Foto: Istockphoto

Så sköter du gräsmattan på våren

Gräsmatta

Nu är det äntligen vår! Och dags att väcka liv i gräsmattan. Här är expertens bästa tips!

När ska man börja kratta gräsmattan och vad kan man göra åt all mossa? Trädgårsmästaren och trädgårdsskribenten Anna Theorin på odla.nu ger sina bästa tips.

 

Kratta gräsmattan

Annons

När gräsmattan börjar bli grön eller gräset börjat växa är det dags att börja rå om gräsmattan.
– Men du kan börja kratta upp pinnar och skräp redan innan den har blivit grön. 

 

Så gräsmattan

Nästa steg är att kontrollera din gräsmatta och se vad som behöver göras.
– Gå igenom gräsmattan, är det någon plätt som verkar ha dött och behöver sås igen? Finns det gropar i gräsmattan som man vill åtgärda? Om det finns plättar som verkar döda eller gropar så kratta ut dressjord för gräsmatta och så sen i nya gräsfrön. Glöm inte att vattna.

 

Läs även: Så får du en fantastisk gräsmatta!

 

Ta inte bort mossan

Har det börjat växa mossa på gräsmattan? Istället för att räfsa upp mossan ska du satsa på att gödsla gräsmattan.
– Det är helt naturligt att mossan har tagit över på vintern. När du använder mossrivare eller räfsar mossa sprider man mossan mer än om man låtit den vara.

 

Börja gödsla grämattan

Att gödsla är viktigt på vårkanten då gräsrötterna behöver stärkas inför sommaren. Det här kan du göra när du ser att gräset börjat växa.
– Använd gräsmattegödsel eller hönsgödsel, det ska vara naturligt. Inget konstgödsel. Om det inte regnar samma dag eller dagen därpå så sätt på vattenspridaren efter gödsling. Om man gödslar och det sen inte vattnas ner kan gräsmattan brännas. Jag gödslar min gräsmatta cirka var tredje-fjärde vecka fram till midsommar och klipper den två gånger i veckan.

 

Fem tips för en fin gräsmatta!

  • Använd inte mossrivare och räfsa inte upp mossan på våren.
  • Gödsla istället gräsmattan ordentligt om mossan tagit över. Att gödsla sin gräsmatta är nästan ett måste om man vill ha en finare gräsmatta.
  • Låt gräsklippet ligga kvar på mattan, använd inte en uppsamlare till din gräsklippare. Det blir fin jordförbättring i gräsmattan av klippet och det ger även näring.
  • Vattna vid torka tidigt på morgonen, sätt på vattenspridaren och låt den stå på ett tag. Det är viktigt att du inte vattnar mitt på dagen, de mesta av vattnet avdunstar och man kan även bränna mattan om det är soligt. 
  • Ett bonustips till de som har robotgräsklippare: Låt inte dessa gå under kväll och natt. Då är många djur som möss, grodor och igelkottar aktiva. Robotgräsklipparen kör över djuren och skadar dem allvarligt.

 

Anna Theorin, trädgårdsmästare.

 

03 april 2019
Annons
Mer om Gräsmatta

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte på vattnet och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmattee...

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta. 

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Första hjälpen för ledsna gräsmattor

Gräsmatta Ser din gräsmatta lite trött och hängig ut? Breder de kala fläckarna ut sig? Är det mer mossa än gräs? Lugn, du behöver troligen inte anlägga en helt...

Guide: Så tar du hand om gräsmattan

Gräsmatta Så håller du gräset friskt och gräsmattan fin och frodig.

Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Gräsmatta Vill du få en extra fin gräsmatta till nästa vår och sommar? Bra, då ska du börja redan nu under hösten!

Pollenallergi: här är allt du behöver veta

Gräsmatta Är du pollenallergisk? Pollensäsongen delas in i tre perioder – värst är det under högsommaren. Här är allt du behöver veta om att vara allergisk mot...