fargstark-tradgard
Röllika och rysk martorn i härlig färgmix! Foto: Istock

10 perenner för en färgstark trädgård

Trädgård

Färg livar upp trädgården och gör en glad! Letar du efter växter som gör ett starkt intryck och blir utropstecken i rabatten? Här tipsar vi om perenner som sätter färg på trädgården år efter år. 

 

Av: Sandra Holmes, 13 juli 2020

 Läs också: Så lyckas du med pioner! 

 Trädgårdssolbrud

1. Trädgårdssolbrud, Helenium Autumnale-gruppen 

Annons

Det finns omkring hundra sorter att välja bland i olika röda, gula, orange och brunröda nyanser. Blombladen kan vara enfärgade eller flerfärgade och färgen på mittknappen varierar mellan gult och brunt. Det är effektfullt att ha dem samlade tillsammans i större grupper i en rabatt och det kan vara spännande att blanda olika sorter med varandra. Trädgårdssolbrud är en lättodlad perenn med friskt grönt bladverk som trivs bäst i näringsrik och lätt fuktig jord, så vattna den vid torka. Blommorna är jättefina i buketter och älskas av insekter.  

 

Blomning: Juli-okt

Höjd: 120-130 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

 Blå bolltistel

2. Bolltistel, Echinops

Bolltisteln har läckra klotformade blommor i blått och lila som lockar till sig insekter och skapar härligt surr i din trädgård. Det är en torktålig och solälskande växt med kraftiga stjälkar och tistelliknande blad, och blommorna är både fina i vas och som eterneller. 

 

Blomning: Juli-september

Höjd: 90-100 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

 Jättedaggkåpa

3. Jättedaggkåpa, Alchemilla mollis

En mycket härdig och tålig växt som passar bra i kanten av rabatten. Har lysande läckra limegröna blommor och ett vackert bladverk med stora blågröna blad där vattendropparna ligger kvar som glittrande pärlor. Bildar snabbt stora bestånd eftersom den självsår sig lätt och är bra på att fylla ut tomrummen i rabatten. Blommorna är väldigt fina i buketter!

 

Blomning: Juni-augusti

Höjd: 30-50 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: A

 

Borstnejlika

4. Nejlika, Dianthus 

Bland nejlikorna finns många sorter med färgstarka blommor, ofta i röda och rosa nyanser. Blommorna är antingen enkla eller fyllda, doftande och oftast ätliga. Bladen är smala och vanligtvis gråaktiga. Eftersom det finns en stor variation mellan de olika arterna av nejlika, och olika höjder, finns det många sätt att använda dem, både i stenpartier, som kantväxt i rabatten och i ängslika planteringar. Bland borstnejlikorna, Dianthus barbatus och trädgårdsnejlikorna, Dianthus caryophyllus, finns högre sorter som är fina snittblommor. 

 

Blomning: Juli-september

Höjd: 20-60 cm

Läge: Sol

Härdighet: A-C, beroende på art

 

Läs också: 8 vackra perenner för norra Sverige

 Stäppsalvia

5. Stäppsalvia, Salvia nemorosa

En mycket användbar perenn i rabatten! Stäppsalvian har starkt lila blommor som sitter i smala ax på stadiga stjälkar med grågröna blad. Kan blomma en andra gång under sommaren om man beskär den strax efter blomningen. Älskas av pollinatörer och är en fin bukettblomma. Sorten ‘Caradonna’ har en särskilt stark lila färg och läckra mörka stjälkar. 

 

Blomning: Juni-september

Höjd: 50-70 cm

Läge: Sol

Härdighet: C

 

 Törel

6. Törel, Euphorbia

Ett stort släkte som varierar mycket mellan olika arter och kan passa i både stenpartier, fuktiga områden och rabatter. Törlarna är iögonfallande växter med sina ofta starkt limefärgade blomflockar. Innehåller giftig vit mjölksaft. 

 

Läs även:

Bästa perenntipsen med Bosse Rappne och Hemmafixarna

Ska du plantera perenner i din rabatt? Bosse Rappne och Karin Almström från ”Hemmafixarna” visar hur du går tillväga.

Blomning: April-juli, beroende på art 

Höjd: 20-140 cm, beroende på art

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: B-D

 

Läs också: 9 tåliga växter som trivs i skugga

 

Höstaster

7. Höstaster, Aster novi-belgii

En perenn som ger färg till rabatten på hösten. Finns i hundratals sorter med blommor i rosa, röda och lila nyanser. Bladverket är mörkgrönt med små blad. Höstastern trivs i näringsrik jord på platser med hög luftfuktighet, som vid kusten. Sätt plantorna luftigt och vattna vid torka för att förhindra mjöldaggsangrepp. 

 

Blomning: September-oktober

Höjd:  70-150 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: C

 

 Röllika

8. Röllika, Achillea millefolium

En torktålig och mycket härdig växt för soliga lägen som snabbt breder ut sig i rabatten. Har flata blomflockar på stadiga stjälkar och ett grågrönt bladverk med kryddig doft. Blommar hela sommaren och finns i många starka färger i gult, rosa och rött. Röllikan är också en väldigt bra snittblomma. 

 

Blomning: juni-augusti

Höjd: 30-80 cm

Läge: Sol

Härdighet: A

 

Alunrot

9. Alunrot, Heuchera

En perenn som framförallt odlas för sina vackra blad som finns i mängder av olika färger, från limegula till mörkt purpurfärgade, och både enfärgade eller brokbladiga med tydligt markerade nerver. Blommorna, som sitter på långa stjälkar, är små och oftast oansenliga, men älskas av pollinatörerna. Alunrot är bra marktäckande växt, som fyller ut tomrummen i rabatten och som lyfter fram andra blommande växter, men passar också utmärkt att odla i kruka. 

 

Blomning: Juni-juli

Höjd: 40-70 cm

Läge: Sol-halvskugga

Härdighet: C

 

Läs också: 10 vackra perenner som är omöjliga att döda 

 Mossflox

10. Mossflox, Phlox subulata

Mossflox är en lågvuxen mattbildande perenn som översållas med blommor på våren i starka färger som lila, rosa och rött. Det är en lättodlad stenparti- eller kantväxt med små gröna blad. 

 

Blomning: April-juni

Höjd: 5-10 cm

Läge: Sol

Härdighet: B

 

Fakta om härdighet

Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer perenner till sin trädgård. Deras härdighet delas in i följande kategorier:

 

A. Fullständigt härdig i hela landet utan extra åtgärder.

B. Kan odlas i hela landet på en skyddad och väldränerad växtplats.

C. Kan odlas i stora delar av landet på en skyddad och väldränerad växtplats. 

D. Kan bara odlas i landets gynnsamma delar. 

 

Källa: Boken “Perenner” av Björn och Marie Hansson, (Norstedts, 2011)

Läs även:

Klätterrosor – 10 inspirerande idéer

Romantiska och härligt doftande klätterrosor kan göra underverk i trädgården. Här kommer 10 förslag på hur du kan använda dem!13 juli 2020 Sandra Holmes
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...