Annons

Heta grilltips med grillar

Grill och utekök

El, kol eller gasol? Bordsgrill, klotgrill, murgrill, eller kanske en vertikalgrill? Här får du tips både på hur du grillar rätt och väljer rätt typ av grill för dig som går i tankarna att köpa ny grill.

Ska du köpa en ny grill eller bara vill ha lite grilltips? Ta dig tid. Grilla inte för hårt. Och har du kol eller briketter, grilla aldrig över öppen låga. Att grilla är egentligen inga konstigheter, ändå har många av oss svårt att få grillningen.

 - Tekniken är densamma antingen du tillagar mat över öppen eld eller i ugn, nämligen att temperaturen ska vara så jämn och låg som möjligt. För desto långsammare proteinerna drar ihop sig, desto bättre resultat blir det. Detta gäller både fisk och kött och är egentligen hela hemligheten, berättar kocken Ulrik Lindelöw, Europamästare i grillning och bronsmedaljör i VM förra året.

- Det allra bästa är om du kan reglera temperaturen på grillen.

Annons

Snabbare med gasolgrill

Själv använder Ulrik Lindelöw inte elgrillar.

- Gasol är lite bättre, men den riktiga grillkänslan får man bara med briketter eller kol, tycker jag.

Gasolgrillens stora fördel är att du kan reglera temperaturen och snabbt kommer upp i rätt temperatur. Du slipper tändväska och os och behöver inte ta hand om någon aska efteråt.

Nackdelen är att kött och grönsaker inte får den ”rätta” kolsmaken. Omistlig för en del, andra tycker inte det spelar någon roll. Gasolgrillar har en eller flera brännare, förzinkade eller i rostfritt. De rostfria håller längre. Kring dessa läggs lavastenar eller keramiska stenar och briketter för att fördela värmen. Efter ett tag måste dessa bytas för att inte fatta eld, eftersom de drar till sig fett. Dessutom behöver du en gasoltub. Denna kopplas med en slang till brännarna.

För den tvehågsne finns kombinerade gasol- och kolgrillar, det vill säga du får både kolsmaken och den effektiva gasolen. Elgrillen kräver varken ha kol, tändvätska eller gasol. Du kommer snabbt upp i rätt temperatur och kan enkelt reglera denna. Men inte heller här får du kolens speciella grillsmak. Och du kommer inte ifrån sladd och jordat uttag.

Vertikalbrännare hälsosamt

Utöver detta finns många spännande grilltyper. Den så kallade flatbedgrillen har galler eller stekhäll samt brännare av gjutjärn. Stekhällen möjliggör tillagning av de flesta sorters mat. Brännarna av gjutjärn är hållbarare än de vanliga plåtbrännarna. Hos många grillar sitter brännarna under fettdroppet, vilket dels är ohälsosamt, dels innebär att lavastensgaller, grillstomme och brännare rostar.

Då är hållbarheten bättre hos grillarna med vertikala keramikbrännare. Här droppar inget fett ner i brännarna, som ju sitter på sidorna. Keramik rostar dessutom inte.

Vanligast är fortfarande aluminiumgrillen, där dock brännarna rostar snabbt. För den mobile grillaren passar det bättre med en bordsgrill. En smidig liten grill för båt, husvagn och liknande är infragrillen. Viks ihop till en liten väska efter användning.

Mur- eller trädgårdsgrillar är desto svårare att flytta. Här handlar det om tunga grillar som köps i byggsatser och som byggs upp i trädgården.

De så kallade barbecuegrillarna fungerar som varmluftsugnar med lock och ventilationsspjäll. Här kan man grilla hela köttstycken. Vissa grillar saknar lock. Nackdelen är att kolen snabbt brinner ut om det blåser.

Minst miljövänlig är engångsgrillen, enligt Konsumentverket. Långa transporter och tillverkningen drar ner miljöbetyget. De innebär också ökad risk för bränder och nedskräpning i naturen. Dessutom är engångsgrillen förhållandevis dyr.

Så lyckas du med grillningen

Grilla långsamt utan fettdropp.

Fyll inte hela grillen med kol eftersom fett kommer att droppa ner på kolen. Bättre istället att tända i ena hörnet. Grilla först en liten stund över kolen och dra sedan det du grillar åt sidan. Kom ihåg att det är 450 grader eller mer över själva kolen, vid sidorna bara cirka 100 grader. Det här är vad som kallas slow food, det vill säga man ska hinna ha trevligt och umgås medan man lagar mat.

