Annons
Män! En av framtidens män får lära sig den svåra konsten att vända köttet i rätt tid.
Män! En av framtidens män får lära sig den svåra konsten att vända köttet i rätt tid.

Gatans grymmaste grillare

Grill och utekök

Ta det lugnt och vänd köttet sällan så blir du kung eller drottning vid grillen.

Av: Susann Gson Engqvist, ViV nr 5/2008, 24 april 2008

Visst är det något alldeles särskilt med grillat. Kanske är det den vanligtvis undanträngda stenåldersmänniskan inom oss som mår bra vid glöden - eller så är det helt enkelt bara för att det smakar så gott!

Men det är också vid grillen pojkarna skiljs ut från männen. Jämlikheten till trots, vid grillen är det enligt alla undersökningar fortfarande mannen som är kung - eller i alla fall försöker. För även om kvinnorna ofta lägger minst dubbelt så mycket effektiv tid på grillmiddagen med att marinera, fixa tillbehör, duka och så vidare, är det ju de 10-20 minuterna när köttet ska vändas och passas som är det riktiga jobbet - eller hur?

Så, hur gör man då för att få den där perfekta kotletten, och hur undviker man att fiskbiten ramlar sönder eller fastnar på grillgallret?

Annons


Rejäl träkolsgrill "Oyster" på hjul i emalj med quickstart för enkel tändning. Höjd 97 cm. Pris cirka 2200 kronor, Barbecock/Berg & Nycander.

Skynda långsamt

Det vanligaste felet de flesta gör är att man lägger maten för snabbt på grillen, särskilt när man grillar med kol. Räkna med att det tar minst 25-30 minuter innan du kan börja grilla efter att du tänt en kolgrill. Även gallret ska vara ordentligt varmt när du lägger på maten.

Använd briketter och tänd helst med eltändare, tändpapp eller liknande till kolgrillen, tändvätska kan ge en tråkig bismak till maten. Vill du trots allt använda tändvätska, var sparsam och låt vätskan dra in i briketterna några minuter innan du tänder grillen. Spruta aldrig tändvätska på heta eller brinnande briketter!

Om du har en klotgrill ska du grilla med locket på. Locket förkortar grilltiden och hindrar maten från att bli torr. Lägg aldrig folie i botten på grillen. Folien tar bort den viktiga luftcirkulationen som ger syre till glöden, bottenspjället ska också alltid vara lite öppet.


Klassisk klotgrill, extrautrustad med inbyggd termometer. Grillyta 56 centimeter i diameter. Pris 999 kronor på Coop Forum.

Vänd sparsamt

Ett annat vanligt misstag är att man i sin iver att undvika vidbrändhet vänder maten för ofta. Oftast räcker det att vända köttbiten en gång när halva den beräknade grilltiden gått. Fiskfiléer har en tendens att falla sönder om man vänder den för tidigt. Fisk som grillas i folie behöver inte vändas.

Använd gärna en tång eller stekspade med långt skaft när du hanterar maten på grillen. Att sticka hål i köttet med en gaffel gör att köttsaften rinner ut och särskilt mindre bitar blir då torra och smaklösa. En köttermometer är ett bra redskap för att kontrollera när maten är genomgrillad.

Hygien är A och O när det gäller grillning, liksom vid all matlagning. Gör salladen först, tvätta händerna noga efter att du hanterat rå fisk, kyckling eller kött och lägg aldrig färdiggrillad mat på tallrikar där rå mat legat.


Smart grillkorg. Pris cirka 99 kronor, Landmann.


Gasoldriven Barbecue-lyx är Electrolux nya utomhusgrill, "Island Barbecue". Här finns både teakbar, två olika typer av galler samt teppan yakihäll. Dessutom är grillen utrustad med isolerade kyllådor för mat och dryck. Pris cirka 45 000 kronor.


XL partygrill för de stora grillfesterna! Total grillyta på 40x73 cm. Grillhöjd 78-98 cm. Finns på Jysk för 599 kronor.


Webers nya gasolgrill Genesis i blålackerad aluminium och stål. 25 års garantisystem. Finns även i svart och grön. Pris 11 000 kronor.

Bästa grilltipsen

Så lyckas du med fisken

 • Använd helst färsk fisk och behåll skinn och ben.
 • Olja in gallret innan du lägger på fisken.
 • Fisk som lätt faller sönder tillagas i folie.
 • Grillar du fisken under lock behöver den inte vändas.
 • Skär några skåror i sidorna på hel fisk innan marinering eller fyll skårorna med exempel smör, citron eller färska örter.
 • När fiskköttet delar sig är fisken färdig.

