Annons
Grå tumlad marksten, ”torgsten”, på både parkeringsplats och trädgårdsgång ger ett mjukt intryck och passar bra ihop med husets karaktär.
Grå tumlad marksten, ”torgsten”, på både parkeringsplats och trädgårdsgång ger ett mjukt intryck och passar bra ihop med husets karaktär. Foto: Magnus Selander

Marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten

Gräsmattan krymper. Trenden visar att natursten och marksten istället brer ut sig i trädgården. Här visar vi några olika varianter.

Av: Johanna Wieslander, 25 april 2007

Utelivstrenden ökar – vilket innebär att vi tillbringar mer tid ute i trädgården med allt vad det innebär i form av installationer av belysning, utekök och bubbelpooler. Vi flyttar helt enkelt ut våra liv till trädgården, framförallt under den ljusa perioden.

När det gäller marktäckning visar trenden att gräsmattorna blir allt mindre. Istället väljer vi oftare att anlägga våra trädgårdar med marksten, natursten eller grus. Orsaken har inte bara sin förklaring i att gräsmattor kräver överraskande mycket omvårdnad. Vi inspireras också allt mer av trädgårdsinredning och trädgårdsdesign från andra länder. Inte minst japanska stenträdgårdar tilltalar många svenskar! Färgtrenden för marksten kan sägas vara grafisk och kontrastrik, svart, vitt och grått är populärt. Gärna med kombinationer av olika stenar och material.

Tänk på helheten

Annons

Funderar man på att lägga marksten på trädgårdsgången, uteplatsen eller parkeringsplatsen finns det mängder av olika alternativ att välja mellan! Natursten, betong eller grus finns i massor av olika stilar, former och färger. Slutresultatet blir bäst om man väljer markbeläggning som passar ihop med husets karaktär, färg och storlek. Helst bör man ha en tyngre (mer pigmenterad och färgrik) färg på markstenen och murar än på själva huset. Ett stort hus kräver kraftigare struktur på markstenen och tvärtom passar mindre format oftast bättre till mindre hus.

Tjockleken viktig

På trädgårdsgången och uteplatsen kan man välja precis vad smaken råder en till men på parkeringsplatsen bör stenen vara garageklassad för att hålla för bilar som kör in och ut.

Garageklassningen har ofta en direkt koppling till stenens tjocklek. Man brukar säga att både natursten och marksten bör vara minst 5,5 centimeter tjocka för att klara en personbil. Väljer man natursten i stora plattor eller basaltplattor (hård, svart lavasten) bör dessa vara ännu tjockare eller att man har en gjuten betongplatta under. Kolla vad som gäller för just dina plattor!

Marksten - betong med färg och form

Betong och gjutna markstenar finns i många olika storlekar och färger och med olika behandlingar. En av fördelarna är just att man kan variera sig och få många olika mönster på ett enkelt sätt.

Eftersom kanterna på markstenen är helt raka är de lätta att lägga och behöver inte fogas. Det räcker med att mätta de små springor som blir med stenmjöl.

En annan fördel är priset. Jämfört med natursten kan man komma undan med ungefär halva kostnaden, dock håller markstenen inte lika länge, cirka 20-30 år. Det går utmärkt att kombinera marksten och natursten då man anlägger och gör i ordning sin trädgård. Trenden visar också att allt fler väljer en mix på underlaget!

– Eftersom många moderna hus byggs i nyfunkisstil med strama och raka linjer, väljer fler och fler otumlade markstenar för att trädgård och hus att hänga ihop utseendemässigt, säger Rickard Hjälm på företaget Flisby.

Inredningstrenderna inomhus smittar av sig på hur vi inreder våra trädgårdar! Stora plattor efterfrågas mer och mer både för inomhus- och utomhusmiljöer.


Runda uteplatser eller cirklar som mönster på parkeringen eller terrassen kan skapas med speciella markstenar i rundat utförande, cirkelsten i rödmix från Benders.


En böljande trädgårdsgång med markstenen Labyrint antik terramix, från Benders.


En lyckad kombination av grå marksten och oregelbunden skiffer från Flisby. En trädgårdstrend är att blanda olika material!


Lysande plattor.
Effektfulla plattor med inbyggda LED-belysning. Betonggruppen.

Natursten — i all evighet

De vanligaste stensorterna i våra trädgårdar är: sandsten, kalksten, granit och skiffer. Granit och skiffer är de hårdaste av dessa mineraler, medan kalksten och sandsten är mer porösa. Vanlig ”gatsten” som brukar ha formatet 10x10 centimeter är oftast av granit och mycket tålig. Denna typ av sten passar bra både som kantsten till gångar och rabatter och som beläggning på uteplatser och parkeringsplatser.

Det vanligaste är att man använder stenmjöl i skarvarna mellan stenarna, på samma sätt som man gör för marktegel. Vill man ha ett bättre resultat, i alla fall ogräsmässigt, kan man ha en hårdfog av till exempel betong istället.

Sten är ett vackert evighetsmaterial som naturligtvis ger ett mer levande intryck än gjutna markstenar. Priset är dock högre än på marksten och läggningsarbetet är mer komplicerat då stenarna varierar i storlek och inte har helt jämna kanter – men det är ju också en del av charmen!


Strama och stilrena stora mörkgrå granitplattor 40x40 centimeter, från
St Eriks.


Ljus öländsk kalksten
ger vägen till dörren en skön känsla!


Vacker hyvlad sandsten i varierade storlekar ger ett spännande intryck, Romanum från Flisby.


Läcker uteplats
med stora oregelbundna plattor i Offerdalsskiffer, från Stenbolaget.

Grusade planer och gångar

Grus är ett klassiskt underlag som finns i många olika skepnader och som fungerar lika bra på uppfarter som på gångar. Grustrenden är dock att efterfrågan på gårdsgrus minskar medan efterfrågan på dekorationsgrus i olika storlekar ökar. Man kan säga att gruset flyttar från gångar och uppfarter till rabatter, planteringar och andra ytor av mer utsmyckningskaraktär.

Ska man ha grus som underlag bör man ha ett cirka 5 centimeter tjockt lager, alltså ungefär 50 liter grus per kvadratmeter. Man brukar räkna med att 1 ton grus räcker till 14 kvadratmeter. Gårdsgrus har ofta en genomsnittlig storlek på 8-16 millimeter och dekorationsgrus 16-32 eller 32-64 millimeter.

Grus är ett relativt billigt material. Dekorationsgrus kan dock kosta en hel del beroende på vad man väljer. I praktiken är grus lättskött, men även med fiberfilt i botten kan ogräset komma smygande uppifrån och få fäste när gruset blandas med till exempel förmultnade löv.


Lite större är stenarna i denna grå- och vitmelerade sjösingel från Benders. Passar utmärkt runt olika planteringar.


Rödaktig granitsingel
ger färg åt utvalda partier i trädgården. Här ordnad i strama linjer som passar husets karaktär. Flisby.


Pärlsten heter detta snygga dekorationsgrus som gör sig bra mot grönskan. Flisby.


Dekorativt blir det
med vit granitkross, denna från Stenbolaget.

Hur mycket kostar det?

Beroende på sortering, kvalitet, bearbetning och kanske leverantör kan naturligtvis priset för markbeläggningen variera stort. Lägg därtill själva arbetskostnaden – ska du leja ut det eller göra det själv? Man kan hitta billiga partier sten av andrasortering. En grov uppskattning av hur mycket materialet för olika markbeläggningar kostar per kvadratmeter:

Natursten 400 kronor/kvm
Marksten 200 kronor/kvm
Grus 100 kronor/kvm

Trender:

• Lättskött
• Mindre gräsmattor – mer sten
• Allt mer natursten
• Stora plattor
• Strama stenar med raka linjer (tumlade stenar minskar)
• Kombinationer av markbeläggning ökar
• Böljande trädgårdsgångar
• Dekorationsgrus ökar

Tips om du vill lägga marksten:

• Vill du helt undvika ogräs – lägg markstenen på en gjuten betongplatta
• Lägg alltid med ett fall på cirka 2 centimeter per meter
• Använd aldrig mindre än en tredjedels marksten
• Efterfyll alla fogar
• Spraya miljövänlig ogräsättika i skarvarna för att undvika ogräs.

Köpinformation

Benders, www.benders.se
Betonggruppen, www.rbr.se
Flisby, www.flisby.se
Lantmännen Granngården, www.granngarden.se
S:t Eriks, www.steriks.se
Stenbolaget, www.stenbolaget.se

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!
25 april 2007 Johanna Wieslander
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...

Vi i Villas policy
Avbryt

Användarvillkor för Viivilla.se

Dessa villkor godkännes vid registrering av medlemskap. 

Som medlem hos Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner och funktioner. Du kan bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra e-postutskick samt kan diskutera i forumet.

Användarvillkor

1. Allmän information

1.1.  Denna webbplats ägs och drivs av Bonnier Publications AB.

1.2.  Dessa villkor (”Användarvillkoren”) gäller för användande av webbplatsen.

1.3.  Genom att bli medlem på webbplatsen bekräftar du ditt samtycke till dem vid varje tillfälle gällande villkoren för webbplatsen.

 

2.   Personuppgiftshantering

2.1.  Ditt medgivande
Läs igenom policyn innan du använder denna webbplats. Genom att använda webbplatsen samtycker du till att dina personuppgifter samlas in, används och överförs enligt vad som anges i denna policy och de dokument som denna policy refererar till. Om du inte godkänner denna policy kan du inte få tillgång till eller använda våra tjänster.

2.2.  Marknadsföring
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin.

2.3.  Avregistrering från specifikt utskick
Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, eller återkalla samtycket genom att kontakta oss.

2.4.  Tredje parts behandling utanför Bonnierkoncernen
Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners, efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

2.5.  Utlämning av personuppgifter till myndigheter
Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut.

2.6.  Vi i Villas kundregister och profilering
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter, e-postadress m.m lagras i Vi i Villas kundregister tillsammans med aktivitet som sker på sidan, som sedan kan komma att analyseras för att kommunicera relevanta och skräddarsydda annonser och utskick (också kallat profilering).

2.7.  Koncerngemensamt kundregister
Kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Bonnier Publications/Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här.


3. Medlemskap hos Vi i Villa

3.1.  Användarvillkor som medlem hos Vi i Villa.
Som medlem i Vi i Villa får du tillgång till en mängd olika förmåner. Beroende på vilken typ av medlemskap du har kan du bland annat ta del av exklusiva artiklar, instruktioner och guider, generösa erbjudanden, experthjälp, tävlingar och mycket mer. Du får även våra nyhetsutskick samt kan diskutera i forumet.

3.2.  Pris
Det är kostnadsfritt att bli medlem hos Vi i Villa.

3.3.  Allmänna riktlinjer och regler för forum och kommentarsfält
Var trevlig, ha roligt och respektera varandra. Dela gärna med dig av erfarenheter, tips och råd i våra artiklar eller i forum. Det är inte tillåtet att annonsera på Viivilla.se (utan att betala). De erbjudanden och förmåner du erhåller i ditt medlemskap är personliga och får ej delas vidare.
Du får inte publicera länkar till din blogg på Viivilla.se.

3.4.  Etikett
Var artiga och positiva mot varandra samt använd ett vårdat språk.
Beskriv din profil med hjälp av trevliga bilder och sakliga texter. Inga former av pornografi, våld, rasism, annat stötande eller irrelevant material är tillåtet.
Undvik att använda versaler eftersom det uppfattas som om du skriker. Var även försiktig med att använda ironi. Det kan lätt missuppfattas. Det är inte tillåtet att uppge andra personers namn, kontaktuppgifter eller annan känslig information.