Undvik helst att fett droppar ner på grillkolen. När fettet förbränns bildas nämligen höga halter av cancerframkallande polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Grilla inte för hårt, det är heller inte hälsosamt.

Använd bränsle av hög kvalitet. Undvik briketter och grillkol av dålig kvalitet - de är direkt hälsovådliga. Se till att förpackningen är SIS- eller DIN-märkt. Det garanterar att kolen innehåller en viss kolhalt och att den inte är utdrygad med tillsatser som sand, metallsplitter och glas - eller består av virke impregnerat med arsenik. Märkningen FSC innebär att råvaran kommer från ett miljöanpassat skogsbruk.

Använd inte kottar. De kan ge upphov till höga halter av PAH som även kan överföras från mor till foster samt utsöndras i bröstmjölk.
Sprid inte grillkolsaskan från kol och briketter i odlingsland eller runt bärbuskar, den innehåller för mycket krom för att vara hälsosam.

Skippa tändvätskan. Använd gärna tändpapper, tändpinnar eller elektrisk grilltändare istället för tändvätska. Vänta tills kolen är täckt av ett ljust lager aska. Sen är det bara att sätta igång. Finsmakaren tillsätter lite spännande kryddor i grillkolen. Det finns också rökspån för smaksättning i flera smaker, som en, al och hickory.

- Ene passar exempelvis fint när du grillar lamm eller rådjur. Kan köpas torkad och blötläggs innan den tillsätts grillkolen. Eller låt en rosmarinkvist ligga och pyra i ena kanten av grillen. Det ger väldigt bra smak åt kött, tipsar Ulrik Lindelöw.

Marknadsöversikt grillar:

Kolgrill för campare

Produktnamn: Grill bärbar rostfri, artikel 26-463
Tillverkare/distributör: Biltema Sweden AB, www.biltema.se
Typ av grill: Campinggrill/kol
Material invändigt och utvändigt: Rostfritt stål
Montering: Omonterad med anvisning
Storlek: Grillyta 35x23cm x2
Vikt: 3 kg
Övrigt: Både lock och botten kan används som grillyta
Konsumentpris: 249 kr

Kolgrill med flexibelt galler

Produktnamn: Meco kolgrill Tillverkare: Lidab Sweden AB, tel 0370-999 10, www.lidabgroup.com
Typ av grill: Kolgrill Material invändigt och utvändigt: Grillskålen är producerad av brännlackerad stålplåt, kromade ben, sidohylla och handtag i trä. Kromat grillgaller och värmegaller.
Montering: Enkel
Storlek: Grillhöjd 65 cm, grillyta 51 x 51 cm Vikt: 15 kg Övrigt: Höj- och sänkbart grillgaller, ventilering i både lock och botten.
Konsumentpris: 850 kronor

Murgrill för trädgården

 

Produktnamn: 760-023 Murgrill
Tillverkare/distributör: Jula Postorder AB, tel 0511-34 20 00, www.jula.se
Typ av grill: Murgrill för fast placering
Material invändigt och utvändigt: Uppgift saknas
Montering: Levereras omålad och omonterad. Enklare montering och målning krävs (silikatfärg rekommenderas).
Storlek: Uppgift saknas
Vikt: 230 kg
Övrigt: Förvaringshyllor för kol, tillbehör etc. Uppsamlingskärl för kolrester. Grillgaller. Tål att stå ute året om, bör täckas över vintertid.
Konsumentpris: 1 495 kronor (1 195 kronor vid kampanjer under säsong)

Portabel gasolgrill

Produktnamn: Weber Baby Q
Tillverkare/distributör: Weber-Stephen Nordic, tel 08-590 747 75, www.weber.com
Typ av grill: Gasolgrill
Material invändigt och utvändigt: Lock och botten i alminium, gallar i gjutjärn med inbyggd Flavorizer.
Montering: Under 5 minuter
Storlek: 68 cm bredd, 57 cm djup
Vikt: 10 kg
Övrigt: Portabel grill
Konsumentpris: 1 995 kronor

Gasolgrill med tre brännare

 

