Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med stenläggningen.
Vår snickare Björn Christiernsson hjälper dig att lyckas med stenläggningen. Foto: Flisby

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten

Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att anlägga en snygg stengång.

Av: Björn Christiernsson, 07 maj 2021

7 steg till en snygg stenläggning

1. Oavsett vilken typ av stenläggning man vill ha är tillvägagångssättet i princip detsamma. Det är tjockleken på bärlagret (det man lägger under själva stenen) och typen av sten som varierar beroende på hur ytan ska användas. Det är viktigt att allra först bestämma åt vilket håll stensättningens lutning ska vara. Ligger den nära huset bör lutningen vara sådan att vattnet leds bort från husgrunden.

2. Börja med att gräva ur ytan som ska stensättas, ca 40 cm djupt om bilar ska köra på den, 20 cm om den är till för människor.

Annons

3. Lägg en markduk i botten och fyll på med så mycket stenkross (t ex i storleken 0–32 mm) att du har plats för cirka 3 cm sättsand längst upp. 

4. Komprimera sedan stenkrossen väl med en markvibrator (finns att hyra på större byggvaruhus) så att du får en plan och jämn yta. Det går även att platta till genom att gå fram och tillbaka över ytan om man lägger enklare gångar. 

5. Fyll på med sättsand, cirka 3 cm, laborera lite efter hand så det blir jämnt. Komprimera med markvibrator igen. 

6. Lägg sedan markstenen ovanpå sanden. (Vill du lägga kantsten runt om så gör du det innan du lägger stenen. En kantsten är normalt djupare än övrig sten och skapar därför stabila, snygga avslut på stensättningen.)

7. Lämna springor runt varje sten så det finns plats för att borsta ner fogsand mellan stenarna. Ett alternativ är att använda en flexibel hårdfog (en fogmassa som är både hård och flexibel). Det håller både ogräs och myror borta!


Oavsett om du lägger en vacker stengång eller gör en stenlagd uteplats är tillvägagångssättet detsamma.
Foto: Flisby 

Tänk på!

Nyckeln till ett lyckat resultat är att vara noga i varje moment, men skulle man få en så kallad sättning (att någon sten sjunker ner) i stensättningen så är det ingen katastrof. Plocka upp de stenar som berörs, fyll på med sättsand och placera stenarna på nytt! 

Läs även våra andra artiklar i samma serie:

07 maj 2021 Björn Christiernsson
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...