Foto: Istockphoto

Så sköter du gräsmattan på våren

Gräsmatta

Nu är det äntligen vår! Och dags att väcka liv i gräsmattan. Här är expertens bästa tips!

Av: Sara Åhlström, 03 april 2019

När ska man börja kratta gräsmattan och vad kan man göra åt all mossa? Trädgårsmästaren och trädgårdsskribenten Anna Theorin på odla.nu ger sina bästa tips.

 

Kratta gräsmattan

Annons

När gräsmattan börjar bli grön eller gräset börjat växa är det dags att börja rå om gräsmattan.
– Men du kan börja kratta upp pinnar och skräp redan innan den har blivit grön. 

 

Så gräsmattan

Nästa steg är att kontrollera din gräsmatta och se vad som behöver göras.
– Gå igenom gräsmattan, är det någon plätt som verkar ha dött och behöver sås igen? Finns det gropar i gräsmattan som man vill åtgärda? Om det finns plättar som verkar döda eller gropar så kratta ut dressjord för gräsmatta och så sen i nya gräsfrön. Glöm inte att vattna.

 

Läs även: Så får du en fantastisk gräsmatta!

 

Ta inte bort mossan

Har det börjat växa mossa på gräsmattan? Istället för att räfsa upp mossan ska du satsa på att gödsla gräsmattan.
– Det är helt naturligt att mossan har tagit över på vintern. När du använder mossrivare eller räfsar mossa sprider man mossan mer än om man låtit den vara.

 

Börja gödsla grämattan

Att gödsla är viktigt på vårkanten då gräsrötterna behöver stärkas inför sommaren. Det här kan du göra när du ser att gräset börjat växa.
– Använd gräsmattegödsel eller hönsgödsel, det ska vara naturligt. Inget konstgödsel. Om det inte regnar samma dag eller dagen därpå så sätt på vattenspridaren efter gödsling. Om man gödslar och det sen inte vattnas ner kan gräsmattan brännas. Jag gödslar min gräsmatta cirka var tredje-fjärde vecka fram till midsommar och klipper den två gånger i veckan.

 

Fem tips för en fin gräsmatta!

  • Använd inte mossrivare och räfsa inte upp mossan på våren.
  • Gödsla istället gräsmattan ordentligt om mossan tagit över. Att gödsla sin gräsmatta är nästan ett måste om man vill ha en finare gräsmatta.
  • Låt gräsklippet ligga kvar på mattan, använd inte en uppsamlare till din gräsklippare. Det blir fin jordförbättring i gräsmattan av klippet och det ger även näring.
  • Vattna vid torka tidigt på morgonen, sätt på vattenspridaren och låt den stå på ett tag. Det är viktigt att du inte vattnar mitt på dagen, de mesta av vattnet avdunstar och man kan även bränna mattan om det är soligt. 
  • Ett bonustips till de som har robotgräsklippare: Låt inte dessa gå under kväll och natt. Då är många djur som möss, grodor och igelkottar aktiva. Robotgräsklipparen kör över djuren och skadar dem allvarligt.

 

Anna Theorin, trädgårdsmästare.

 

03 april 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmatteexpert.

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att...

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.