Foto: Istockphoto

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten

Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Av: Anja Källstedt, 24 juli 2017

Du behöver:

  • Skyffel för att ösa ut bärlager och stenmjöl.

  • Snöre och tumstock för att få rätt höjd.

  • Rör och avdragsskiva för att få bädden jämn.

  • Eventuellt en mark- vibrator för att packa undermaterialet.

  • Eventuell vinkelslip eller stenklipp för att kapa stenar.

Så här gör du:

1. Lägg grunden

Annons

Botten på ytan som ska plattsättas bör dräneras med grovt grus eller liknande för att stå emot tjäle. Börja med att gräva ur ytan som du ska placera marksten
på. Djupet beror på om det är en gång, uteplats eller uppfart du ska plattsätta. Lägg en fiberduk i botten om den består av lera eller annat dåligt dränerande material. Överst lägger du ett 3–5 cm lager av lite finare material, som sättsand eller stenflis.

2. Placera ut stenarna

Börja med att placera ut kantstenarna på den väldränerade, hårda och släta ytan
i den form du har tänkt dig. Lägg sedan så många hela stenar som möjligt i det mönster du har tänkt med en fog på cirka 3 mm. De små bitar som krävs för att få en hel yta sågar du till med en vinkelslip eller klipper med stenklipp.

3. Foga

Avslutningsvis sopar du sand på ytan för att foga stenarna.

4. Vibrera ytan


Ibland krävs det att ytan vibreras med
en markvibrator för att få dit fogsanden ordentligt. Tänk på att du inte bör vibrera på gångplattor eller natursten.

 

Du måste inte vara expert för att kunna göra ett bra jobb när du lägger marksten på tomten.

– Det viktiga är underarbetet. För gångar och uteplatser bör cirka 25–40 cm grävas ur och för uppfarter ca 35–50 cm. I botten läggs en fiberduk. Största delen av urgrävningen fylls sedan med bärlager som med fördel packas åt med en markvibrator. Längst upp precis under stenarna läggs ett cirka fyra cm lager med stenmjöl eller stenflis. Därpå kan stenarna läggas ut i valfritt mönster, säger Rickard Hjälm, vd på Flisby.

Rickard Hjälm, vd på Flisby

 

Vilka typer av marksten finns det?

– Begreppet marksten innebär att det är storleksmässigt mindre än betongplattor. Marksten finns tumlade, med fasade kanter, rundade kanter och med struktur i ytan.


Kan jag använda vilka stenar eller plattor som helst när jag ska lägga marksten i trädgården och på garageuppfarten?

– Uppfarter kräver en tjockare sten. I markstensformat ska stenen vara minst fem cm för uppfart.

Vad kostar det att lägga marksten om jag anlitar en plattsättare?

– Att använda sig av en anläggare eller entreprenör vid markstensläggning kostar normalt cirka 800–1 000 kronor per kvadratmeter, inklusive sten och underarbete.

Går det några trender i marksten? Vad är populärt just nu?

– Det används fortsatt mycket marksten i svenska trädgårdar, men vi kan se ett tydligt trendbrott som går mot större och striktare plattor – till exempel 60 x 60 – samt ett större användande av äkta natursten som granit, skiffer och sandsten.

Granit, från 649 kr/kvm

 

Skiffer, från 199 kr/kvm

 

Sandsten, från 659 kr/kvm 

24 juli 2017 Anja Källstedt
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna!...

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...