Nyheter för grillsugna

Äntligen är det grilltider igen! Visst kan man göra som man alltid gjort, men här kommer några nya tips för dig som vill ta grillupplevelsen till nya höjder.


En grill måste man ju förstås ha när man ska grilla. Kol, gasol eller el är den stora frågan, om du står i begrepp att nyinvestera. Här några nyheter:

 

Största kolgrillen
Landmanns nya exklusiva och största kolgrill, Black Pearl, har en grillyta på 57 cm i diameter och en patenterad speciallösning för att sänka och höja grillgallret. Dessutom dubbelemaljerad plåt i klotet, termometer på locket, arbetsbord av massivt trä och förkromat grillgaller. Pris cirka 3 500 kr, Landmann.

Grym för gasol. Ny gasolgrill i rostfritt, emaljerat och lackat stål. Fyra brännare plus en sidobrännare, totalt 17 kW effekt. Bluegaz Tiger kostar cirka 6 995 kr, ScandyGarden.

Grilla både ute och inne. Multifunktionsgrill för el som fungerar både som öppen grill, flatbäddsgrill och griddler, fungerar alltså både för barbecue och stängd för till exempel toast och panini. Tillverkad i borstat stål och har en effekt på 1500 W. Pris cirka 1 500 kr, Cusinar

Läcker mini i grönt. Tuff liten klotgrill som även finns i blå och svart. Belagd med porslinsemalj och 32 cm i diameter. Pris cirka 500 kr, Sagaform.

Eldriven induktion. Herkules är en eldriven induktionsgrill med avtagbar häll som går att använda separat – perfekt för husvagn, balkong och båt. Grillplatta med både en slät och en räfflad yta som är lätt att rengöra. Pris cirka 2 600 kr,  Barbecook/Berg & Nycander.

Näst efter grillen (och vännerna förstås!) är det maten som är det centrala när man ska grilla. Känner du att du börjar tröttna på den marinerade laxen och flintasteken kan lite nya recept sätta fart på matinspirationen igen. Här två nya kokböcker med spännande författare:

Grilla med Salming. Hockeylegenden Börje Salming är kung vid grillen. Förutom att han delar med sig av sina favoritrecept får du spännande smakprov från hans liv, både som barn på kalfjällen runt Kiruna och ishockeyrinkar. Cirka 200 kr, Ica Bokförlag.

Morberg grillar. Den charmige skådespelaren och tevekocken Per Morberg lagar gärna mat utomhus, både på grill och stekhäll. Vad sägs om tex jätteköttbullar med fetaost, kycklingspett med chiliaioli eller kanske sparris med parmesanostcréme?  Cirka 200 kr, Bonnier Fakta.

Spännande exotiska smaker får man med nya grillkryddor och marinader.

BBQ Rub Caribbean Style och Chipotle & Citrus. Två fräscha kryddblandningar; Caribbean Style med chili och ingefära passar kyckling, kött och skaldjur, samt den rökiga men samtidigt citrusfräscha Chipotle & Citrus som också går bra till fisk. Båda fungerar också utmärkt som smaksättning i smör och kalla såser. Pris ca 8:50 för 22g

BBQ Grinder Chili. Kryddkvarn med het chiliblandning, vitlök och oregano. Passar även utmärkt till salladsdressing. Pris cirka 69 kr för 20 gram, Santa Maria.

American BBQ Sauce Kentucky Whiskey. Söt kryddig sås med fruktig smak av amerikansk whiskey. Fungerar både som tillbehör och grillglace. Pris cirka 35 kr för 505 gram, Santa Maria.

Asiatiska smaker. Gillar du asiatiskt ska du inte missa Mrs Chengs nya marinader Teriyaki, Thai, Hongkong och Szechuan.

Bra tillbehör underlättar jobbet, är de dessutom snygga blir det extra festligt.

Spraya på vitlöken. Milt vitlökssmakande fettfri glace i smidig sprayflaska. Passar till allt och spraya gärna flera gånger under grillningen. Pris cirka 40 kr, 250 gram, Caj P.

Slipp kladdiga galler. Non-stick-belagd grillkorg för grillning av exempelvis grönsaker och fisk som annars gärna fastnar på gallret. 27×38 cm, cirka 50 kr, Clas Ohlsson.

Woka på grillen. Tålig och lättdiskad grillwokpanna i rostfritt stål som fungerar lika bra på kolgrillen som på el- och gasolgrillen. ”Midsommar” är 32 cm i diameter och kostar 129 kr, Ikea.

Vänd på steken. En stekspade kan vara bra även på grillen. Denna är tillverkad i rostfritt stål med silikonhandtag som ger bra grepp och isolerar mot värme. ”Midsommar” är 43 cm lång och kostar 59 kr, Ikea.

Snygga redskap. Klassiskt grillset i tre delar, teak och rostfritt. 149 kr, Cervera.

Gaffel för stekare. Stektermometer med gaffelfunktion, 35 cm. 199 kr, Anders Petter/Cervera.

