Annons
Äntligen! När arbetet var klart kunde familjen Lönn njuta på uteplatsen i sin praktiska och lättskötta trädgård.
Äntligen! När arbetet var klart kunde familjen Lönn njuta på uteplatsen i sin praktiska och lättskötta trädgård. Foto: Heda

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten

Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Av: Ronnie Larsson Miles, Foto Heda, ViV nr 5/10, 07 maj 2010
Det var inte bristande intresse som låg bakom den igenvuxna trädgården. Tvärtom. Frågetecknet kring trädgården hade i åratal ockuperat tankarna hos Gunilla Lönn, den drivande trädgårdssjälen i familjen.

– Vi ville göra så mycket att vi inte visste var vi skulle börja, det blev för överväldigande. Istället blev ingenting gjort!


Gunilla Lönn är glad över att till slut ha fått en välplanerad och strukturerad trädgård.

Gunilla anmälde därför familjens trädgård till tävlingen ”Sveriges tråkigaste trädgård" och vann hjälp från landskapsarkitekten Ida Sjöberg som arbetar på Mark & Stencenter i Borås. Hon har lång erfarenhet av att formge trädgårdar för drömmande tomtägare och vet vilka faktorer som är avgörande för att en trädgård ska förbli lättskött och rolig att underhålla:

– Det allra viktigaste är att först ta sig tid att fundera ut en stomme som man vill bygga trädgården kring. Därför är en bra tumregel att först bestämma var man vill att uteplatsen och eventuella gångar ska ligga, säger hon.

Annons

I Lönngårdens fall fanns en gräsbeklädd yta som redan användes flitigt, både som uteplats och som lekplats.

– Min idé med Lönngården fick därför utgå från en stenlagd, lättskött uteplats som tomtens hjärta, men även ge plats åt en rymlig gräsmatta så att tomten förblev lekvänlig för barn, säger Ida Sjöberg.

Praktiskt och lättskött var ledorden. Arbetet inleddes med att ett par ton slipers avlägsnades för att göra plats åt en lite lägre stödmur. En stödmur både planar ut trädgården för att vinna mer yta, samtidigt som den ramar in och skapar en trivsam omgivning.

– När jag skissar på idéer och upplägg för privatpersoner tycker jag att det är viktigt att hitta en form samt växter och material som gör trädgården lättskött från början.

Före och efter


Stenbelagda ytor som uteplats, gångar och en stödmur som svänger runt sluttningen nedanför huset fick bli stommen som resten av trädgården byggdes kring.

För att trädgården skulle få en planare yta ersattes den 30 år gamla slipersen med en rustik, svängd Keystone Country Manor stödmur från Heda.

Uteplatsen är trädgårdens hjärta. Här med markstenen Nostalgi i grå-/grafitfärgad mix från stenbolaget Heda. Den rundade övergången mellan uteplatsen och det gröna gräset sköts av vacker dekorsten.

Fakta: Sveriges tråkigaste trädgård

Under våren 2009 utlyste mur- och markstenstillverkaren Heda en tävling bland villaägare om Sveriges tråkigaste trädgård. Vinsten: en nyanlagd trädgård, med komplett mur och marksten från Heda samt växter från Blomsterlandet, till ett värde av 75 000 kronor.

6 stensäkra tips

Här delar trädgårdsarkitekt Ida Sjöberg med sig av sina bästa tips.

  • De stenbelagda gångarna och uteplatsen är trädgårdens ryggrad. Utgå från dem när du börjar planera.
  • Sluttar trädgården? Plana ut ytan med en stödmur. Ofta finns det många kvadratmetrar att vinna.
  • Utnyttja trädgårdens nivåskillnader. Bygg små terrasseringar med hjälp av stödmurar och marksten.
  • Känns enfärgat trist? Skapa estetiska mönster i muren med hjälp av ett mindre antal murstenar i annan färg.
  • Rätt ljussättning kan få din trädgård att kännas större och mer inbjudande. Utomhusbelysning i muren får den att lyfta ytterligare.
  • Gör en skiss. Det är viktigare än man tror att få ner idéerna på papper. Fundera i lugn och ro över vad du behöver i din trädgård och vad du använder den till. Även den enklaste skiss kan vara till stor hjälp.

6 bra trädgårdsstenar


1. Marksten. Gjutna stenar och stenar av betong är väsentligt billigare än natursten och kan användas till gångar, garageuppfarter och uteplatser, men också till trappor eller mindre stödmurar till exempelvis rabatter.


2. Betongplattor är släta, kvadratiska och tunnare än betongstenar, men större till ytan. Till en infart bör plattorna vara minst 7,5 centimeter tjocka, till en uteplats räcker det med 5 centimeter.


3. Marktegel. För att få en varm, sydländsk känsla är marktegel ett vackert alternativ. Det kan användas till garageuppfart, terrass, trappa och gång. Marktegel kan läggas i ett oändligt antal mönster och allra vackrast är kanske det klassiska fiskbensmönstret.


4. Natursten är dyrare än marksten men håller betydligt längre. Medan marksten håller cirka 20-30 år så håller natursten ”i evighet”. Vanligast i trädgårdssammanhang är de hårda granit och skiffer och de mer porösa kalksten och sandsten.

5. Grus är ett bra alternativ till gångar och uppfarter, det är relativt billigt och är dessutom ganska lättskött. För gårdsgrus används en storlek på 8-16 millimeter, medan för uppfarten används en grövre storlek.


6. Dekorsten blir alltmer populärt i trädgårdssammanhang – i blomkrukor och rabatter men också på gångar och garageuppfarter. Urvalet är stort och intrycket kan varieras i det oändliga med tumlad, polerad eller krossad dekorsten. Storleken på dekorationsgrus ligger på allt mellan 3 och 100 millimeter. Kostnaden för dekorationsgrus kan variera stort beroende på vad man väljer.

Vi ställer 5 frågor till stenföretagen

MarieKrantz, Stenmagasinet


"Brembo" dekorsten.

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Dekorationssten! Man kan med väldigt enkla medel förnya och skapa en tilltalande atmosfär i trädgården, genom att dekorera med natursten i olika färger och storlekar.

2. Vilka är årets stora nyheter?

Naturstensmaterial, gnejs, kvartsit och porfyr i nya nyanser Även ett frostsäkert marktegel i rödbruna och rödblå nyanser, perfekt som golv i till exempel växthuset.


Kombinera olika stentyper.

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Ja! Med dagens enorma utbud av betong- och natursten har köparna alla möjligheter att skapa unika miljöer, genom att kombinera natur- och betongsten, kanta med dekorsten och belysa trädgården på rätt sätt.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Att använda för många kulörer. Man bör vara noggrann med att markbeläggningen harmonierar med huset och omgivningarna. Markbeläggningen skall finnas där men ska inte dominera, låt blommor och växter stå för färgerna.


Skiffer är snyggt till funkishus.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

Natursten som skiffer, kalksten och granit är alltid ett bra val. Till ett funkishus passar skiffer och flammad granit bra på gångar och uteplatser och till ett sekelskifteshus passar kalksten eller en granit med grövre struktur.

Patric Lundin, Stenbolaget


Blocksteg i kalksten

1. Vad är mest populärt för trädgården nu?

Natursten, till exempel skiffer, granit och kalksten. Kunderna vill gärna ha naturmaterial. Dels för kvalitén och hållbarheten, men också för en exklusivare "touch".

2. Vilka är årets stora nyheter?

Större format på plattor, till exempel granitplattor i 70x50 cm, och att blanda olika storlekar. Svart kalksten i trappsteg och beklädnad kommer att synas i flertalet trädgårdar.


Infälld belysning

3. Har man börjat använda sten på nya sätt i trädgården?

Belysning är på frammarsch likaså dekorsten. Kunderna använder ofta dekorsten inomhus som en inredningsdetalj. Man har även börjat inse att belysning gör att man kan njuta av sina uterum längre in på kvällarna.

4. Vilka är de vanligaste felen i valet av sten?

Man sneglar gärna på grannen när man ska anlägga sin tomt, vilket gör att många trädgårdar ser likadana ut. Jag tycker att man ska våga lite mer med färger och läggningsmönster och inte vara rädd för att blanda naturmaterial med betongprodukter.


Klassiskt med gatsten.

5. Om jag ska satsa på något riktigt klassiskt, vad väljer jag då?

En garageinfart med gatsten är en riktig klassiker som aldrig kan bli fel och varför inte tillsammans med en mur av till exempel beklädnadsgranit. Denna kombination passar till de flesta hus.


Bra lästips om stensättning

Här är två böcker med mängder av idéer, inspiration och handfasta beskrivningar till anlägning av sten på tomten!

I Terrasser och uteplatser av Dag Thorstensen får du idéer till bland annat ny mur runt rabatten, terrassgolv, trappor i både trä och sten, uteplats av skiffer – alla med förslag på material och underhåll samt tips på verktyg och hjälpmedel för att förverkliga dina trädgårdsplaner.

Läs även:

Vi valde sten i stället för gräs

På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

I Gångar och infarter av Dag Thorstenson och Laila Eriksen får du hjälp med att välja rätt material och tips på hur man anlägger en funktionell infart eller en välplanerad gångväg till entrén. Utgivna på Bonnier Fakta, i kartonnage pris cirka 109 kronor styck på adlibris.se.

07 maj 2010 Ronnie Larsson Miles, Foto Heda, ViV nr 5/10
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det kom lite grus i maskineriet… Här berättar hon hur det gick till!

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]