Snygga upp med sten

De vackraste trädgårdarna är personliga och har tydlig struktur. Vägen dit är en lagom mix av hårda ytor och mjuka planteringar.

Ibland har trädgården för mycket av det goda. Det kan vara en enda stor gräsmatta utan struktur eller form, annat än den fyrkant som är densamma som tomtgränsen. Då kan det bli fint att bryta upp gräsytan med gångar eller dekorativa kanter runt planteringarna.

Andra kan ha en tomt som är tvärtom, att det mesta består av hårda ytor. Det kan bli lite som en stenöken när både garageuppfart, gångar och uteplatsen består av stenlagda ytor. Där saknas ofta känslan av lummighet och det kan kännas kallt och naket. Som med det mesta – lagom är bäst. 

Lagom mix. Skapa en kontrast mellan hårda och mjuka ytor. Det kan man göra genom att blanda in natursten. Det kan vara gångar, en mindre uteplats, breda rabattkanter eller stora stenar som delvis ligger nersänkta i jorden.

Välj gärna den bergart som finns i naturen runt omkring. I en stor del av Sverige finns granit och gnejs, samma som finns i gatsten av olika storlekar. På vissa ställen som Gotland, Öland, Västergötland och Skåne kan kalksten vara vanligare. 

Fast man behöver inte vara jättestrikt. Det beror på hur stenen används. Naturligt förekommande bergarter blir bäst när man anlägger ett stenparti  – om det ska se ut som en del av naturen. Om man däremot använder sig av stenens struktur på en uteplats eller som mönsterlagda gångar kan man blanda bergarter på ett lekfullt sätt. 

Naturligt stenigt. Många tomter har ett mycket tunt jordlager eftersom det finns berg som ligger ytligt. Då kan det vara vackert att klä av berghällarna från gräs och mossa så att tomten blir ännu klippigare. Fyll på lite jord i skrevor som bildas och plantera riktigt torktåliga växter där. Det kan vara taklök och olika fetbladsväxter, men också kryddiga växter som gräslök och backtimjan. 

Om man behöver odla växter som behöver ett större jorddjup kan man anlägga upphöjda bäddar med hjälp av pallkragar för grönsaksodling eller använda granitblock för att bygga upp en rabatt.

Ett tips om jorden är stenig är att ta tillvara stenar som grävs upp, precis som bönderna gjorde stengärdsgårdar förr. Är stenarna man gräver upp kantiga kan de användas till ett stenparti eller till en mur eller stengärdsgård. Är de rundade kan man lägga dem runt husets sockel som dekoration. Det ser prydligt ut samtidigt som man håller växtligheten borta närmast fasaden.

En sluttande trädgård kan terrasseras med murar. Samtidigt förbättrar man mikroklimatet då stenen ger ifrån sig värme under natten. Muren kan användas som stenparti där torktåliga växter som murklocka och gul nunneört trivs. Gatsten ger en vacker gång som minskar slitaget på växterna. 

Gatsten är ett klassiskt material som kan användas till gångar och uteplatser till rabattkanter och trappsteg. Då kan man ha själva trappkanten av granitblock och steget av smågatsten. Gatsten kan också läggas som en ring runt ett träd för att hålla ogräset borta. Rundade stenar närmast stammen är fint. Det är dock viktigt är att man inte höjder jordnivån runt trädet.

Det kan vara fint att variera formen på stenarna i stenläggningen. Man kan också blanda grus med trampstenar. För att bryta upp stenytan kan man ta bort stenar lite här och där och plantera i gluggarna. Man kan också använda granitblock för att skapa en upphöjd plantering – som ett tråg. 

Att ha en bredare stenläggning i nivå med gräsmattan ser inte bara prydligt ut. Det gör också gräsklippningen lättare. Då kan gräsklipparens hjul rulla på stenläggningen. Man skyddar växterna från att blir trasade av gräsklipparen samtidigt som man slipper efterklippa rabattkanten med en trimmer.

Grusgångar kan kännas lite grå. För att få ytan mer levande kan man placera ut skifferplattor på rad. Då kan man också kliva på gången utan att ljudet av krasande grus avslöjar en. Man kan också ha en gång med trampstenar över gräsmattan. Låt gärna stenarna vara lite oregelbundna.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!

Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar