Foto: Istockphoto

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta

På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Av: Susanna Rosén, 19 augusti 2019

Nästan alla gräsmattor innehåller mossa, såvida du inte aktivt arbetar för att hålla den mossfri. Den mossa som trivs extra bra på gräsytor är gräshakmossa och den finns framför allt på platser där gräset växer dåligt.

 

Skuggig tomt

Annons

Satsa på marktäckare som trivs i skuggan!

Vanliga orsaker till att mossa breder ut sig är att tomten är för skuggig. Antingen kan du glesa ut buskar och träd så att solljuset når ner eller så ersätter du gräsmattan med en flerårig marktäckare som trivs i skugga, som skuggröna eller sockblomma. Marken kan också vara kompakt och dåligt dränerad. Mossa gynnas också på gräsets bekostnad om jorden är näringsfattig eller har ett lågt pH-värde. Många mossor trivs när marken har ett lågt pH-värde men det finns också mossarter som växer i kalkrik jord med ett högre pH-värde.

 

Få gräset att må bra

För att gynna gräset behöver du måna om gräsmattan på samma sätt som när du vill få en riktigt tät och grön gräsyta. Att köra med en mossrivare gör bara nytta för stunden. Istället för att få bort mossan hjälper du den att sprida sig genom att smula sönder den i mindre bitar.

 

Så tränger du undan mossan:

  • Gödsla gräsmattan tidigt på säsongen för att jorden ska bli mer näringsrik. Gräs behöver mycket kväve. Strö ut organiskt gödsel, exempelvis hönsgödsel.
  • Toppdressa för att ge jorden en luftigare struktur. Toppdress består av en blandning av jord och sand som jämnar ut gropar och gör ytskiktet mer väldränerat och gräsrötterna får mer luft.
  • Klipp inte gräset för kort utan ha en klipphöjd på 4-5 centimeter. Klippningen stimulerar gräset att få flera skott, vilket ger en tätare gräsmatta, och mossan trängs undan.

 

 

Mossa trivs i kyla

Om det varit en mild vinter kan gräsmattan bli täckt av mossa eftersom den fortsätter att växa redan vid noll grader medan gräset behöver högre temperatur. Därför är det ofta mycket mossa i början av säsongen, men sedan när gräset vaknar brukar det ta över, i alla fall på platsen där det trivs.

 

Det är svårt att bli av med mossan på skuggiga platser, där gräset har svårt att hävda sig. Då är det bättre att plantera marktäckande perenner på sådana platser istället.

 

Miljövänlig gräsmatta

Att hålla en gräsmatta fin är arbetskrävande – och näst intill omöjligt – särskilt på en skuggig tomt med dåligt dränerad jord, som lerjord. Ett alternativ är att helt enkelt sluta fred med mossan. Den är trots allt mjuk att gå på och den är grön också på vintern. Däremot är den känslig för slitage och blir ful om du går på den.

 

Hämta inspiration från Japan!

Då kan man hämta inspiration från Japan där man har speciella mossträdgårdar. Fast en mossmatta är inte arbetsfri den heller. För att hålla den fin bör man plocka bort gräs och ogräs som kan konkurrera med mossan. Men trots att man rensar regelbundet blir arbetsinsatsen en bråkdel jämfört med den tid många lägger mer på att hålla en gräsmatta mossfri.

19 augusti 2019 Susanna Rosén
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan göra i trädgården – men det går med tid och tålamod.

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmattee...

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta. 

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Första hjälpen för ledsna gräsmattor

Gräsmatta Ser din gräsmatta lite trött och hängig ut? Breder de kala fläckarna ut sig? Är det mer mossa än gräs? Lugn, du behöver troligen inte anlägga en helt...