Så lyckas du med kycklingen

 • Välj ekologisk kyckling.
 • Behåll helst skinnet på. Vill du ta bort skinnet; marinera kycklingen.
 • Kontrollera temperaturen så att kycklingen är riktigt genomstekt.
 • Köttsaften ska vara helt klar utan inslag av blod när kycklingen är färdig.
 • Tvätta alltid händerna noga efter du hanterat rå kyckling.

Så lyckas du med köttet

 • Välj helst marmorerat nötkött, alltså kött med fett insprängt i köttet.
 • Pensla gallret med lite olja om köttet inte är marinerat.
 • Bryn biffar och kotletter först för att stänga inne köttsaften.
 • Salta inte på köttet förrän det fått en grillyta.
 • Mört kött som har cirka 25 minuter på grillen är bäst för grillspett.
 • Låt köttet ligga några minuter innan du serverar, och då helst på varma fat.

Så lyckas du med grönsakerna

 • Nästa alla grönsaker kan grillas.
 • Vänd grönsakerna efter halva tiden.
 • Använd gärna samma marinad som till köttet/fisken.
 • Välj grönsaker som har lika lång grilltid som köttet eller fisken när du gör grillspett.


Tina Nordström, dansant kock och numera även ambassadör för Svensk Köttinformation, grillar gärna svensk fläskkarré men bannlyser grillkrydda.

Tina Nordströms bästa grilltips

Även hemma hos Tina Nordström, kock och numera även framgångsrik dansare i programmet "Lets Dance", är det vanligtvis maken som står vid grillen.

- Jag är väldigt förtjust i grillad fläskkarré, det är min favoritdel på grisen, avslöjar Tina på en presskonferens anordnad av Svensk Köttinformation.

- Först steker jag den i ugnen ungefär en och en halv timme, hellre längre tid på låg temperatur än kort tid på hög temperatur. 125-150 grader brukar bli bra. Sedan penslar jag den med en glaze av exempelvis soja, kanel och honung. Därefter får maken lägga den på grillen ett tag och glänsa med slutresultatet. Det bjuder jag på, även fast det egentligen är jag som gjort allt förberedande jobb i köket.

Välj bra råvaror

Det viktigaste för att få ett lyckat resultat vid grillen, liksom vid all matlagning, är enligt Tina Nordström kunskap, samt att man väljer bra råvaror.

- Jag använder helst svenska råvaror, svenskt kött. Jag vill veta var sakerna kommer ifrån. Dessutom tycker jag att alla konsumenter ska ställa krav på sina butiker. Ser man en köttbit i disken som ligger och simmar i köttsaft ska man klaga, den är inte mör över huvud taget!

Har du slutligen något tips till alla som ska grilla i sommar?

- Sluta använda grillkrydda! Det är så tråkigt med grillkrydda, avslutar Tina.

Köpinformation

Barbecock/Berg & Nycander, www.barbecook.se
Coop Forum, www.coop.se
Electrolux, www.electrolux.se
Jysk, www.jysk.se
Landmann, www.landmann.se
Weber, www.weber.com

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
24 april 2008 Susann Gson Engqvist, ViV nr 5/2008
Annons
Annons
Mer om Grill och utekök

Så grillar du säkert!

Grill och utekök Äntligen sol och värme. Såklart man vill grilla! Så här grillar du säkert!

8 flotta grillar till sommarstunden

Grill och utekök Grilla i det gröna, finns det något somrigare? Här är årets färgstarka grillnyheter!

Gasol eller kol, vad vinner grillduellen?

Grill och utekök Grillsäsongen är här! Och frågan är, ska man använda kol eller gasol? Svaret är – det är en smaksak. Vi reder ut för- och nackdelar och lyssnar till...

Ledare: Nu är vulgo-grillen rumsren

Grill och utekök Länge var det sporten, kolet, tricksen med grillning som var status. Gasol och stora modeller ansågs vräkigt. Men jag anar en förändring.

Grill för dig som vill skryta

Grill och utekök Vill du skrytgrilla? Världens dyraste grill från australiensiska Beefeater är i 24 karats guld.

Smarta prylar för grillen

Grill och utekök Det finns många fiffiga hjälpmedel för att få till den perfekta grillmiddagen – oavsett hur du gillar att grilla.

Grillar vi gillar

Grill och utekök Äntligen är grillsäsongen här! Vi har letat upp några färgglada exemplar som bara väntar på att få tändas.

Krönika: Synda med sans

Grill och utekök Förra hösten impulsköpte jag ett slags utegrill. Eller om det var en kamin eller en eldskulptur. Den två meter höga pyramidformade danskt designade...

Läsarfrågan: Hur grillar du?

Grill och utekök Vi har frågat tre av våra läsare!

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]