Expertens stentips

Var inte rädd för att lägga natursten av skiffer, kalksten eller sandsten i trädgården. Läs bara de goda råden från vår stenexpert innan!

Naturstenar ser logiskt nog mer naturliga ut eftersom de inte har sågats och slipats med raka kanter. Ja, de har inte alltid ens plana ytor eller är lika tjocka överallt. En av fördelarna med natursten av olika slag är att den i vissa fall är billigare, och det beror på att stenarna inte har bearbetats och att spillet vid tillverkningen är minimalt. Men det är ett par saker som du ska tänka på innan du lägger natursten. Vi har bett Ole Grage, som är stenexpert, att ge dig några goda råd.

1 Lägg de ojämna stenarna på infarten
Du kan lägga natursten överallt, och de som är mest ojämna och inte har samma höjd kan med fördel läggas på infarten och liknande ytor, där det inte är så viktigt att ytan är helt plan. Men stenarna ska tåla trycket av en bil. Om stenarna har mycket ojämn form blir fogarna ofta stora, och då kan det tränga ner så mycket vatten att underlaget sätter sig. Det kan resultera i att stenarna bryts om belastningen blir stor.

2 Terrassen behöver de jämna
Du får vara beredd på att bord och stolar kan vippa lite om stenbeläggningen inte har en plan yta. Men ojämnheten är ju också en del av charmen med natursten.

3 Välj sten som tål allt
När du väljer natursten av främst sandsten eller kalksten är det viktigt att stenarna tål frost, mycket vatten och salt. Därför ska du fråga leverantören om stenarna uppfyller kraven i svensk standard SS-EN 1414 (Markbeläggningsplattor av natursten för utomhusbruk m.m.). Om stenarna inte uppfyller kraven finns risk att de flagar, förvittrar, spricker eller helt enkelt smulas sönder efter några år.

4 Snåla inte med gruset
Fråga din leverantör hur mycket tjockleken på plattorna kan variera. En bra tumregel är att ju större skillnaden är, desto mera sättgrus går det åt. Om stenarna är till exempel 4–6 cm tjocka ska du gräva ut så att du får plats för cirka 20 cm tjockt lager av bärlagergrus (0–32 mm). Till en infart ska det vara minst 30 cm. Ovanpå lägger du 5–10 cm tjockt lager av sättgrus (0–8 mm). Det innebär att du ska gräva bort 30–35 cm eller mer beroende på hur tjocka stenarna är. Om du inte har grävt tillräckligt djupt eller lagt på för lite sättgrus finns risk att stenarna sätter sig och att de rent av glider in över varandra.

5 Impregnera stenarna
Sandsten är porös och suger därför till sig vatten, och det medför stor risk för påväxt av alger – framför allt i norrvända trädgårdar. Det gäller även om stenen uppfyller kraven i SS-EN 1341. Sandsten tål inte algtvättmedel som innehåller mycket syra och har låga pH-värden. Därför är det en fördel att välja stenar som är impregnerade eller att själv impregnera dem. Du kan också välja natursten som inte suger så mycket vatten, exempelvis nordisk skiffer och granit, alltså stentyper som inte är så porösa. Dessa är förstås dyrare.

6 Sortera stenarna rätt
Innan du sätter igång med läggningen bör du sortera dem för att se vilka som passar ihop.

Sortera efter:
Tjockleken och ojämnheter i ytan.
Formen, så att det blir lätt att lägga stenarna tätt. Ju tätare de ligger, desto mindre fogar och stabilare beläggning.


Rama in rabatterna med smågatsten, som kontrast till de stora stenplattorna.


Sortera stenarna efter storlek.

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar