Foto: Istockphoto

"Plattorna ser missfärgade ut – vad gör vi?"

Trädgårdsplattor och sten

Hur tar jag bort de fula fläckarna på mina stenplattor, undrar en Vi i Villa-läsare. Här är expertens svar.

Av: Erik Simonsen, 13 maj 2019

Fula fläckar på plattorna

I fjol lade vi en trädgårdsgång med plattor från ett byggvaruhus. Redan samma sommar började plattorna se missfärgade ut, med vita avlagringar som trängde upp och var svåra att få bort. Vad har hänt? Går det att få bort eller ska jag reklamera?

Stefan Eriksson

Annons


Svar: Betong är en naturprodukt med kalk som en beståndsdel. Kalkutfällningar kan förekomma och är enbart ett estetiskt problem. De försämrar inte hållbarheten, utan är en naturlig del av betongens härdningsprocess. Med tiden bryts kalkutfällningen ner och försvinner helt. Kalkutfällningar är inte vanligare i färgad betong men syns tydligare ju mörkare plattan är. Borsta med fin kvartssand för att snabbare slita bort ett lättare angrepp.

Erik Simonsen, betongexpert på Cementa

 

Läs även: Så lägger du marksten i trädgården!

13 maj 2019 Erik Simonsen
Annons
Annons
Mer om Trädgårdsplattor och sten

Hemmafixarens favoritprojekt – snygg stengång

Trädgårdsplattor och sten Pergola, stengång och odlings­låda – alla tre är populära trädgårds­projekt. Björn Christiernsson ger råd på vägen till dig som ligger i startgroparna! Här får du lära dig att anlägga en snygg stengång.

Så lägger du marksten i trädgården

Trädgårdsplattor och sten Ge din tomt ett rejält ansiktslyft med hjälp av nya stenplattor. Här är tipsen för dig som vill göra jobbet på egen hand!

Vi valde sten i stället för gräs

Trädgårdsplattor och sten På endast en helg förvandlade Dorthe och hennes medhjälpare gräsmattan till en stor läcker stensatt gård. De använde sandsten med ojämna mått, så det...

Sätt de lösa stenarna på plats

Trädgårdsplattor och sten Riskera inte att snubbla på lösa stenplattor utan lägg dem på plats igen. Så här gör du!   

Expertens stentips

Trädgårdsplattor och sten Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Moderna stendrömmar

Trädgårdsplattor och sten Ta fram trädgårdens karaktär med växter, sten och ljussättning. Det har trädgårdsarkitekten och skulptören Simon Häggblom gjort.

Vi förändrade med sten!

Trädgårdsplattor och sten Den ogräsbevuxna slänten utanför familjen Lönns hus utsågs förra året till Sveriges tråkigaste trädgård.

Skapa spänning med slingrande stigar

Trädgårdsplattor och sten Behöver din trädgård ett lyft? Något överraskande som lockar och drar. Varför inte anlägga en lustfylld vandringsstig?

Ge trädgården ny form med sten!

Trädgårdsplattor och sten Med olika slags sten kan du sätta en helt egen stil och skapa nya härliga platser att njuta av på tomten! Här bjuder vi på några idéer om hur du ger...