Så får du en fantastisk gräsmatta

Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite kärlek så ska du se att din gräsmatta kommer stormtrivas.


Våren närmar sig med stormsteg och det börjar klia i dina gröna fingrar. Du vill ta hand om din stackars gräsmatta som lidit under ett oförlåtande täcke av frost och snö hela vintern. Men nu är det dags för gräsmattan att vakna till liv igen. 

– Du bör först kratta mattan försiktigt. Även om den ser grå och död ut är det förnuftigt att vänta med hårdkrattningen tills den blivit ordentligt grön. Vårstäda gärna, men absolut ingen hårdkrattning. Man riskerar då att mattan blir gles då du rycker upp gräs som inte har ett etablerat rotsystem, säger gräsexperten Olle Berg.

Marika Jensen från Trädgård & Anläggning håller med:

– En ordentlig räfsning hjälper dessutom till att lufta gräsmattan. Detta kan göras så fort tjälen släppt, och har du fått lite fläckar kan du komplettera med gräsfrö på de ställena.

Gödning för gräsmattan

Marika Jensen tipsar också om bästa gödningen som hon anser bör utföras i ett jämnt lager för att det inte ska bli fläckar.

– Det finns bra gödselspridare, men de är dyra. Kasta ut gödningen själv så här: 

• Tänk inte att du ska mata höns, utan snarare skrämma bort de!

• Ha lika mycket i handen varje gång och gå lika många steg mellan varje kast.

• För mycket gödning på ett ställe ger en död fläck, medan för lite gödning på ett ställe ger ljusa fläckar i din i övrigt gröna gräsmatta.

• All gräsmattegödning är korttidsverkande, så gödning bör appliceras var 6:e till 8:e vecka.

• Gödning tränger undan ogräs och tillåter gräset att breda ut sig. Gödsla i samband med regn eller bevattning.

• Glöm inte att rensa bort ogräs om du har mycket av det – på så sätt får du en fantastisk gräsmatta.

Läs mer: 6 steg till vårfin gräsmatta

Gödsla bort mossan

Många lider av mossa i sin gräsmatta, och vet heller inte vad som är den bästa metoden för att göra bot på den. Olle Berg har koll: 

– Har du mossa i mattan, som till 80 procent beror på näringsbrist, ska du gödsla mattan med ett kombigödsel mot mossa, till exempel Stroller Plus Mossa eller Florovit Masterlawn Mossa. Det här ska du göra i april, maj, när marktemperaturen närmar sig sju plusgrader. Klipper matten gör du när gräset börjar växa, men de första klippningarna bör du ha gräsklipparen lite högre än normalt, cirka 10-15 millimeter.

Så undviker du mossa i gräsmattan 

• Se till att din gräsmatta blir så tät att ogräset inte kan gro i din matta.

• Gödsla regelbundet.

• Vattna vid behov.

• Klipp var fjärde dag, och inte för högt.

• Vertikalskär, stödså och dreja din matta en gång per säsong.

– En välgödslad matta får aldrig in mossa. Själv har jag de senaste 45 åren inte behövt använda något medel mot ogräs eller mossa, säger Olle Berg.

Läs mer: Så tar du hand om din gräsmatta under hösten

Strö ut kalk på gräsmattan

Det finns mossrivare att hyra om man vill skynda på att få en fin gräsmatta, men det innebär mycket jobb.

– För att minska på mossa kan du istället strö ut kalk som du köper hos vilken nästan vilken trädgårds- eller blomaffär som helst. Det arbetet ska utföras efter att växtsäsongen är slut, och vi som är lyckligt lottade att ha eldstad av någon form kan helt gratis gå ut i gräsmattan och strö askan som blir kvar efter eldning under hela hösten, vintern och våren, säger Marika Jensen.

Vatten ger fin matta

Det största misstaget många gör är att inte gödsla sin gräsmatta regelbundet. Den behöver också vattnas ordentligt om det är varmt och torrt, minst 25 millimeter varje gång, förklarar Olle.

 – För att få en fin gräsmatta krävs dels att du gödslar den tre till fyra gånger per säsong, samt ser till att den får rikligt med vatten en gång i veckan, om det inte kommer regn. Klipp mattan ofta, helst var fjärde dag med uppsamlare, om du har möjlighet. Det är viktigt att man bryr sig om sin gräsmatta, säger Olle Berg.

Marika Jensen uppmanar alla att inte underskatta vattningen när det kommer till gräsmattan. 

– Det är den absolut viktigaste detaljen för att få en fin gräsmatta. För att spara på vatten bör man vattna efter solnedgång så det blir minst avdunstning. Det funkar även före soluppgång. En ordentlig bevattning – som, enligt Marika, är ungefär 60 minuter bevattning jämnt över gräsmattan – två gånger per vecka räcker.

Läs mer: Mossproblem i gräsmattan

Cylinderklippare ger bäst resultat

Olle Berg anser att det absolut bästa klippresultatet nås om du använder en cylinderklippare, helst med vält och uppsamlare. Du kan även få en fin matta om du använder en vanlig välslipad rotorklippare, helst med uppsamlare.

– När du klipper bör klipphöjden vara inställd på 30-40 millimeter. Det är också bra om du har möjlighet att klippa gräsmattan var fjärde dag. Min rekommendation är att i första hand använda en el- eller motordriven cylinderklippare, i andra han en robotklippare och i tredje hand en rotorklippare, menar Olle Berg. 

Vanligt misstag med gräsmattan

Ett annat vanligt misstag enligt Marika Jensen, är att vi helt enkelt klipper gräsmattan för sällan.

– Det sliter på maskinen och det avklippta gräset ger döda fläckar om du inte räfsar noggrant.

Klipper du däremot ofta så kan man se det avklippta gräset som gödning.

Få tätare gräsmatta med dress

Gräsmattedress kan bidra till en tätare matta. Helst lägger du först på ett färdigt gräsmattedress som finns att köpa i 50-literssäckar. 10-15 millimeter tjockt är lämpligt.

Kratta sedan ut dressen med en lövkratta, samtidigt som du jämnar till ytan med dressen.

Stödså sedan, helst med Weibulls Extra Green, så att mattan blir tätare och konkurrerar ut klövern och ogräset.

Det allra bästa är om du hyr en vertikalskärare och vertikalskär mattan innan du stödsår och dressar den.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar