Foto: Istockphoto

5 fina blomkrukor för altanen

Trädgård

Gör altanen mer ombonad med krukor fyllda med blommande växter. Det kan antingen vara krukväxter från länder med medelhavsklimat, som kan övervintras ljust och svalt på vintern, eller ettåriga utplanteringsväxter. Pelargoner, lavendel och blyblomma – här är fem blommiga favoriter för soligt läge.

Blommande krukväxter

Njut av blommande krukväxter placerade runt utemöbeln på altanen. Semesterkänslan ökar om man väljer växter som man ofta ser i länder kring Medelhavet och som har sitt ursprung i andra länder med medelhavsklimat från olika delar av världen. Flera av dem är gammaldags krukväxter som kan övervintra inomhus i ett ljust fönster utan hett element under eller i ett ljust fönster i ett frostfritt men ouppvärmt utrymme, som en veranda eller ett garage.

 

Annons

Medelhavsväxter – vill gärna stå i soligt läge

Många medelhavsväxter är riktiga soldyrkare och vill stå på skyddad plats med sol en större del av dagen. Men alla uteplatser ligger inte i ett sydläge. Om altanen är skuggig till halvskuggig kan man istället välja flitiga Lisa, lyckliga Lotta, begonia eller fuchsia.

 

Pelargon

Få växter är så variationsrika som pelargoner. Det finns många arter och massor av sorter så det är bara att välja och vraka. De som trivs bäst i ett soligt söderläge är olika doftpelargoner med aromatiska blad och blygsamma blommor. Många zonalpelargoner, det vill säga ”vanliga” pelargoner, vill gärna stå aningen halvskuggigt även om många trivs utmärkt också i södersol.

 

Sätt en pelargon i varje kruka och ställ sedan flera krukor tillsammans i en grupp. Man kan också plantera många olika pelargoner i ett stort planteringskärl eller i en blomlåda. Flertalet pelargoner har sitt usprung i Sydafrika.

 

Blyblomma

Blyblomma är en klätterväxt med klasar av isande himmelsblå blommor. På altanen får man ha den på en spaljé eller ett växttorn. I naturen häver den sig upp i buskage för att komma närmare solen. Det är en gammaldags krukväxt, som var vanlig förr när man inte hade lika varmt i alla rum inomhus. På senare år har den fått ett uppsving och blir allt lättare att få tag i. Blyblomman växer vilt i Sydafrika.

 

Heliotrop

En utplanteringsväxt med ett buskigt utseende och de mest ljuvligt doftande blommor i mörklila. Se till att placera krukan med heliotrop nära trädgårdsbordet eller solstolen så du kan njuta av doften på nära håll. Man köper den i regel när de är i blom. Heliotropen är en riktig fjärilsmagnet och kommer ursprungligen från Peru.

 

Agapanthus

En kraftfull lökväxt med paraplylika blomställningar i olika nyanser av blått, rosa eller vitt, som också kallas Afrikas blå lilja. Löken behöver få några år på nacken innan den börjar blomma, alla fall om man köper enstaka lökar. För att spara tid är det bra att handla större, blommande plantor i kruka. Dessa kan sedan förvaras inomhus på sval frostfri plats. Agapantus har sitt ursprung i Sydafrika.

 

Fjärilslavendel

Den lavendel man köper i kruka på våren heter fjärilslavendel och är inte härdig i rabatten. Blomman skiljer sig från den art som är härdig i rabatten (i åtminstone halva delen av landet) genom att den har tofsar likt haröron. Arten kommer ursprungligen från Spanien.

 

 

Bästa skötseltipsen

  • Använd jord av bra kvalitet. En sådan jord är gödslad med såväl långtidsverkande som snabbverkande gödning. Det finns även blomjord med småleca för bättre dränering. Använd inte billig planteringsjord. Den har en struktur som gör att växterna lätt torkar.
  • Se till att vattna regelbundet under sommaren, utan att man för den skull vattnar så jorden är plaskblöt. Soliga dagar kan man behöva vattna dagligen.
  • Även om jorden innehåller långtidsverkande näring räcker den inte i evighet. Näringsvattna därför regelbundet med en svag näringslösning. Det är bättre med en svag näring ofta än starkare näring mer sällan.
13 augusti 2019
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...