Vi listar sju budgetvänliga tips för trädgårdsentusiasten med begränsad plånbok.
Vi listar sju budgetvänliga tips för trädgårdsentusiasten med begränsad plånbok. Foto: Privat, Istockphoto

Grönt och nästan gratis!

Trädgård

Ibland är trädgårdsdrömmarna större än budgeten. Här är 7 tips för prisvärd grönska och odlarglädje!

1. Man tager vad man haver!

Annons

I den här krukan har en tuva oregano tagit plats. Ofta är krukorna i sig trivselskapande. De måste inte alltid innehålla en klassisk krukväxt. Ta det du har! Låga växter till små krukor, högre till större kärl. Gräv upp en bit planta, sätt i kruka, klipp ner och snart grönskar det!

 


2. Satsa på perenner

Plantor kostar, som vi vet. Satsa därför på perenner; de återkommer år från år och brer ut sig, utan att du behöver betala ett öre.

 

3. Skapa rumskänsla

Fynda stora krukor på loppis och Blocket och skapa rumskänsla. Krukan i hörnet bidrar med sin storlek till en ombonad trivsel. I krukan växer ett vildskott av svartvinbär, som jag grävde upp i utkanten av tomten. Ta skott av det du har, t ex spirea, måbär eller annan tålig buske, som du sedan också kan formklippa om du vill. Plantera, beskär grenarna en dm ovanför jord, och snart har du en buske som gör skillnad! Har du tur överlever de också vintern. Känsligare buskar kan ofta övervintras med rötterna djupt ner i en pallkrage eller jordhög.

 

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda

 

4. En blir flera

Många nyköpta plantor går att dela innan du planterar, och då har du snart en större yta med växter. Detsamma gäller trädgårdsväxterna: gräv upp en bit och plantera på nytt ställe. Gräv då i utkanten av plantan, där är de mest livskraftiga. Sikta med vass spade rakt uppifrån, skär runt och lossa jordkokan; både grönt och rot behöver följa med. Plantera, vattna och klipp ner.

 

5. Känn igen ”ogräset”!

Ibland dyker det upp grönt där man inte vill – och somligt är dyrgripar! I gruset på bilden ser vi malva, borstnejlika, valeriana och stockros som självsått sig. Gräv upp och placera i rabatten, eller i en pallkrage tills du vill placera ut dem.

 

 

6. En gång till!

Många växter som stäppsalvia, akleja och riddarsporrar – och trädgårdslupin som syns här på bilden – blommar en andra gång samma sommar om man klipper bort de överblommade blommorna. Med lupin, riddarsporre och fingerborgsblomma kan du klippa precis i grenvecket under, så finns chansen att en ny blomma kommer fram. Hos andra växter, som stor blåklocka, kan hela tuvan klippas runt en dm ovan mark, så kan en ny omgång blommor dyka upp! Testa dig fram!

 

7. Gratis mull

Kan du ha en kompost är det mycket värt. Jorden som bildas är fuktighetshållande, mullrik och ger viss näring och är helt gratis. Annat att ta till vara är vedaska – strö ut lite runt bärbuskar, rosor och pioner.

 

Läs också: Stor kompostguide – ALLT du behöver tänka på

13 maj 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...