Estet med smak för sten

En trädgård av sten - kan det vara något att ha? Ja, kolla in det här, vackra skiffergolv med väggar av grönska - en tomt med rum.


Av det som en gång var en ganska så konventionell trädgård med buskar, gräsmattor, syrener och rabatter har det blivit olika rum i Evas trädgård.

Intresset för konst och design avspeglar sig i Eva Pålssons trädgård.

Av det som en gång var en ganska konventionell trädgård med buskar, gräsmattor runt hela huset, syréner och rabatter har det blivit olika rum i Eva Pålssons trädgård.

Redan vid infarten till huset förstår man att här bor esteter som inte lämnar något åt slumpen. Runt benen på en stor danskdesignad, rostfri brevlåda klänger marktäckande, storbladig murgröna vars djupt gröna färg matchar uppfartens stora ek, den manshöga bambun och boxbumkloten på vänster sida. På högra sidan växer en ljusare grön bokhäck som en tät, skyddande vägg mot grannarna. Entrén till det stora huset i Lund är vintergrön och lika vacker året runt.

När man öppnar dörren i det grå planket och kommer in på den skifferlagda gården hamnar man i ett uterum att vila både ögon och själ i. Det är så stilla att man ostörd kan samla och sortera intrycken.

Murgrönan har tagit sig igenom från utsidan, klättrat uppför det gråmålade planket och blandat sig med vinrankorna. Tuppen är gjord av den danske ”pottmakaren” Berntsen, och krukorna med blåsvingel av Lena olsson.

Beslutsångest

Eva Pålsson har tänkt, mätt, skissat, planerat, planterat, gjort fel, ångrat sig och gjort om innan den vackra gården blivit vad den är.

– Det är lätt att få beslutsångest när man börjar gräva upp den gamla för att planerar en ny trädgård. Vi planterade till exempel två olika varianter häck innan det till slut blev en ligusterhäck. Jag vill ha en ganska underhållsfri trädgård där det växer så tätt att jag inte behöver vara en överpedant. Gör jag ett noggrant arbete i trädgården tidigt på våren kan jag bättre koppla av och vara fri att njuta av den hela sommaren.

Evas trädgården är till för familjen och vännerna och inte bara för växterna. De äter ofta middag på gården och där dukas långborden till sommarfesterna. Så ofta Eva hinner sitter hon på bänken med en kaffekopp i skuggan under ekens tak och bara njuter av sitt vackra uterum.

Det runda stenbordet av Eva Stene har en fördjupning i mitten där Eva har planterat gräs. I örtagården samsas kryddörter med marktäckande lammöron, kattmynta och höstanemoner. Allt noga utvalt för färgstämd harmoni.

Sobert i grönt och grått

Den insynsskyddade innergård är som ett rum med både väggar, golv och tak. Murgrönan har tagit sig igenom från utsidan, klättrat uppför det gråmålade planket och blandat sig med vinrankorna som ger både blå och gröna druvor. Det är som om bambun på andra sidan sticker upp sina gröna huvud över planket och respektfullt saluterar innergården. Det grå skiffergolvet knyter ihop plankets grå färg med växternas färger i grått, grågrönt och silver.

I örtagården, som avskiljer innergården från nästa trädgårdsrum, finns olika salvior, oregano och timjan. Två stora malörtsväxter klipps den 24 augusti, ett magiskt datum för malört enligt Eva Pålsson. Marktäckande lammöron, kattmynta, och höstanemonerna är tillsammans med de tagglösa björnbären noga valda för att komplettera varandra i färg och form.

En asiatisk hörna för kontemplation.

Sten skyddar mot gräs

– Skiffergolvet är mycket vackert, säger Eva, men det kunde lagts lite tätare för att inte gruset ska tränga upp varje gång det regnar. Och regnar gör det i Skåne. Sopkvasten kommer oftare fram än maskrosjärnet.

En trädgård avslöjar mycket om den som planerat den. Eva och Hans Pålssons trädgård i Lund berättar om deras intresse för konst och design.

Bredvid ingången skymtar trädgården som ett hemligt rum. Själva ingången är inramad av klätterväxter och perfekt runda buxbomsklot. Inget gräs så långt ögat kan se. Olika sorters gräs och bambu och sten.

Foto: Ulrika Walmark

 

Söker du köpinformation, klicka här för att komma till Vi i Villas Köpguide!
Söker du hantverkare, klicka här för att komma till Vi i Villas hantverksguide!

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar