Foto: Istockphoto

Finaste gräsmattan – bästa tipsen

Gräsmatta

En gräsmatta behöver lite omsorg för att hålla sig tät och fin. Det bästa knepet är att klippa ofta – men bara lite åt gången.

Av: Sandra Holmes , 26 september 2019

Så fixar du den finaste gräsmattan

Drömmer du om en gräsmatta som är lika vacker att titta på som skön att gå på? Vi i villa ger dig bästa tipsen för att lyckas.

 

1. Rätt klipphöjd på gräsmattan

En tumregel är att bara klippa bort en tredjedel av grässtråets längd åt gången. Det innebär att du behöver klippa det 1-2 gånger i veckan när gräset växer som mest under sommaren. Sådant kort gräsklipp kan du låta ligga kvar för det fungerar utmärkt att gödsla gräsmattan med. Att hålla gräset på en höjd på cirka 4 centimeter är lagom. Har gräset blivit riktigt högt är det bäst att klippa ned det i flera omgångar.

 

Läs också: HÄR är bästa tiden att vattna gräsmattan!

 

Annons

2. Val av gräsklippare

Vilken typ av gräsklippare passar dina behov? En liten gräsmatta sköts enklast med en handgräsklippare. Fördelen med dessa är både att de är tysta och att de har cylinderformade skär som ger en snygg klippyta. Till mellanstorleken på gräsmatta passar en gågräsklippare bättre som antingen kan vara el- eller bensindriven eller ha ett uppladdningsbart batteri – eller en robotgräsklippare. En riktigt stor gräsmatta åkgräsklippare.

 

3. Låt roboten göra jobbet

Allt fler väljer att spara tid och energi genom att låta robotgräsklippare sköta jobbet. De klipper mattan inom de gränser man sätter med hjälp av elkablar samt vid staket och andra solida föremål, där de vänder om och fortsätter att klippa. 

Det har kommit fler budgetvarianter på marknaden de senaste åren och även nya smarta finesser som styrning via mobilen.

Ju mer komplex din trädgård är med tanke på storlek, kupering, olika zoner och många rabatter och träd, desto mer krävs det av robotgräsklipparen och då är det värt att betala mer för att få en maskin av högre prestanda. Bästa klippet gör du efter sommaren när det är lättast att hitta maskiner för bra pris.

 

Läs också: 5 superknep - så får du grönaste gräsmattan

 

4. Problem med mossa?

För att få bukt med mossa i gräsmattan behöver man räfsa den ordentligt varje vår och samla upp alla delarna så de inte sprider sig. Därefter lägger man på ett lager med näringsrik jord, vilket kallas att toppdressa. Särskild toppdressjord säljs på säck och innehåller torvmull blandat med näring. Har du väldigt mycket mossa i gräsmattan är det bättre att toppdressa med finkornig sand.

I skuggiga partier är det inte lönt att envisas med att ha gräsmatta. Vill man inte ha mossa här är det bättre att plantera låga marktäckare som breder ut sig och behåller bladen under vintern, som exempelvis hasselört, vintergröna, gullgröna och skuggröna. På hösten är det bra att räfsa bort tjocka lager av löv från gräsmattan.

 

5. Klipp snygga kanter

Snyggt klippta kanter gör mycket för helhetsintrycket på gräsmattan. Den ska hållas på plats och inte växa in i rabatter och gångar. Det finns flera metoder för att avgränsa gräsmattan. Mellan gräs och rabatt kan du lägga kantsten i nivå med gräsmattan eller en kant av stål, plast eller veckad plåt. Eller också skapar du ett veck mellan jord och gräs genom att skära av hela grässvålen med en kantskärare någon gång per säsong och använda en grässax med långt skaft för att klippa kanten.

 

Läs också: 12 galna pooler du önskade du hade hemma!

 

6. Vattning och gödsling

Har du precis sått gräsmattan eller köpt färdig gräsmatta behöver du vattna den medan den etablerar sig. Gamla gräsmattor behöver dock inte vattnas – även om den ser gul ut ett tag blir den snabbt grön igen efter en regnskur.

Om gräsmattan ser trist ut är det bra att gödsla med ett långtidsverkande naturgödsel under våren. Det är inte bra att vattna och gödsla gräsmattan i onödan, då växer det snabbare och du behöver klippa oftare.

26 september 2019 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmatteexpert.

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att...

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.