspektera därefter jorden igen. Om vattnet ligger kvar i små pölar, utan att ha tagits upp av jorden eller runnit igenom, så är jorden inte väldränerad. Om jorden är väldränerad ska vattnet liksom rinna igenom och inte stanna kvar på ytan.

 

Sol till halvskugga

En häggmispel trivs bäst från halvskugga till direkt solljus. Ju mer sol den får på sommaren, desto mörkare blir höstfärgerna på bladen och i bästa fall blir bladen sådär härligt röda.

– Det är viktigt att man vattnar väl första sommaren man planterar häggmispeln så att vätan tränger ner på djupet där rötterna är. Man ska vattna många timmar åt gången.

 

08 maj 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...