3.5.  Upprätta en profil
Viivilla.se och sajtens administratörer förbehåller oss rätten att blockera och/eller radera din profil tillsammans med samtligt innehåll du har laddat upp till Viivilla.se, inklusive foton, videos, ljud och texter, foruminlägg, kommentarer, blogginlägg, personliga meddelanden etc. Detta kan ske utan förvarning.

3.6.  Innehåll
Innehåll du publicerar på Viivilla.se är offentligt och ligger kvar som publicerat på sajten. Du kan inte själv ta bort materialet. Om du av exempelvis personliga skäl behöver ta bort innehåll, kontakta [email protected].

När du upprättar en profil på Viivilla.se godkänner du att eventuella krav och/eller straffrättsligt ansvar för material du har laddat upp, inklusive upphovsrätt, överförs till dig. Du godkänner också att Bonnier Publications AB inte hålls ansvariga för dina handlingar på Viivilla.se så långt möjligt enligt svensk lagstiftning.

Viivilla.se förbehåller sig rätten att när som helst ändra eller redigera villkoren och du godkänner att efterfölja alla tillägg och revideringar. Vi rekommenderar att du håller dig uppdaterad med våra villkor. Du hittar dem alltid längst ned på webbsidan.

3.7.  Din profil
Du måste vara 18 år för att upprätta en profil på Viivilla.se. Du är skyldig att lämna korrekta kontaktuppgifter. Var respektfull gentemot andra användare och administratörer. De lägger mycket tid och ansträngning på Viivilla.se av egen fri vilja. Viivilla.se är avsedd att vara en positiv och trevlig upplevelse för alla.

Viivilla.se registrerar din IP-adress i den händelse villkoren missbrukas och/eller material polisanmäls.

Var dig själv! Du bestämmer själv om du vill vara anonym på Viivilla.se (vi uppger inte ditt riktiga namn, kontaktuppgifter, e-postadress och liknande information utan ditt godkännande). Identitetsstölder är inte tillåtna, oavsett om identiteten tillhör en annan användare på Viivilla.se eller en verklig person.

Din inloggning och ditt lösenord är personliga. Lämna inte ut dina uppgifter till någon annan, då du kan hållas ansvarig för andras handlingar.

Det är inte tillåtet att länka till andra sidor från din profil (Facebook, bloggar, din personliga webbshop osv.). Länkar till olagliga, pornografiska, diskriminerande, rasistiska eller på annat sätt stötande material är inte tillåtna. Det kan leda till att din profil och dess innehåll raderas.

3.8.  Uppladdning av och länkar till material
Viivilla.se och Bonnier Publications är inte ansvariga (under kriminal- eller civilrätt) för material som våra användare laddar upp. Detta ansvar bär användaren.

Det är inte tillåtet att ladda upp material (text, bilder, videor, ljud etc.) som du inte innehar rättigheter till. Uppladdat material till Viivilla.se klassas som spridning, vilket är olagligt såvida inte:

Alla åsikter faller under svensk lagstiftning, inklusive lagen om diskriminering, material av våldsam eller rasistisk natur, ärekränkning och uppmuntran till olagliga handlingar. Överträdelser beivras.

Det är tillåtet att länka till material från andra webbplatser, inklusive bilder, videor (Youtube etc.) ljud och text, så länge materialet inte inkräktar på upphovsrätten och innehållet inte är av stötande/olaglig natur. Du behöver inte ha rättigheter till spridning för att länka till material.

Genom att ladda upp material till Viivilla.se godkänner du att vi kan återanvända det på Viivilla.se. Dina personuppgifter förblir konfidentiella. Om du inte godkänner dessa villkor ber vi dig radera din profil. Det uppladdade materialet kommer fortfarande att vara tillgängligt på Viivilla.se och tillgängligt för återanvändning enligt ovan.

Det är inte tillåtet att ladda upp material med kommersiellt innehåll, inkl. logotyper och länkar. Om du vill annonsera på Viivilla.se ber vi dig att läsa mer på Viivilla.com.