Pimpa korven. Nytt, smart halster som gör det möjligt att piffa upp grillkorven med exempelvis bacon eller örter. Rymmer 4 korvar och kostar cirka 99 kr, Landmann.

Godaste hamburgaren. Bjud på egna hamburgare av renaste nötkött – eller kanske fisk. Pressen är tillverkad i aluminium och burgaren blir 10,5 cm i diameter. Pris cirka 149 kr, enkel, 249 kr, dubbel, Sagaform.

Marinera mera. Färgglad marinadborste i rostfritt stål och silikon. finns i tre färger och levereras i presentkartong. Pris cirka 100 kr, Sagaform.

Snygga händer. Snygga grillvantar och grytlappar i halvlinne som garanterat drar blickarna till sig. Pris cirka 100 kr, Klippans Yllefabrik.

Perfekt present. Grillbestick med Texaskänsla i förpackningen, perfekt som present till den entusiastiske grillaren. 6 knivar, 6 gafflar i cromargan (R) rostfritt stål. 595 kr, WMF/Frapp.

 

Skydda grillen. Skydda grillen när den inte används med en lyxig skyddshuv i kraftig svart väv. Passar de flesta gasolgrillar med tre brännare. Pris cirka 500 kr, Landmann.

Ett fint dukat bord gör alltid att gästerna känner sig extra välkomna.

Glassigt för grönsakerna. Med denna härligt karamelliga salladsskål kan ingen motstå grönsakerna. Skålarna i handgjort glas är 29 cm i diameter, 14 cm höga och finns i 13 läckra färger. Pris cirka 575 kr, JellyBean.

För den late miljövännen. Vill du vara miljövänlig men tycker att det skulle vara skönt att slippa diska? Dunis nya serie engångstallrikar och bestick i serien ”Ecoecho” har så lite miljöpåverkan som möjligt enligt tillverkare. Pris från cirka 25 kr, Duni.

Skona bordet. Undvik fuktfläckar på träbordet med blommönstrade glasunderlägg. 129 kr/4-pack, Åhléns.

Prydligt för plock. Fint serveringsfat för småplock. 30 cm i diameter. Mönstret heter ”Parrot” och finns även på exempelvis salladsskål, pläd och muggar. Pris serveringsfat cirka 169 kr, Sagaform.

Vacker för vattnet. En stilig vattenkaraff pryder vilket bord som helst. Dessutom är det bra att ha tillgängligt nära grillen om olyckan skulle vara framme. Denna glaskanna rymmer en liter och är 25 cm hög. Pris cirka 35 kr.

 

Och så några andra trevligheter som gör kvällen perfekt:

Stiligt insvept
En filt värmer skönt kalla kvällar när grillglöden slocknat. Här ett riktigt konstverk ”Paradise” designat av Ulrika Hydman-Vallien för Kosta Linnewäfveri. 88% ull, 12% bomull, 130×180 cm. Pris cirka 950 kr.

Getingfångare. Slipp getingar – som ju älskar kött och sötsaker – genom att fylla denna snygga organiska getingfångare med en blandning av socker och ättika. Tillverkad i frostsäker terrakotta och rostfritt stål. Pris cirka 250 kr, Menu.

Små stämningsskapare. Söta, värmeljushållare i glas för bordet. ”Barfota” säljs i set om fem för 29 kr, Ikea. I samma serie finns även hängande ljushållare i set om två för 49 kr.

Grilla miljövänligt!

Tänd med eltändare eller papper istället för tändvätska, lägg grillfolien i metallåtervinningen, använd FSC eller SIS-märkt grillkol och sträva efter KRAV-märkta råvaror – prova gärna att grilla fler grönsaker. Kolgrill är miljövänligare än gasolgrillen som avger koldioxid när gasolen förbränns.

 

Recept: Börjes bästa burgare

Hockeylegenden Börje Salming grillar gärna burgare, en vana han fått med sig sedan sin tid i Kanada där han ofta umgicks med lagkompisarna och deras familjer vid grillen. Här får du receptet på Börjes bästa burgare med sting i smaken.

6 portioner
1 kg nötfärs
1 dl barbequesås med rökig smak
1 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
1 rödlök
12 fina sallatsblad
12 rostade brödskivor av rustikt bröd

Blanda färsen med barbequesås, salt och peppar. Dela färsen i sex bitar och rulla till bollar som du plattar ut till cirka 2 cm tjocka burgare.

Skiva tomater och lök. skölj och torka sallaten.

Grilla burgarna cirka fyra minuter på varje sida. Servera mellan de rostade brödskivorna med rödlöken, sallaten och gärna hamburgerdressing med vitlök. Coleslaw och potatisklyftor passar bra som tillbehör.

Receptet är hämtat ur nya boken ”Grilla med Salming”, Ica bokförlag

Köpinformation

ahlens.se
barbecook.se
bonnierfakta.se
cajp.se
clasohlsson.se
cervera.se
frapp.se
icabokforlag.se
ikea.com
kostalinne.se
klippanyllefabrik.se
landmann.se
menu.as
mrschengs.com
santamaria.se
sagaform.se
scandy.se

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar