Annons
Förvandling på en helg!  Jobbet påbörjades på fredagskvällen och var klart på söndag eftermiddag.
Förvandling på en helg! Jobbet påbörjades på fredagskvällen och var klart på söndag eftermiddag.

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det kom lite grus i maskineriet… Här berättar hon hur det gick till!

Av: Dorthe Plechinger, 09 maj 2012

Före

Jag har alltid hävdat att vi ska ha gräs utanför villan. Ända tills jag såg de indiska sandstensplattorna i så kallad multicolour i varma nyanser. Nu ligger de där vi tidigare hade gräsmatta.

De är inte riktigt jämna, vare sig det gäller tjocklek eller form, och hantverkarna, det vill säga min far och hans gode vän Knud, blev svettiga bara de såg dem. Särskilt med tanke på att stenarna skulle läggas i bärlagergrus som kan innehålla en hel del stenar. Det gör det svårt att få ett plant underlag och när stenplattorna dessutom inte är lika tjocka eller stora, blir det svårt att få en plan yta och att fylla igen fogarna. På min fars uppmaning – och goda råd – beställde vi i sista stund ett lass fint grus för finjustering av fogar och stenar. Det visade sig vara förnuftigt. Vi satte igång fredag kväll och de sista stenarna lades på plats söndag eftermiddag vid fyratiden.

Förarbetet. Eftersom plattorna är cirka 3 cm tjocka (dvs. 2,5 – 3,4 cm) skulle minst 10 cm av matjorden bort och sedan skulle vi fylla på cirka 7 cm grus. Vi beställde därför grus som skulle räcka till 50 kvadratmeter – plus lite extra. Den slitna gräsmattan hade grävts upp och körts bort innan vi möttes fredag kväll.

Fredag kväll. Arbetsredskapen kördes in på tomten och där drogs snören som hantverkarna skulle använda sig av vid läggningen. Men var skulle mittlinjen dras? Vi kom så småningom fram till att den naturliga linjen gick från terrassdörren och rakt ut mot ett skjul, så där spändes ett snöre hårt. Därefter drogs ett annat snöre vinkelrätt på det första så att området delas i fyra lika stora delar som sedan skulle göras klara en i sänder.
Lördag förmiddag. Solsken och temperaturen var lagom för hårt arbete, något som vi rätt snabbt fick lov att prova på. Min man och jag skulle kärra in grus som skulle läggas sju centimeter tjockt på den ena markerade fjärdedelen. Vi skyfflade upp grus i skottkärrorna, körde in, tippade av, körde ut, skyfflade upp, körde in osv. Efter ett tag tittade vi på varandra och sa ”detta klarar vi inte utan hjälp”. För efter gruset skulle vi köra in kantstenar, sandstenplattor och mera grus. Med tanke på min mans värkande rygg och mina mjuka kontorsarmar beslöt vi att hyra grannpojken som medhjälpare. En kort stund senare hyrde vi ytterligare en medhjälpare, nämligen den utbytesstudent som bodde hos grannen.

Annons

Min far hade i mellantiden satt igång att gräva ut för en dagvattenkassett. Den skulle placeras mellan stensättningen och cykelskjulet och grävas ner så djupt att den kunde täckas med jord.

Knud höll redan på att rama in området med kantstenar. Så snart att de var på plats blev det mer ordning och reda på tomten, som först såg rörig ut.
När kassetten var på plats fortsatte min far med att nivellera gruset i den första fjärdedelen. Han packade det med en plattvibrator och därefter grävde han delvis ner två långa järnrör i gruset. Rören lades parallellt med varandra och på samma nivå som grusbädden. Därefter tog min far ett annat rör och la tvärs över de två i marken. Sedan drog han bort överflödigt grus med röret och fick en helt plan yta. När sedan Knud var klar med kantstenarna satte de två igång att lägga stenplattor längs snöret. Det gick relativt snabbt och lätt, även om snöret skulle rättas till några gånger.

När vi sedan hade lunchpaus var vi glada och nöjda – för hej vad det gick …

Lördag eftermiddag. Det var svårt att komma igång efter lunchen. Vi hämtade mer grus och flera kantstenar och stenplattor, och de två hantverkarna lade dem stilla och lugnt på plats. De hade redan påbörjat läggningen i nästa fjärdedel. De ojämna kanterna på stenarna orsakade hela tiden små problem. Det gjorde också stenarnas olika tjocklekar. De fick flytta snöret flera gånger medan krånglande plattor rättades till. Vi tog kväll när den andra fjärdedelen var nästan klar.

Söndag förmiddag. Vi antog att grannarna var vakna klockan 10, och var de inte det, så vaknade de när vi kapade stenar med vinkelslipen för fulla muggar. Arbetet fortsatte annars stilla och lugnt. Fortfarande var det stenarnas tjocklek som var problemet. Det och det grova bärlagergruset gjorde det gång på gång svårt att få en plan yta.

Inte nog med det – sättgruset hade tagit slut och plattvibratorn kunde inte användas, för den hade med säkerhet knäckt flera stenar. Vi tvingades acceptera en viss ojämnhet i ytan – nu och för alltid.

Söndag eftermiddag. Alla var trötta av – och på – arbetet. Även småsaker kunde bli stora problem och när de sista stenplattorna skulle pusslas på plats – samtidigt som vi bara hade grovt grus kvar – yttrades inte många ord. Men vi blev färdiga, precis innan det blev kväll, och med gummiarmar och spända ryggar försökte vi borsta ner det sista gruset i fogarna. Det var rena pillgörat och vi förbannade de stora stenarna och de ojämna fogarna. Vi kom snabbt överens om att vi hellre ville tillbringa resten av den ljusa kvällen med att njuta av resultatet med ett gott glas vin i handen.

Efteråt: Nu efteråt inser jag att vi borde ha grävt djupare. Då hade vi haft mer plats för mer grovt grus och ett 5-10 cm lager av sättgrus. Se nästa sida för tips från stenexperten för bästa resultat.


Dorthe Plechinger är glad för alla sina medhjälpare.

Material:

Stenplattor, kantstenar, grus, dagvattenkassett med tillhörande kanaler, galler, rör samt cement för fixering av kanaler och kassett.

Verktyg:

Plattvibrator, vinkelslip, rör för avjämning av grusbädd, snören för markering av mittlinjer, skottkärror, skyfflar och en säckkärra.
En gummihammare är bra att knacka stenarna på plats med utan att slå sönder dem. En ogrässkyffel är perfekt att lyfta upp kantstenar eller plattor med, om de måste justeras.


Ett galler läggs över dagvattenkanalen i den ena änden av gården.


Knud föreslår att plattorna läggs förskjutna, vilket verkar bra.


Ytterligen hjälp hämtas, och nu är det utbytesstudenten hos grannen.


Beläggningen börjar ta form och den andra fjärdedelen påbörjas.

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
09 maj 2012 Dorthe Plechinger
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]