Glupsk är den - den spanska skogssnigeln. Och den är ett gissel för många trädgårdsägare.
Glupsk är den - den spanska skogssnigeln. Och den är ett gissel för många trädgårdsägare. Foto: Susanna Rosén

8 sätt att minska snigelplågan

Gräsmatta

Regniga somrar kan sniglarna bli ett riktigt gissel – framför allt om mördarsnigeln hittat in i trädgården. Här ger vi tips på hur du bäst minskar mängden sniglar.

Av: Susanna Rosén, viivilla.se juni 2013, 03 juni 2013

Vi svenskar gillar att odla, både grönsaker och blommor. Men det är inte bara vi som gillar gröna och lummiga trädgårdar. Det gör sniglarna också, framför den spanska skogssnigeln som har kommit in i den svenska faunan på senare år och stormtrivs. Den har inte heller några naturliga fiender – utom människan. När Vi i Villa i en undersökning frågade sina läsare om vilken deras värsta fiende i trädgården är kom just sniglarna på första plats med 37 %. Rådjuren kom så långt ner som på en åttonde plats med 9 %, före ormar, råttor och getingar.

Det finns flera arter av sniglar i trädgårdarna och alla är inte lika glupska som den spanska skogssnigeln som fått öknamnet ”mördarsnigel”. Den är så glupsk att den i brist på annat kan äta upp sina artfränder. Alla sniglar är inte av ondo utan är en naturlig del av näringskedjan. De hjälper till att bryta ner växter till mull som sedan kommer växterna tillgodo. Med andra ord, döda inte till varje pris utan ta först reda på vilken art du har i trädgården.

Att mördarsnigeln blivit en sådan plåga är att den inte hör hemma hos oss och att de flesta djur ratar den. Den kommer ursprungligen från iberiska halvön och man hittade den första snigeln i skånska Påarp 1975. Sedan har den sakta men säkert spridit sig norrut.

Man känner igen den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln på att det är en stor snigel, som kan bli 7-15 cm lång. Färgen är ofta brun med en mer rödbrun färg nertill, men kroppsfärgen kan variera från svart till orangebrunt. Om man ser ett stort antal sniglar på samma ställe kan man misstänka att det rör sig om just mördarsnigel.

Annons

Fler trädgårdssniglar
Det finns ett tjugotal snigelarter i Sverige men det är inte alla som man hittar i trädgården. Sedan finns det snäckorna, de känner man igen genom att de har ett skal på ryggen. Mest känd av dem är vinbärssnäckan som man hittar på den franska menyn. Här är några fler arter av ”trädgårdssniglar” så dra inte alla över en kam bara för att de är sniglar:

- En annan stor snigel som ofta förekommer i trädgårdar är pantersnigeln. Den är leopardmönstrad i grått och svart och kan bli 15 cm lång. Eftersom den inte brukar förekomma i samma antal som mördarsnigeln ställer den inte till med samma skada.

- Nära släktingar till mördarsnigeln är röd skogssnigel som är mörkt tegelröd och trivs framför allt i lövskogar. Maxlängd 15 cm.

- På skogsmark kan man hitta svart skogssnigel som kan variera från gråvitt över till brunt. Den blir upp emot 12 cm lång.

- Åkersnigeln är en vanlig liten ljus snigel med ett rutmönster. Den blir bara 2-6 cm lång.

Så minskar du snigelplågan:

1. När du köper nya växter var noga med att kolla att det inte följer med några sniglar i jorden. Gräv aldrig upp växter från en trädgård som har problem med mördarsniglar. Det är då lätt hänt att ägg följer med.

2. De dig ut varje kväll och fånga så många sniglar du bara kan. På dagen ser man dem inte men framåt kvällningen, särskilt efter regn, kryper de fram i massor. Döda dem genom att klippa strax bakom huvudet och lägg resterna i en plastpåse som slängs i soporna.

3. Grannsamverkan. Be dina grannar ge sig ut på snigeljakt. Tillsammans fångar ni fler än om du gör jobbet helt ensam.

4. För att vara mer effektiv kan man sätta ut särskilda snigelfällor som vittjas dagligen. Det kan vara enkla lösningar som att lägga ut en träskiva eller plastsäck som sniglarna gömmer sig under. Det kan också vara en låg skål som fylld med öl. Ölen är rena snigelmagneten. Väl framme drunknar de i skålen.

5. Det finns särskilt pellets för snigelbekämpning som innehåller järnfosfat plus ett ämne som lockar sniglar att äta av preparatet. Man lägger det i en särskild box där sniglarna kan krypa in. Järnfosfatet gör att sniglarna svälter ihjäl.

6. Biologisk bekämpning med nematoder. Det är små rundmaskar som ger sig på sniglar och dödar dem. Nematoder köps som ett pulver som löses upp i vatten och man vattnar ut de små rundmaskarna. Man bör börja tidigt på säsongen för bästa resultat och sedan upprepa behandlingen.

7. Skydda odlingarna genom att sätta upp snigelbarriärer runt pallkragar eller andra upphöjda odlingskärl. Det finns särskilda snigelplåtar med nedböjd kant som hindrar sniglarna från att krypa upp.

8. Välj växter som sniglar oftast ratar. Det kan vara perenner som astilbe, akleja, bergenia, julros, röllika och stormhatt. Sommarblommor som ofta går fria är ringblomma och pelargoner.

Köpställen för snigelbekämpning:

Det mesta går att köpa i en välsorterad trädgårdsbutik. Här är tre nätbutiker som är specialiserade på snigelprodukter.

nematoder.se – säljer nematoder men också snigelplockaren ”Goldfinger”.

snigelbaren.se – säljer ”Gröna MatHilda”.

snigelshopen.se – säljer bland annat snigelbaren ”Gröna MatHilda” för snigelmedel, snigelplockaren ”SlugMatic” och en manuell snigelplockare.

03 juni 2013 Susanna Rosén, viivilla.se juni 2013
Annons
Annons
Mer om Gräsmatta

Så blir du av med mossa i gräsmattan

Gräsmatta På platser där gräset inte trivs kommer mossa som ett brev på posten. Tycker du inte om mossa gäller det att se till att gräset växer så det knakar.

Så får du finaste gräsmattan

Gräsmatta En glimrande grön gräsmatta som är tät och fri från andra växter är en dröm för många. Att få en sådan gräsyta är bland det mest arbetskrävande du kan...

5 superknep – så får du grönaste gräsmattan

Gräsmatta Att få en grön gräsmatta är inte så svårt. Här är fem enkla knep som ger dig den grönaste gräsmattan i sommar!

Då ska du klippa din gräsmatta för sista gången

Gräsmatta Snart är det dags att klippa gräsmattan en sista gång före vintervilan. Så vet du när det är dags för sista klippet!

Här är bästa tiden att vattna gräsmattan

Gräsmatta Slösa inte vatten och vattna vid fel tidpunkt! Här är bästa tiden att vattna gräset för ett grönt och fint resultat.

Guide: 6 steg till en vårfin gräsmatta

Gräsmatta För att få en fin gräsmatta bör du börja redan i april – maj. Så här får du en vårfin gräsmatta.

Så får du en grönare gräsmatta

Gräsmatta Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Det och andra tips får du av vår gräsmatteexpert.

Grönaste gräset

Gräsmatta En sammetslen paradgräsmatta eller ett tåligt underlag för ungarnas lekar? Oavsett vilken typ av gräsmatta som passar din trädgård är det viktigt att...

Mossproblem i gräsmattan

Gräsmatta Mossa, ogräs och svag tillväxt är de vanligaste problemen. Men med lite näring och annan omvårdnad repar sig de flesta gräsmattor snabbt.