Grönt och nästan gratis!

Ibland är trädgårdsdrömmarna större än budgeten. Här är 7 tips för prisvärd grönska och odlarglädje!


1. Man tager vad man haver!

I den här krukan har en tuva oregano tagit plats. Ofta är krukorna i sig trivselskapande. De måste inte alltid innehålla en klassisk krukväxt. Ta det du har! Låga växter till små krukor, högre till större kärl. Gräv upp en bit planta, sätt i kruka, klipp ner och snart grönskar det!

2. Satsa på perenner

Plantor kostar, som vi vet. Satsa därför på perenner; de återkommer år från år och brer ut sig, utan att du behöver betala ett öre.

3. Skapa rumskänsla

Fynda stora krukor på loppis och Blocket och skapa rumskänsla. Krukan i hörnet bidrar med sin storlek till en ombonad trivsel. I krukan växer ett vildskott av svartvinbär, som jag grävde upp i utkanten av tomten. Ta skott av det du har, t ex spirea, måbär eller annan tålig buske, som du sedan också kan formklippa om du vill. Plantera, beskär grenarna en dm ovanför jord, och snart har du en buske som gör skillnad! Har du tur överlever de också vintern. Känsligare buskar kan ofta övervintras med rötterna djupt ner i en pallkrage eller jordhög.

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

4. En blir flera

Många nyköpta plantor går att dela innan du planterar, och då har du snart en större yta med växter. Detsamma gäller trädgårdsväxterna: gräv upp en bit och plantera på nytt ställe. Gräv då i utkanten av plantan, där är de mest livskraftiga. Sikta med vass spade rakt uppifrån, skär runt och lossa jordkokan; både grönt och rot behöver följa med. Plantera, vattna och klipp ner.

5. Känn igen ”ogräset”!

Ibland dyker det upp grönt där man inte vill – och somligt är dyrgripar! I gruset på bilden ser vi malva, borstnejlika, valeriana och stockros som självsått sig. Gräv upp och placera i rabatten, eller i en pallkrage tills du vill placera ut dem.

 

6. En gång till!

Många växter som stäppsalvia, akleja och riddarsporrar – och trädgårdslupin som syns här på bilden – blommar en andra gång samma sommar om man klipper bort de överblommade blommorna. Med lupin, riddarsporre och fingerborgsblomma kan du klippa precis i grenvecket under, så finns chansen att en ny blomma kommer fram. Hos andra växter, som stor blåklocka, kan hela tuvan klippas runt en dm ovan mark, så kan en ny omgång blommor dyka upp! Testa dig fram!

7. Gratis mull

Kan du ha en kompost är det mycket värt. Jorden som bildas är fuktighetshållande, mullrik och ger viss näring och är helt gratis. Annat att ta till vara är vedaska – strö ut lite runt bärbuskar, rosor och pioner.

Läs också: Stor kompostguide – ALLT du behöver tänka på

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar