Mura en grill av natursten

Om man murar sin grill själv kan den göras precis som man vill ha den. Storlek, höjd och så vidare kan helt anpassas efter egna önskemål.


Grillen vi gjorde är ungefär 80 cm lång och 60 cm djup. Då får vi plats med ett par grillgaller från en trädgårdsgrill och ett par ugnsplåtar (från en kasserad spis) där vi lägger kol med aluminiumfolie under.

Så här gjorde vi:

När lämplig plats valts ut, förbereddes marken för grillens bottenplatta. Det gjordes genom att gräva ur för markskivan, kolla med vattenpass och jämna till marken. Därefter lades markskivan i.

En ram av plank spikades ihop och placerades på kanten runt gropen.

Vi blandade finbetongen i en skottkärra (undvik att andas in den torra cementen) och fyllde ramen med en armeringsmatta i.

Medan man väntar på att betongen ska härda, kan man ägna sig åt att leta fina stenar (ofta behövs det fler än man kan tro).

Sedan var det dags att mura grillens sidor. Eftersom finbetongen torkar ganska snabbt, kan man bara blanda lite betong i taget. Vid varm väderlek bör man även täcka grillen med plast under arbetets gång, annars finns risk att betongen torkar för snabbt och det blir sprickbildningar.

Vi började med att lägga ut de största stenarna på bottenplattans sidor, förutom framsidan. Det var för att se om de var ungefär lika höga och formmässigt passade in på varann, innan betong lades under och pressades mellan dem.

Med en grov pensel som doppades i vatten putsades den betong bort som råkat komma på stenarna. Det bör göras så fort som möjligt innan det härdat. Man kan även putsa vatten på betongen runt stenarna om den verkar härda för snabbt.

Sedan gjorde vi de övriga varven på samma sätt och lät betongen härda efter varje varv. Med en lång bräda och ett vattenpass kollades med jämna mellanrum att stenarna låg i jämnhöjd med varandra, innan de murades fast.

När stenarna nått den höjd där vi ville att plåten för kolbädden skulle ligga, gjordes en platta för den. Tillvägagångssättet var detsamma som markplattan, men mindre och tunnare. Den måste vara så pass lång att den vilar på grillens båda sidor. Men för att den inte skulle bli för tung, gjordes den inte lika djup som grillens sidor, utan bara en ugnsplåts längd.

Putsbräde och iläggningsslev.

När plattan härdat och murats fast, murades markstenar ett varv runt grillen. Ett par mellanrum på två centimeter lämnades mellan markstenarna på baksidan, för luftcirkulationens skull.

Därefter lades ett par armeringsjärn som ska hålla grillgallret på plats ovanför betongplattan. De ska vara så långa att de nästan når ända ut på grillens yttersidor. De murades fast med det sista varvet markstenar.

Avlastningshylla

Av bräder gör man lätt en hylla runt grillen. De kapas till så att de passar grillen.

Två konsoller skruvades in i betongen på alla tre sidorna av grillen, som sedan murades över. Bräderna skruvas fast i konsollerna från undersidan. Ett par krokar på varje sida i hyllan är praktiskt att hänga grillredskapen i. Vi gjorde även några hål för korgarna med kryddor.

Slutligen återstår målningsarbetet. Vi valde att brunlasera hyllan och måla cementen vit runt stenarna. Bottenplattan och en del av innerväggarna lämnades omålade.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar