Så gör du din egen kryddträdgård!

Längtar du efter en kryddträdgård? Vi i Villas chefredaktör Marit Danielsson har skapat en stor och generös en. Så här gick det till!


Drömmen var en stor och generös kryddträdgård där det aldrig blev för snålt  med kryddor. Och den skulle vara lättskött. – Växterna ska klara sig själva så långt det är möjligt, säger Marit. Inte för mycket rensning och nästan ingen vattning, utom vid nyplantering och i pallkragarna. Och nästan alla växter ska återkomma år från år.

Kryddträgård – odla i pallkragar

Marit har två pallkragar, och där blir jorden varm tidigt, vilket förlänger säsongen. Lägger man fiberduk över går det också att odla tidigt.
– Jag har pallkragarna som barnkammare. Om jag exempelvis hittar en frösådd muskatellsalvia kan jag sätta den på säker tillväxt under fiberduken. I pallkragen odlar jag också sallat och persilja.
En kryddträdgård ger mycket trädgårdsglädje för lite arbete, menar Marit.
Det ska också finnas plats för minst en pall i kryddträdgården, så att man kan sitta där och bara vara ifred.

Anlägga kryddträdgård – så gör du!

I förgrunden växer stäppsalvia och vit myskmalva. Lavendel och rosa muskatellsalvia tar vid i stora sjok.

Placera kryddträdgården soligt

Placera kryddträdgården så soligt som möjligt. Se till att den ligger nära huset, då blir det av att man pysslar när man har lust, och nära att skörda.
Marit: Jag anlade min kryddgård på befintlig gräsmatta, så först fick jag skala bort grässvålen. Gräv själv eller ta hjälp. Fyll på med jord till gräsnivå och lite till, det sjunker alltid ner något. Avgränsa ytan genom att gräva ner en sarg någon decimeter i marken och låt den sticka upp en decimeter ovan mark.

 

Missa inte! Kryddträdgård – bilder och inspiration!

 

Anlägg kryddträdgård – plantering och gångar

Tips! Gräv djupt vid plan­te­­ring så tål växterna torka bättre. Fyll pallkragarna med sandblandad jord.

Marit: Att gräva ner en bräda som skapar en tydlig gräns hindrar gräset från att vandra in, det hjälper verkligen. Bestäm vad som ska vara gångar respektive plantering. Där det ska vara gång gräver du ur jorden, och lägger sättsand inför platt- eller stenläggning.
Marit: Jag ville ha slingrande gångar, det ger ett mjukare intryck än raka, och jag ville kunna komma åt växterna överallt.  Välj de stenar eller plattor du vill ha, och lägg dem på sanden.
Marit: Jag hittade ölandsstenen på Blocket – håll utkik, det blir prisvärt!

Välja växter och jord till din kryddträdgård

Mixa kryddor och blommor, det blir vackert och friskt! Satsa på perenner och blommor som frösår sig, så återkommer de år från år.
Marit: Jag gillar växter med minst två positiva egenskaper, antingen ätliga med fin doft, eller ätliga med vacker blomning, som t ex oregano, salvia och gräslök. Vi hinner inte äta upp allt men gläds i stället åt blommorna. Kryddor trivs bäst i jord som är lätt och genomsläpplig. De vill inte stå i blöt, tung jord. Blanda upp vanlig planteringsjord med lite sand.

Färdigt! Äppelträdet skuggar i några timmar, därunder växer mind­re torktåliga växter.

 

Läs också: Expertens tips – så odlar du kryddväxter

 

Marits favoriter: Växter till kryddträdgården

Satsa på kryddor som salvia, rosma­rin, stäppsalvia, lavendel, vitlök, gräs­lök, oregano och citronmeliss. Mixa med blommor som pion, stockrosor, ringblomma, luktärt och malva.

Fint staket, så gör du!

Såga till meterlånga störar av tunna trädstammar. Spetta ner dem i marken med cirka en meters mellanrum. Slå ner störarna ordentligt. Fläta mjuka slanor mellan störarna, trä varannan framför och varannan bakom. Klart!

 

5 tips från Marit – så lyckas du med kryddträgården

1.  Att dela plantor av backtimjan och sätta i skarvarna i mark­stenen blir fint, det doftar gott och håller ogräs borta.

2. Tänk på varifrån du ser din kryddträdgård. Placera växterna så att de höga inte skymmer de lägre.

3. Vill du bygga din egen odlingslåda? Se Vi i Villa nr 3, där berättar vår snickare Björn hur du gör.

4. När du köper kryddplantor, tänk på att de flesta kan de­­las i två, tre delar. Sätt sedan ner dem med lite mellanrum. De växer snabbt ihop till en större tuva.

5. Torka salviablad knastertorra på stora brickor med hushållspapper, lägg dem i påsar och använd under vintern. Smula sönder och klappa in i färsk kycklingfilé. Så gott!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar