Så får du en grönare gräsmatta
Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmatteexpert.
Ge gräsmattan mat. Det säger Lennart Svensson, ”guru” för alla gröna gräsmattedrömmare i hela Sverige. Han har över 40 års erfarenhet av trädgårdsbranschen. Här följer hans bästa råd för hur du ska lyckas med din egen gräsmatta redan i år.
Ska man ta bort löven?
Själv kör jag med gräsklipparen över löven några gånger. På så vis blir det mindre delar som naturen lättare kan ta hand om. Maskarna drar ner löven i jorden igen och på så vis återgår näringen till jorden. Löven och gräsklippet man låter ligga återbildar humus till jorden. Men har man mycket löv, en stor björk eller kastanj och lönn – ja, då är det bäst att kratta upp det – men lite kan man alltid låta ligga kvar.
Kratta eller låta gräsklippet ligga?
Av estetiska och praktiska skäl är det bra att kratta. Gräsmattan ser snyggare ut och man slipper dra in gräsklippet in i huset. Men har man till exempel en multiklippare som klipper sönder gräsklippet i små delar så kan man gott låta detta ligga kvar. På så vis återgår gräsets näring till gräsmattan. Gräsklippet återbildas som humus, precis som löven på hösten.
Hur väcker man gräsmattan?
Först och främst ska man se till att gräsmattan dränerats ordentligt. Man ska inte räfsa för tidigt. Då drar man bara upp en massa rottrådar. Vänta med första räfsningen till gräset har börjat växa och bli grönt. Många är för snabba här, de är så ivriga att få bort mossan men det är ingen idé förrän gräset är grönt.
Kan man vinna över mossan?
Ja, det kan man. Gödsla, gödsla och gödsla. Tre gånger under vegetationsåret bör gräsmattan få näring. Mossan trivs bara där marken/jorden är näringsfattig. Så det bästa man kan göra är att förbättra förutsättningarna för gräset och försämra för mossan. På så vis kan man få en varaktigt grön gräsmatta. Man måste komma ihåg att trädgården och gräsmattan är en konstgjord miljö. Vi måste rätta oss efter de förutsättningar som finns. Gräsmattan är det mest näringsfodrande som vi har i våra trädgårdar och den behöver mat. Jag brukar tala om frukost, lunch och middag.
Hur bör man gödsla?
Tre gånger om året. Den första gången när gräset börjar bli grönt. Den andra ungefär 6 till 7 veckor senare. Och så avslutningsvis en gång till med samma tidsintervall. Jag brukar rekommendera Algomin gräsmattegödsel. Det är ett långsamverkande gödsel och det bränner inte gräset. Många typer av gödsel är ofta tillverkade för lantbruket och har en snabbverkande effekt som man inte vill ha i sin egen villaträdgård.
Toppdressa bör man göra vartannat, eller vart tredje år. Har man behov bör man också kalka. Det kollar du upp genom att göra en ph-analys som många gardencenter kan göra åt konsumenter.
Missa inte vår artikel "Så tar du bort mossa och ogräs – här är alla knepen!"
När ska man klippa gräset?
De flesta klipper sina gräsmattor för kort. Gräset ska var 4-5 centimeter långt. Inte kortare! Är det för kort så får flygogräs lättare fäste och gräsmattan torkar lättare ut. Har gräset vuxit sig för långt när man är bortrest eller så, får man successivt klippa det kortare. Som mest bör man inte klippa bort mer än en tredjedel av längden.
Maskrosor och ogräs, vad gör man?
När man väl fått en tät och fin gräsmatt får flygburet ogräs svårt att etablera sig. Men är problemen oöverstigliga och man inte har ork att ta bort det ogräs som finns på mekanisk väg kan man gödsla en gång med Strolle Combi. Denna produkt innehåller ett hormonliknande preparat som gör att tvåhjärtbladiga ogräs dör, denna skadar inte enhjärtbladiga som gräset. För att förhindra att man får flygburet gräs att etablera sig i gräsmattan ska man inte klippa den för kort, 4-5 centimeter är rätt klipphöjd.
Hur ser din egen gräsmatta ut?
Nu är den som en heltäckningsmatta. Men när jag köpte min fastighet år 2000 bestod 80 procent av den så kallade gräsmattan av annat. Men inom ett år var förhållandet det motsatta. Då var det gräsmatta på 80 procent. Det enda jag gjorde var att mata den, gödsla, gödsla och gödsla. Idag är det kanske en procent annat i den – inte mer.
Måste man använda en mossrivare?
Visst tar mossrivaren bort mossan men den sprider den också till ställen i gräsmattan där den tidigare inte funnits. Den tar bort symptomen, inte orsaken – ungefär som en huvudvärkstablett.
Sen finns det olika mosspreparat på marknaden. Dessa tar bort mossan, och sänker jordens ph-värde – alltså har man inte förbättrat förutsättningarna för gräset, snarare försämrat eftersom man tillfört jorden järnsulfat.
Så blir du av med mossa i gräsmattan
Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.
Så får du finaste gräsmattan
Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...
5 superknep – så får du grönaste gräsmattan
Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!
Så sköter du gräsmattan på våren
Gräsmatta Nu är det äntligen vår! Och dags att väcka liv i gräsmattan. Här är expertens bästa tips!
Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången
Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!
Här är bästa tiden att vattna gräsmattan
Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.
När börjar man klippa gräsmattan?
Gräsmatta När är det dags att plocka fram gräsklipparen och vilken tidpunkt är det bäst att vattna gräset på?
Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta
Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.
Grönaste gräset
Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att...