Annons

Vårens nya grillar

Grill och utekök

Våren har kommit och grilloset har redan börjat sprida sig över stora delar av Sverige. Har du inte kommit igång med grillandet än? Här är årets mest spännande nya grillar!

Av: Anders Runesson, viivilla.se maj -08, 08 maj 2008

Fåglarna kvittrar. Studsmattorna knarrar. Grannarna grillar. Och du själv? Är det dags för en ny grill så är utbudet större än någonsin: el, kol eller gasol; från minimalt till kolossalt; från rostfritt till svart; från ett par hundralappar till en halv bil.

Vi har tittat på nyheter från kända och mindre kända tillverkare. Rostfritt och gasol är två mycket vanliga egenskaper, men vi har försökt spegla ett så brett utbud som möjligt bland de elva grillar vi valt ut. Dessutom tipsar vi om ett alternativ för dig som tröttnat på att bara grilla och ett annat alternativ för dig som tycker att grillar tar alldeles för stor plats.

Grilla med rotation

Annons

Banika från Barbecook påminner lite om en klassisk tombola. Inte så konstigt eftersom funktionen är liknande - den grillar din kyckling eller vad det nu är på ett motordrivet grillspett som sakta roterar framför en vertikal kol- eller vedeld. Grillskålen är tillverkad i kraftigt gjutjärn och locket av rostfritt stål har en inbyggd termometer. Långa grillbestick och ett justerbart grillhalster gör att grillen kan användas till många olika maträtter. Banika mäter 70x130x65 cm (bxhxd), kan även användas som eldstad och kostar omkring 8 000 kronor.

Ta grillen med dig


 

Habanero Snakewood P39 är en picknickgrill med lock och balja av pulverlackat stål. Det låsbara locket gör det enkelt att bära med sig grillen, som har lockupphängning och fällbara ben. Snakewood har en grillyta på
1 135 kvadratcentimeter och dessutom ett värmegaller på 542 kvadratcentimeter. Finns hos Lantmännen Granngården, mäter 40x40x54 cm och kostar 249 kronor.

Med sladd, utan kladd


 

En elgrill kan vara ett smidigare och miljövänligare alternativ till en traditionell grill. Severins grill med stativ, modell 2792, har en grillyta på 41x26 cm, vilket är 25 procent större än föregångaren. Den emaljlackerade elgrillen är på 2 500 watt, har reglerbar termostat, samt galler och vindskydd som är avtagbara. Vatten i grillfatet minskar rök och lukt till ett minimum. Storleken är 40x51 cm, höjden 76 cm och priset cirka 890 kronor.

Tänk större


 

Landmanns grilltunna finns i år även med lock, vilket gör den mer flexibel. Locket är av lackerad plåt och rymmer även ett varmhållningsgaller. Den undre halvan av tunnan innehåller ett förkromat grillgaller med en yta på 71x35 cm och ett kolgaller. Hela tunnan mäter 95x92x72 cm (bxhxd), finns hos Lantmännen och kostar cirka 1 195 kronor.

Ställ den på bordet


Weber Char Q är en lättviktsgrill som mäter 81x66x62 cm (bxhxd) och som kan stå på ett trädgårdsbord om man har tillräcklig plats. Rejäla handtag gör den lätt att flytta och som tillbehör finns en rullväska med hjul. Char Q har en grillyta på 39x54 cm, avtagbar dropplåda, grillgaller i porslinsemaljerat gjutjärn och glasfiberförstärkt nylonram. Den omfattas av ett femårigt garantisystem och kostar cirka 2 495 kronor.

Sätt färg på grillen


För dig som vill sätta lite färg på tillvaron finns det alternativ. Gasolgrillen Gourmet från Lidab har huv i grön- eller blålackerad emalj. Även grillgaller samt flametameplåtar är helt i emalj, medan brännare och bakre skyddsplåt är i rostfritt. Gourmet finns i tre modeller: 4072, 4073 och 4074, med två, tre respektive fyra integrerade elektriska tändare. Grillhöjden är 89 cm och grillytan 48 cm djup och 36/64/80 cm bred. Priserna ligger på omkring 3 990, 4 490 respektive 5 990 kronor.

