Annons
Granit är en slitstark sten som finns i många varianter och färger. Den här har en flammad yta. Foto Flisby.
Granit är en slitstark sten som finns i många varianter och färger. Den här har en flammad yta. Foto Flisby.

Så väljer du rätt marksten till trädgården

Trädgårdsplattor och sten

Att välja vilken marksten man vill ha till trädgårdsgången eller uteplatsen kanske inte verkar så svårt. Den som valt marksten vet dock att utbudet är gigantiskt. Här får du tips om vad du bör tänka på då du ska lägga eller köpa marksten.

Av: Jenny Ringström, april -06, 07 april 2006

Det första du behöver fundera på är vad du ska ha din marksten till. Ska du anlägga en trädgårdsgång, en uteplats eller en uppfart? Om du ska lägga en trädgårdsgång är det viktigt att veta vad den ska ha för funktion. Är det viktigt att kunna dra en skottkärra eller en barnvagn längs trädgårdsgången? Då är det bra att undvika trappor, grus och se till att bredden är väl tilltagen. Det är lätt att göra en alldeles för smal gång.

Om du vill lägga sten runt poolen är det bra att undvika sten som kan ”frysa sönder” på vintern. Vassa lösa små flisor blir ofta resultatet. Sten till uteplatsen där trädgårdsmöblerna ska stå får helst inte vara för ojämn.

Färgvalet betyder mycket

Annons

Nästa steg är att titta på vilken färg ditt hus och tak har samt om det är äldre eller nybyggt. Är ditt hus färgstarkt är det bra att lägga en färgstark sten och gärna ha skiftande nyanser. Är det ljust kan en ljusare färg passa bättre. En slät, rak sten kan se för ny ut om du har ett äldre sekelskifteshus medan valfriheten är större till ett nybyggt hus.

Att lägga olika mönster med stenen kan både bli snyggt och effektfullt. Olika färgnyanser skapar en livligare yta och fläckar syns inte lika bra. Det kan också vara snyggt att blanda olika typer av stenar.
Innan köpet är det viktigt att titta på stenen hos en återförsäljare som har utställning utomhus. Då ser man de korrekta färgerna. Inomhusljus visar inte hur stenen ser ut i sin naturliga miljö.

En viktig faktor för många är priset. Betong är vanligast och också billigast, näst efter grus. Natursten är dyrare men ser livfullare ut än betong. Vissa typer av natursten kan däremot vara krångligare att lägga än betong.

Tala med en stenfirma för att få den bästa informationen. Om stenarna har ojämna kanter och olika höjdskillnader kan de vara svåra att lägga. Var därför noga med tjockleken på stenen samt att hörnen har en 90 graders vinkel. Nedan listas olika typer av naturstenar och deras egenskaper.

Skiffer

Skiffer är en finkornig bergart som är vanlig i trädgårdar. Den är tålig och lättkluven. Det finns risk att skiffer fryser under vintern. När våren nalkas får man borsta bort flisorna som har lossnat. En bra oregelbunden skiffer kan du få för cirka 300 kronor per kvadratmeter och uppåt. För en regelbunden skiffer får du betala från cirka 600 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Bland natursten är skiffer det vanligaste valet vid trädgårdsläggning. Här är en regelbunden offerdalottaskiffer. Foto VE-Sten.

Granit

Granit är en underhållsfri och slitstark sten. Den tål att spolas med högtryck, har inga kalkutfällningar och åldras snyggt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit för 450 kr per kvadratmeter och uppåt. Prisklassen för granit är varierande beroende på vilken typ du väljer. Du kan få en bra granit från 450 kronor per kvadratmeter och uppåt. Granit finns i flera olika sorter och färger. Färgen blir lätt lite prickig.

Sandsten

Sandsten lockar allt fler köpare. Mycket sandsten importeras från Indien, Kina och Vietnam. Sandstenen suger lätt åt sig smuts och vatten och är känslig för salt. Till skillnad från kalksten tål den syror. Hur pass tålig en sandsten är beror på hur finkornig sanden är. Den ska vara mellan 0,2 och 2 mm där 0,2 ger en mer tålig sten medan 2 mm gör den porös och mottaglig för att frysa sönder under vintern. Sandsten kostar från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Sandsten blir mer och mer populär. Att blanda olika storlekar på stenen ger en livligare yta. Foto Flisby.

Kalksten

Kalksten kan lämpa sig bättre inomhus än utomhus på grund av det porösa materialet. Det blir lätt märken på stenen och den är känslig för syror och salt. Kvaliteten varierar stort mellan de olika kalkstenssorterna. Kalksten kan frysa sönder under vintern och lämna vassa flisor på marken. Den anses vara mycket vacker och när den vittrar ger den näring åt jorden. Kalksten går loss på från cirka 450 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Betong

Betong är det vanligaste alternativet när det ska läggas sten i trädgården och då gärna tumlade (ojämna) betongstenar. Nytt för i år är bland annat färger inspirerade från kryddorna kanel, curry, vanilj, cayenne, blå salvia och chili. Betong är relativt lätt att lägga. Jämfört med natursten är betong inte lika hållbart. Om du inte vill ha ogräs mellan betongplattorna finns så kallad mönstrad betong att köpa. Det betyder att betongen är gjuten i stora formar och bildar mönster som ser ut som om du skulle ha lagt varje betongplatta separat. Finessen är att det inte blir några skarvar mellan betongplattorna. Vissa sorter kan du få billigt från cirka 100 kronor per kvadratmeter och uppåt. Rustik betong får du betala från cirka 220 kronor per kvadratmeter och uppåt.

Tumlade granitplattor kan bli snyggt i trädgården. Foto Flisby.

Så undviker du de vanligaste misstagen när du lägger marksten i trädgården:

Gör ett grundligt förarbete

Att inte göra ett grundligt förarbete straffar sig snabbt. Fukt och tjäle kan frysa under plattorna och bidra till att stenplattorna börjar bukta. Dåligt underarbete kan reducera hållbarheten med flera år.

Salta inte på betongen eller stenen

Det är viktigt att inte salta på betong eller natursten. Frätskador kan uppstå och stenen blir porösare och skörare. Att salta sönder sina betongplattor är ett vanligt misstag.

Två nyheter bland marksten

Skiffer på nät

Skiffer kan vara krångligt att lägga. Nu finns skiffer på nät där stenarna redan är hopsatta på ett nät i storleken 50x60 cm. Höjdanpassningen är redan klar och du behöver inte pussla ihop bitarna. Skiffer på nät kan du köpa hos Flisby.

Fogsand som stelnar och inte släpper igenom ogräs.
Det finns en stenläggningsfog som innehåller kiselsand. Sanden stelnar efter cirka tolv timmar efter att den lagts ner mellan stenplattorna. Detta gör att ogräs inte kommer igenom. För mer information om stenläggningsfogen, besök www.fugli.se

Tänk på detta när du väljer marksten!

• Vad ska stenen användas till? Uteplats, gång eller uppfart? Ska den tåla kyla och belastning?

• Färgval efter husets kulör och ålder

• Gör ett grundligt förarbete

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
07 april 2006 Jenny Ringström, april -06
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]