Gräset bör klippas en sista gång före sin vintervila.
Gräset bör klippas en sista gång före sin vintervila. Foto: iStock

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta

Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Av: Redaktionen, 11 september 2020

Läs också: Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Gräset ska fortfarande klippas under den tidiga hösten om det fortfarande växer, vilket det gör så länge nätterna inte är för kalla. 

När gräset slutar växa beror på var i landet man bor, men när temperaturen går ner till omkring 7-8 grader eller när nattfrosten kommer är det dags att klippa gräset en sista gång för säsongen. 

Annons

Klipp inte för kort sista gången

Efter sista klippet för säsongen bör gräsmattan ha en stråhöjd på omkring 4-5 centimeter, alltså lite längre än under sommaren, för att klara sig till våren. 

Kom ihåg att samla upp gräsklippet och att kratta upp löv och fallfrukt från gräsmattan före vintervilan. Får det ligga kvar blir gräset fuktigt och risken för mossa ökar. 

Gräsklippet kan med fördel grävas ner i rabatter och i grönsaksland! 

  

Vill du veta hur du får en grön gräsmatta? Läs då här: 5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

  

Källor: Gardena, Gds.se

11 september 2020 Redaktionen
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmattee...

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta. 

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Första hjälpen för ledsna gräsmattor

Gräsmatta Ser din gräsmatta lite trött och hängig ut? Breder de kala fläckarna ut sig? Är det mer mossa än gräs? Lugn, du behöver troligen inte anlägga en helt...