Med kok och wok


Primus Trio DeLuxe är en vidareutveckling av Trio-modellen med en kraftfull kokplatta med wok-hållare på ena sidohyllan. Den andra sidohyllan innehåller en skärbräda och en långpanna i rostfritt som kan sättas in i grillen och hålla maten varm. Trio DeLuxe har batteritändning, tre kraftiga brännare och grill- och stekgaller i gjutjärn, samt termometer och värmehållningsgaller i locket. Under grillen finns skåp och kryddhyllor. Stålramen är lackerad och lock, sidohyllor och skåpdörrar är i borstat stål. Grillen levereras med slang och regulator och har ett pris på cirka 5 495 kronor.

Grilla med ny design


T-Grillen från Scandy Garden har inte bara en ny, elegant design i rostfritt stål. Den innehåller även ett nyutvecklat brännarsystem, med fyra rostfria brännare samt sidobrännare, som minimerar flammor eftersom fett med mera droppar rakt ner på avrinningsplattan. Grillen har elektronisk tändning, två grillgaller i gjutjärn och ett varmhållningsgaller, och har en grillyta på 45x45 cm. Gasflaskan trollar du bort genom att förvara den i pelaren. T-Grillen är förmonterad till 95 procent och kostar omkring 9 900 kronor.

Köksö i trädgården


Med Island Barbeque har du allt du behöver för grillpartyt på en och samma plats. Denna fristående köksö har en bardisk av FSC-certifierad teak och två isolerade förvaringslådor som håller mat och dryck kylda. Grillen, som är tillverkad i rostfritt stål, är gasdriven och enkel att tända och har ett fack för en 10-12 kg gasflaska. Grillytan har tre matlagningsfunktioner för olika behov: öppna galler, stängda galler samt en teppan yaki-häll som man kan steka grönsaker på eller använda som traditionell stekplatta med kastrull. Detta nya flaggskepp från Electrolux kostar cirka 44 900 kronor.

Rök, stek eller halstra


Strandköket från Harvia är inte nytt, men kan kanske ge dig nya idéer om du börjar tröttna på att bara grilla hela tiden. Med det kan du flamsteka, röka, halstra eller låta genomsteka långsamt; främst fisk men även kött och annat. Strandköket är tillverkat i rostfritt stål med förkromade galler och innehåller värmeplatta, fettavskiljare, galler för rökning och galler för flamstekning inklusive fästen. Som tillbehör finns såväl halster som stekhäll. På det senare kan du steka fisk, kött, pannkakor och grönsaker. På härden är det behändigt att tillreda ugnspotatis, rovor eller varför inte en liten rövarstek. Diametern är 42 cm, höjden 70 cm, vikten 17 kg och priset cirka 2 595 kronor.

Trolla bort grillen


OBS! Skålen ingår ej.

Till sist, är du ute efter en grill som nästan inte tar någon plats alls? Grilliput är det passande namnet på detta rör som är 29 cm långt, 2,2 cm i diameter och väger 560 gram. Skruva av toppen på röret, så hittar du ett något mindre rör, ett dussin stänger och fyra fötter inuti. Några minuter senare har du satt ihop en grill med en grillyta på 23x26 cm. Grilliput är gjord i rostfritt stål och går att diska i diskmaskin. Den säljs på ett 40-tal platser i Sverige, bland annat hos Naturkompaniet, och kostar strax under 400 kronor.

Köpinformation

Barbecook, www.barbecook.se
Electrolux, www.electrolux.se
Grilliput, www.grilliput.com
Harvia, www.harvia.fi
Landmann, www.landmann.se
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
Lidab, www.lidabgroup.com
Primus, www.primus.se
Scandy Garden, www.scandy.se
Severin, www.severin.se
Weber, www.weber.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
08 maj 2008 Anders Runesson, viivilla.se maj -08
Annons
Annons
Mer om Grill och utekök

Så grillar du säkert!

Grill och utekök Äntligen sol och värme. Såklart man vill grilla! Så här grillar du säkert!

8 flotta grillar till sommarstunden

Grill och utekök Grilla i det gröna, finns det något somrigare? Här är årets färgstarka grillnyheter!

Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grill och utekök Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till...

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Grillar vi gillar

Grill och utekök Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]