Exklusiv terrass på billigt sätt

Det kan bli kostsamt att köpa granit till en stor terrass. Därför gäller det att vara påhittig genom att blanda den dyra graniten med billiga betongplattor.

Tycke och smak råder, när man väljer beläggning till en terrass eller uteplats. Visserligen spelar utseendet säkert stor roll men det viktigaste är på vilket sätt du använder din uteplats. Om du ofta flyttar stolarna och borden efter solens vandring, så är det inte särskilt bra att välja kullersten. Då kommer både stolar och bord att vippa, och samma sak gäller om barnen leker mycket på terrassen. Då ska den ju vara så jämn och slät som möjligt.

Mönster med flera fördelar. Granit ger ett levande och naturligt intryck men har nackdelen av att vara lite ojämn på ytan, och eftersom stenarna inte är lika stora blir beläggningen ofta lite ojämn.

För att eliminera detta problem valde man här att blanda den äkta graniten med betongplattor. På så sätt fick man en jämn yta där stolar och bord står stadigt, samtidigt som man behöll den karga stilen. En annan fördel var att terrassen blev mycket billigare. Betongplattor kostar knappt en fjärdedel av granit.

Grus och betong. Om du vill ha granit – kontakta ett stenhuggeri eller en markanläggningsfirma. Betongplattor finns att beställa på nästan alla byggvaruhus och större brädgårdar. Du kan också beställa grus på byggvaruhuset. När du fått levererat allt material är du klar att sätta igång. Tror du kanske. Men stopp ett tag – arbetet måste planeras och det noggrant. Utöver att göra en ritning så ska förarbetet klaras av. Du måste gräva ut, plana ut underlaget och plattvibrera innan stenarna kan läggas. För när underlaget är korrekt utfört ligger stenarna plant – och snyggt – i många år.

Så här fixar du terrassen steg-för-steg!

Steg 1: Få rätt lutning på terrassen

Steg 2: Ett fast underlag

Steg 3: Plana ut gruset

Steg 4: Lägg stenar och plattor på plats

Vanliga stenar och plattor

  • Smågatsten. Som namnet avslöjar är smågatstenar små gatstenar av granit. Stenens sidor är i regel nästan lika stora men det är skillnad från sten till sten. Normalmåttet är 8-12 cm. Stenarna sätts i tillplattat grus och vibreras ner på plats till en vågrät yta.
  • Gatsten. Gatsten är av granit och stenens sidor är i regel lika stora men det är skillnad från sten till sten. Höjden är mellan 10 och 20 cm, bredden 10-15 cm och längden 10-20 cm. Ytan är relativt skrovlig och stenarna är därför bäst som kantsten eller på en infart. På en uteplats är de inte så bra för utemöblerna har svårt att stå rakt.
  • Betongsten. Stenar av betong är väsentligt billigare än naturstenar. Betongstenar finns i många färger, storlekar och utföranden. Du kan med andra ord hitta stenar som passar perfekt till ändamålet. För att stenarna inte ska se för ”fyrkantiga” ut tumlas de efter tillverkningen så att hörnen slås av och kanterna blir lite ojämna. Det går fort och är ganska lätt att lägga betongstenar på en jämn grusbädd. Efter plattvibrering får du en helt slät och fin yta.
  • Betongplattor. Plattor är släta, fyrkantiga och tunnare än betongstenar men plattorna har större yta. Till en uteplats räcker det med 5 cm tjocka plattor. Till en infart bör plattorna vara 7,5 cm eller mera för att de skall tåla tyngden av din bil. Har du lastbil ska plattorna vara ännu tjockare.


Smågatsten


Betongsten


Betongplattor


Gatsten

Verktyg och maskiner

  • Stenkap. Om du måste kapa många stenar, och inte kan beställa dem i mått som passar, lönar det sig att hyra en stenkap eller stenklipp. De är visserligen dyra, 350 kronor per dag eller en tusenlapp i veckan, men underlättar arbetet enormt.
  • Vinkelslip. Om du har en vinkelslip och skaffar en diamantkapskiva till den, så kan du till och med skära tunna skivor av en sten. Vinkelslipen är ett alternativ till stenkapen om du inte skall kapa många stenar. Kom ihåg att använda skyddsglasögon, hörselskydd och ansiktsmask.
  • Stamp. Detta nästan ålderdomliga redskap kan vara nyttigt för att banka envisa stenar på plats. Borra ett genomgående hål för en rundstav och använd den som handtag.
  • Plattvibrator. Ingen stensättning utan en plattvibrator. Med den komprimerar du marken och gruset, samt vibrerar ner alla stenarna på jämn nivå i sättgruset. Du kan hyra plattvibratorn för cirka 300 kronor per dygn, men välj en ganska tung modell. De lätta maskinerna har en tendens att ”hoppa jenka” på stenarna och det är inte så bra. Om du väljer en tung modell måste du en kompis som hjälper dig att lyfta för den väger minst 200 kilo. Skydda stenarna med en plastplatta under vibratorn. Bearbeta inte stenarna mer än högst 2 gånger.

Former och mönster

Modulmått
Det finns både kvadratiska och rektangulära stenplattor och de levereras i flera olika storlekar. Samtliga storlekar ingår på ett eller annat sätt i några moduler och det är viktigt att välja stenar från samma modul för att kunna kombinera dem.

Flera enkla mönster
När du lägger stenar och plattor finns det flera mönster att välja bland. De vanligaste är fiskbensmönster, löpförband och parkettmönster och de kan varieras på flera olika sätt. Löpförband och parkettmönster brukar rekommenderas till terrasser medan infarten med fördel kan läggas med fiskbensmönster. På teckningarna nedan visar pilarna åt vilket håll man bör köra på beläggningen. Vill du se flera mönster så finns de på www.starka.se.

Starka fogar med flera uppgifter

Fogarna mellan betongstenar och betongplattor bör vara cirka 2 mm. Blir fogen smalare kan du inte få ner fogsand mellan stenarna och då kan stenarna börja röra sig och skava i hörn och kanter. Blir fogen bredare än 5 mm stöttas inte stenarna tillräckligt.

Fogen eliminerar också eventuella ojämnheter på stenarna och gör det möjligt att lägga dem snyggt.


Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!

Mest lästa artiklar