Annons

Köpa ny gräsklippare

Gräsmatta

Många av oss kör våra gräsklippare tills de går sönder, men kanske skulle vi spara både kraft, tid och miljö om vi bytte upp oss till en nyare gräsklippare. Här är ett axplock ur årets utbud av nya gräsklippare för dig som planerar att köpa ny gräsklippare.

Av: Anders Runesson, viivilla.se maj -08, 23 maj 2008

Det vill till att man har den rätta knycken, eftersom startsnöret är uppslitet och bara hälften så långt som det ska vara. Gasreglaget sitter fast, kniven mer slår än klipper av gräset, oljan är inte bytt på minst 15 år och det svarta rökmolnet indikerar att förbränningen kanske inte är optimal. Bullrar gör den också. Kanske är det dags att byta gräsklippare?

2008 års utbud är stort och bjuder på nyheter i alla prisklasser. Här är ett dussin nya modeller - fler hittar du på respektive tillverkares webbplats.

1) Kilformad eldriven gräsklippare

Annons


 

AL-KO Ginges nya modell Comfort 40 E, där 40 står för klippbredden i centimeter, är en elektrisk gräsklippare för såväl vanlig klippning som bioklipp. Den kilformade kåpan gör det enkelt att komma åt under buskar. Uppsamlingsbehållaren rymmer 43 liter och har en automatisk uppsamlingsmätare. Hjulen är breda och stora - 19,5 cm i diameter - och klipphöjden kan justeras centralt i sex steg mellan 28 och 68 mm. Den elektriska motorn är på 1 400 W och priset ligger på cirka 1 299 kronor.

2) Multimojäng gräsklippare


 

Nya Flymo Multimo 360 är en elektrisk klippare med en klippbredd på 36 cm och fem inställbara klipphöjder från 20 till 70 mm. Motorn är på 1 500 W och vikten 14,5 kg. Man kan bioklippa, kasta ut eller samla upp gräset och uppsamlaren, som rymmer 40 liter, har ett genomskinligt fönster så att man ser när den är full. Multimo 360 kostar omkring 1 495 kronor.

3) Klipp svart gräsklipparen


 

Partner P53-650CMDEWA är en framhjulsdriven gräsklippare med bekväm elstart för motorn som är på 190 cc. Hjulen är 20 respektive 30 cm stora och klipphöjden justeras individuellt mellan 30 och 75 mm. Klippbredden är 53 cm och man kan antingen finfördela gräset med bioklipp eller samla upp det i den mjuka uppsamlaren på 71 liter. Klippkåpan hos P53 är av stål, vikten 48 kg och det rekommenderade priset 3 995 kronor.

4) Tre i ett gräsklipparen


 

Silver 520 B Auto Premium från AL-KO Ginge är en rotorgräsklippare med drivning på de extra stora bakhjulen, vilket gör den lättstyrd. Klipparen har uppsamlare med tömningsindikator, men man kan även bioklippa eller kasta ut gräset, antingen bakåt eller åt sidan. Handtaget kan fällas ihop vid förvaring och översta delen av det kan ställas in på flera olika sätt för att passa användaren. Motorn är på 2,6 kW, klippbredden 51 cm, klipphöjden 3-8 cm och priset cirka 4 699 kronor.

5) Starta smidigt gräsklipparen


 

LM 2153 CMDAE är den långa beteckningen på en ny klippare med elstart från Jonsered. Klippbredden är 53 cm och uppsamlaren är på 71 liter, men man kan även köra med sidoutkast eller bioklipp. Klipparen har automatisk växellåda, vilket ger bibehållen knivhastighet och klippeffekt vid alla hastigheter mellan 0 och 4,2 km/h. Framhjulen är 20 cm och bakhjulen 30 cm i diameter, vilket gör den lättmanövrerad. Priset ligger på cirka 5 400 kronor.

6) Tyst i trädgården gräsklipparen


 

Stiga har släppt flera nya modeller betecknade med Silent, där man lyckats halvera den upplevda ljudnivån. Den aerodynamiska formen gör att även ögat blir nöjt. Serien är utrustad med Stigas nya antivibrationssystem AVS. Alla modeller har multiklipp; vissa även uppsamling. Multiclip 50 S Silent Plus driver på framhjulen, har en galvaniserad kåpa, fällbart ergonomiskt styre i stål och dubbla kullager i hjulen. Rekommenderat pris 5 995 kronor.

7) Klipp kuperat gräsklipparen


 

Stiga Primo är en liten, smidig åkgräsklippare som är bakhjulsdriven och -styrd, vilket ökar framkomligheten på kuperade tomter. Det flytande klippaggregatet har en bredd på 78 cm och har både multiklipp och bakutkast. Sitsen och ryggstödet är justerbara, och Primo har även ett handskfack och ett fack för en vattenflaska. Toppfarten är 7,5 km/h och priset cirka 14 995 kronor.

8) Klipp automatiskt med solenergi gräsklipparen


Världens första robotgräsklippare med hybridteknik kommer från Husqvarna, heter Automower Solar Hybrid och kostar cirka 29 500 kronor. Den kombinerar ett uppladdningsbart batteri med solceller, vilket gör att klipptiden för en laddning kan bli dubbelt så lång under soliga dagar. Klippning och laddning sker automatiskt och dubbla guidekablar gör att Automower Solar Hybrid snabbare hittar tillbaka till laddstationen. Den klarar sluttningar upp till 35 procent och är dessutom återvinningsbar till 90 procent.

9) Klipper Sverige runt gräsklipparen


Sex års utvecklingsarbete sägs ligga bakom nya Viking MT 6112 C. Klipptekniken utnyttjar aggregatets bredd (110 cm) på så vis att speciella guider för in gräs från kanterna mot de tre knivarna. Uppsamlaren rymmer 350 liter och går att tömma enkelt från förarplatsen, som har lågt insteg och gott om plats för benen. MT 6112 C har ett nytt, patenterat omkopplingssystem mellan framåt- och bakåtdrift och kostar omkring 44 000 kronor. Är du kändisintresserad så är detta den gräsklippare som Kjell Fundin körde från Haparanda till Ystad tidigare i år.

10) Kör som en kung gräsklipparen


Rider 15V2s AWD är Husqvarnas mest utrustade åkgräsklippare. En av nyheterna är servostyrningen, som tillsammans med en patenterad bakvagnsstyrning gör klipparen smidig att hantera. Drivningen sker på alla hjulen och dragkraften på respektive hjul justeras automatiskt beroende på körsituationen. Motorn från Kawasaki är på 15 hästkrafter och klarar upp till 9 km/h. Rider 15V2s AWD kostar cirka 63 000 och kompletteras med klippaggregat Combi 103 cm för cirka 9 000 kronor eller Combi 112 cm för cirka 11 000 kronor. Dessutom finns en mängd andra tillbehör för året runt-bruk.

11) Fixa kanten för hand


En sann gräsmatteentusiast trimmar givetvis kanterna också. Gardenas nya Comfort-serie med grässaxar består av tre modeller. Den mest avancerade, med artikelnummer 8735, passar både höger- och vänsterhänta eftersom saxen är vridbar i 360 grader. Handtaget är ergonomiskt utformat med mjuka detaljer och greppet gör det kraftbesparande att klippa. Att bladen är klibbskyddade ger skydd mot rost och växtsaft, samt gör saxen lätt att hålla ren. Priset är cirka 299 kronor och garantin är på 25 år.

12) Trimma med kniv


Föredrar du att trimma maskinellt har Bosch två nya sladdlösa grästrimmers med litiumjon-batteri. De har ställbart stödhandtag och reglerbart teleskopskaft mellan 80 och 114 cm. Ett system med plastknivar i stället för tråd ska ge mer energieffektiv och exakt trimning. Modellen ART 26 LI är på 18 V, klarar ungefär 1 000 meter kantklippning på en laddning, har en trimdiameter på 26 cm, väger 2,4 kg och kostar cirka 1 499 kronor. Den något enklare ART 23 LI är på 14,4 V och kostar cirka 1 299 kronor.

13) För övningskörning gräsklipparen


Innan du släpper loss barnen på din nya gräsklippare är lite övningskörning att rekommendera. Leksaksgräsklippare finns lite varstans; detta är Vikings modell Mini-Klip i den för dem rätta gröna färgen för cirka 150 kronor. Små gräsbitar som åker runt i uppsamlaren ger en extra effekt.

Köpinformation av gräsklippare

AL-KO Ginge, www.ginge.com
Bosch, www.bosch-pt.com/se
Flymo, www.flymo.se
Gardena, www.gardena.se
Husqvarna, www.husqvarna.se
Jonsered, www.jonsered.se
Partner, www.partner.se
Stiga, www.stiga.se
Viking, www.stihl.se

 

Läs även:

Lisas trädgårdskalender juni

Lisa Winnerlids att göra-lista för maj juni.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
23 maj 2008 Anders Runesson, viivilla.se maj -08
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmatteexpert.

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att...

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]