De hårda betongrosorna skapar en vacker kontrast mot blommorna i rabatten.
De hårda betongrosorna skapar en vacker kontrast mot blommorna i rabatten.

Lär dig gjuta i betong

Trädgårdsplattor och sten

Älskar du också betong? Här är en nybörjarguide till två sommarprojekt – stenplattor för gångstigen och en vacker ros.

Av: Helena Bévengut-Lasson, 12 juni 2014
 • Kom igång!

  Du behöver:
  En påse finbetong, spade, skottkärra eller annat tråg att blanda betongen i (t ex en ren zink- eller plastbalja), vatten, handskar och en form eller ett mönster. Det är viktigt att allt material är rent, annars blir betongen skör – den pulveriseras och spricker.
  Tips: Påsen med finbetong räcker till fler föremål, så blanda inte ut allt på en gång.   Förberedelser:
  Tvätta formen så att det inte sitter fast jord eller gammal betong i den, för då kan det uppstå håligheter där vatten kan tränga in i föremålet med sprickor som följd. Blanda betongen (enligt anvisning på påsen) med hjälp av spaden. Det får inte finnas någon torr betong kvar, så blanda ordentligt. Om du använder en form, blöt den först.

 • Så gör du stenplattan:

  Platta ut den blöta blandade betongen på en plan yta till önskad storlek. Lägg gärna plast under den betong du arbetar med så att fuktigheten behålls och det blir lättare att lyfta bort plattan när den är klar.
När Monika Freij gjuter stenplattor använder hon inte form. Hon vill ha ojämna kanter för att plattan ska se gammal och nött ut. Men vill du ha en rak platta kan du göra en form/ram av brädor.

 • Ta i när du trycker ut

  Ta i när du trycker ut betongen, alla luftbubblorna ska ut – det är okej att vara lite våldsam när du trycker ut dem! 

Tryck fast plastmönstret ordentligt
  i betongen.

 • Så här gör du rosen

  Lägg i den blöta blandade betongen i kakformen av silikon. Om du vill ha en ros som ser perfekt ut, tryck ut alla luftbubblor och skaka formen länge. Ju mer du trycker och skakar, desto finare blir rosen. Om du vill ha en ros som ser handgjord ut behöver du inte jobba med betongen lika länge.

 • När föremålen är klara:

  Täck över dina föremål med plast. De ska hållas fuktiga och INTE torka i solen. Fukta dina skapelser varje dag i minst 3-4 dagar, oavsett storlek. Det är lätt att tro att det är torra och klara dagen därpå, men de gjutna föremålen ska inte torka utan "brinna" långsamt i flera dagar, annars kommer de att spricka. Så ha tålamod, och var försiktig när du tar bort mönstret/formen.

Visa allt innehåll
12 juni 2014 Helena Bévengut-Lasson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...