3.9.    Åsikter
Viivilla.se tar inte ansvar för åsikter som framförs av användare. Uppladdat material är alltid ett uttryck för användarens egna åsikter. Inga former av pornografiskt, diskriminerande, våldsamt, rasistiskt och på andra sätt stötandematerial är tillåtna. Detta inkluderar text, bilder, ljud och video.

3.10. E-post- och mobil-aviseringar
När du upprättar en profil på Viivilla.se tackar du ja till att prenumerera på vårt nyhetsbrev, vilket kan innehålla annonser. Du kan när som helst avbeställa nyhetsbrevet genom att klicka på “avsluta din prenumeration” längst ned i nyhetsbrevet.

3.11. Personuppgiftsbehandling
När du skapar en profil på Viivilla.se samtycker du till att vi kontaktar dig med marknadsföring, som exempelvis erbjudanden från våra samarbetspartners inom allt från bygg till trädgård och inredning via brev, telefon och elektroniska medier (d.v.s. e-post, sms). 

Du kan även komma att mottaga marknadsföring för vin. Du kan när som helst avregistrera dig från ett specifikt utskick genom att klicka på länken i botten av mejlet, och återkalla samtycket genom att kontakta oss. Bonnier Publications AB (556105-0351) är ansvarig för personuppgiftsbehandlingen. Personuppgifter kan lämnas ut till våra samarbetspartners efter ditt samtycke i varje enskilt fall.

Personuppgifter lämnas ut till myndighet endast där så krävs med stöd av lag eller myndighetsbeslut. Läs mer här om Vi i Villas policy och villkor. All kundinformation såsom namn- och adressuppgifter m.m lagras i ett koncerngemensamt kund- och användarregister hos Bonnier AB som äger Vi i Villa. När du upprättar en profil samtycker du samtidigt till personuppgiftsbehandling inom Bonnierkoncernen. Läs mer om det här. 

Tänk på att dessa regler är till för att alla ska tycka att det är intressant och underhållande att besöka Viivilla.se – mycket nöje!


4.   
Tävlingar

4.1.   Allmänna tävlingsvillkor
För att tävla krävs en giltig e-postadress för att kunna kontaktas vid eventuella tävlingsvinster, få erbjudanden och nyhetsutskick. För att vara med i tävlingar behöver du vara inloggad och ange adress och telefonnummer i din profil, så att vi kan kontakta dig vid en eventuell vinst. När du fyllt i denna information första gången behöver du bara logga in nästa gång du vill vara med i en ny tävling, så finns dina kontaktuppgifter sparade.

Deltagande av anställda inom Vi i Villa/Bonnier Publications AB och företag som utgör samarbetspartners i aktuell tävling kan inte delta i Vi i Villas tävlingar.

4.2.   Åldersgräns
Vid alla tävlingar gäller 18 års åldersgräns för att delta.

4.3.  Priser

4.4.  Ansvar för drift
Vi i Villa/Bonnier Publications AB är inte ansvariga för tekniska fel rörande webb, telefon, e-post eller brev.

4.5.   Marknadsföring
Vinnarens namn, ort och motivering kan komma att användas i marknadsföringssyfte på Vi i Villas hemsida, sponsorernas hemsidor eller annan annonsplats.

4.6.   Jury
Juryn består av representanter från Vi i Villa/Bonnier Publications AB om inte annat anges. Juryns beslut kan inte överklagas. Bonnier Publications AB ansvarar inte för extraordinära händelser och omständigheter som ligger utanför vår kontroll, till exempel konkurser eller förändringar hos våra samarbetspartners i tävlingen.

4.7.  Stötande innehåll
Tävlingsbidrag med stötande innehåll som till exempel personliga påhopp eller som inte följer tävlingstemat kan komma att raderas utan förvarning.


Kontakt

Kontakta i första hand kundtjänsten för Vi i Villa på e-post [email protected]

Bonniers personuppgiftsombud kan nås via brev till ”Personuppgiftsombudet, Bonnier AB, 11390 Stockholm”, eller E-post [email protected]