Foto: Istockphoto

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta

Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Av: Sara Åhlström, 26 juni 2019

1. Gödsla gräsmattan. Det är viktigt att vattna gräsmattan efteråt, annars kan du få fläckar i mattan.

 

Klipp gräsmattan ofta!

 

Annons

2. Klipp gräsmattan ofta, men lite! Klipper du sällan kan det avklippta gräset ge döda fläckar om du inte räfsar noggrant. Klipper du ofta kan det avklippta gräset istället ge naturlig näring till gräsmattan!

 

3. Rensa gräsmattan på ogräs. Låt gräsklipparen göra jobbet och klipp ner ogräset. Ta gärna bort maskrosor för hand och se till att du får med dig hela rotsystemet.

 

 

Vattna tidigt på morgonen!

 

4. Vattna gräsmattan på rätt tidpunkt. Att vattna tidigt på morgonen är absolut bäst! Mitt på dagen dunstar mycket vatten bort, och på kvällen kan det locka till sig sniglar.

 

5. Vattna rätt mängd. Har du en nylagd gräsmatta ska du vattna mycket och ofta. Har du en äldre gräsmatta räcker det att vattna cirka en gång i veckan under sommaren.

26 juni 2019 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmattee...

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att hålla den frisk. Här får du skötseltips om din gräsmatta. 

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.

Första hjälpen för ledsna gräsmattor

Gräsmatta Ser din gräsmatta lite trött och hängig ut? Breder de kala fläckarna ut sig? Är det mer mossa än gräs? Lugn, du behöver troligen inte anlägga en helt...