Fikon
Fikon kan odlas på friland i sydligaste Sverige, och i kruka i resten av landet. Foto: Istockphoto

Odla fikon – så lyckas du med medelhavsväxten!

Trädgård

Ett fikonträd kan tillföra mycket medelhavskänsla till trädgården eller växthuset med sina stora exotiska blad och spännande frukter. Här bjuder vi på bästa odlingstipsen och ett recept på en god fikonmarmelad.

Vill du plantera ett fikonträd i trädgården ska du välja en varm och vindskyddad plats, gärna mot en fasad. Störst chans att lyckas har du som bor i växtzon 1 och väljer en av de härdigaste sorterna, såsom ‘Bornholm’ eller ‘Brown Turkey’. En stor planta har bättre förutsättningar att klara sig utomhus, så hittar du bara ett litet exemplar kan du låta den växa till sig i kruka under de första säsongerna.  

Vattning och gödsel

Annons

Jorden bör vara fuktighetshållande under sommarsäsongen men även väldränerad då fikonet inte vill ha det blött om fötterna på vintern. Se till att vattna fikonet under torra sommarperioder, så det inte torkar ut, det är särskilt viktigt för nyplanterade fikon – och gödsla det med kogödsel på våren. 

Läs också: Lyckas med klätterrosor – bästa sorterna och tipsen

Fikonträd i kruka

Fikon i kruka

Om du inte bor i allra sydligaste Sverige, eller har ett lyxigt orangeri, men ändå är sugen på ett fikonträd kan du satsa på att odla det i kruka. Det fungerar alldeles utmärkt, så länge du kan förvara det svalt men frostfritt under vintern. Det behöver inte stå ljust under vinterhalvåret eftersom det tappar sina blad. Vill du ha en buskigt fikon med många grenar kan du beskära det på hösten efter lövfällningen. 

När är fikon mogna?

På hösten, när fikonets frukter hänger ner och de börjar bli mjuka och skalet skrynklar sig, är det dags att skörda dem. Nyskördade fikon har inte så lång hållbarhet, så det är bäst att äta eller tillaga dem direkt. Fikon kan användas till mycket, såsom medelhavsinspirerade sallader, ugnsbakade med ost, desserter och givetvis – i marmeladen till ostbrickan.  


Läs också: 10 blommande buskar som tål allt!

Fikonmarmelad

Recept – Leila Lindholms fikon- och vaniljmarmelad

 

Du behöver (1 burk): 

  • 10 färska fikon

  • 1 apelsin

  • 1 vaniljstång

  • 2 dl syltsocker

  • 2 dl portvin

 

Gör så här: 

  1. Klyfta fikonen och skär bort skalet samt stjälken.

  2. Riv skal och pressa saft ur apelsinen.

  3. Blanda fikon, apelsinskal och apelsinsaft, delad och urskrapad vaniljstång, syltsocker och portvin i en kastrull och låt koka cirka 15 minuter tills bitarna faller sönder och kokat samman.

  4. Plocka upp vaniljstången och häll marmeladen i en desinficerad burk.

31 juli 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

13 steg till trädgårdsvila

Trädgård Det är dags att stänga trädgården för säsongen. Trädgårdsjournalisten Bella Linde lotsar dig rätt.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...