Produktnamn: Outback Hunter
Tillverkare/distributör: Outback/Plantagen, tel 0221-728 00, www.outbackasia.com / www.plantagen.se
Typ av grill: Gasolgrill med tre gjutjärnsbrännare.
Material invändigt och utvändigt: Ställning i hardwood, lock i emaljerat stål, brännare och grillgaller/platta i gjutjärn.
Montering: Förmonterad överdel, brännare etc. Endast vagnen måste monteras. En väl illustrerad monteringsanvisning på svenska medföljer.
Storlek: 60 x 50 cm grillyta, grillhöjd 83 cm
Vikt: 64 kg
Övrigt: 5 års garanti.
Konsumentpris: 3 490 kronor

Vändbar stekhäll

 

Produktnamn: Primus Cousine (17-2587)
Tillverkare/distributör: Gasolgruppen (Fogas AB), tel 08-702 90 29, www.gasolgruppen.se
Typ av grill: Flatbeddgrill med trävagn, tre brännare
Material invändigt och utvändigt: Grill och huv är tillverkad i lackerat stål, brännare samt grill och stekhällar av gjutjärn.
Montering: Ganska enkel. Trävagnen skall skruvas ihop, grillen samt huv är färdigmonterade.
Storlek: Höjd 103 cm, bredd (med vagn) 130 cm, djup 63 cm. Grillyta 49 x 32 cm, stekyta 49 x 32 cm
Vikt: 50 kg
Övrigt: Stekhällen är vändbar: slät på ena sidan, räfflad på den andra. Grillen har varmhållningsgaller. Lavasten, slang och reduceringsventil ingår.
Konsumentpris: 3 595 kronor

Flatbedgrill med varmhållningshylla

 

Produktnamn: 12275
Tillverkare/distributör: Landmann Skandinavia AB, tel 0370-69 35 80, www.landmann.se
Typ av grill: Gas/flatbedgrill
Material invändigt och utvändigt: Emaljerad grillskål och lock, brännare och galler i gjutjärn. Vagn i lackerad plåt, sido- och underhylla i trä.
Montering: Uppgift saknas
Storlek: Cirka 139,5 X 117 X 63,5 cm
Vikt: Cirka 60 kg
Övrigt: Grillgaller och stekplatta, flametamer för bättre värmespridning, varmhållningshylla, låsbara hjul. Grillyta 64 x 49 cm.
Konsumentpris: Cirka 3 795 kronor

Stor grillyta

Produktnamn: Broil King Crown 4
Tillverkare/distributör: Air Liquide Gas AB, tel 020-44 01 44, www.gasol.nu
Typ av grill: Gasolgrill med rostfri sidobrännare
Material invändigt och utvändigt: 2” stålram, gjuten aluminiumhuv, rostfri front, brännare och värmefördelningspanel. Emaljerad värmehylla, grillgaller i gjutjärn.
Montering: Förmonterad
Storlek: Bredd 137 cm, höjd 121 cm, djup 53 cm. Grillyta 57 x 39 cm.
Vikt: 38 kg
Övrigt: Nedfällbar sidohylla och sidobrännare. Många tillbehör till exempel roterande grillspett. 10 års garanti på gjutna delar.
Konsumentpris: 4 865 kronor (kampanj till 31/7)
Ord. pris 5 865 kronor.

 

Separat brännare för potatiskoket

 

Produktnamn: EGL4400X
Tillverkare/distributör: Electrolux, tel 0771-11 44 77, www.electrolux.se
Typ av grill: Gasol
Material invändigt och utvändigt: Rostfritt stål
Montering: Enkel montering av sidoborden
Storlek: 168 cm bred, 128 cm hög, 58 cm djup
Vikt: 103 kg
Övrigt: Separat brännare där man till exempel kan koka färskpotatisen eller en sås.
Konsumentpris: 26 995 kr

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!


Vi i villa tipsar dig

25 april 2005
Annons
Mer om Grill och utekök

8 flotta grillar till sommarstunden

Grill och utekök Grilla i det gröna, finns det något somrigare? Här är årets färgstarka grillnyheter!

Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grill och utekök Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till...

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Fällbar grill för miljön - smarta prylen

Grill och utekök Glöm engångsgrillen när du ska på utflykt. Nu finns en liten smart grill du bär i en väska över axeln.

Grillar vi gillar

Grill och utekök Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Tävling
Tävling
Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]