Foto: Istockphoto

Experttips inför poolbygget

Trädgård

Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Av: Anna Karlsson, 02 juli 2018

Hallå där Amanda Knutsson, kommunikatör på Folkpool. Jag ska bygga pool, vilken typ ska jag välja?

– Det flesta kunderna väljer en rektangulär pool med måtten 4 x 8, den är enkel att montera för hemmabyggaren och passar nästan alla tomter. Många som ska bygga helt eller delvis ovan mark väljer en durapool, alltså en pool som byggs av polystyrenblock. 

Behöver jag bygglov?
– Bygglov behövs aldrig för poolen, däremot behövs marklov i vissa kommuner. Marklov kan även behövas om du ändrar höjderna på tomten, till exempel vid en sluttningstomt. I vissa kommuner behövs bygglov för pooltak över en viss höjd. Säkrast är att ta kontakt med sin kommun.

Finns det andra regler jag måste ta hänsyn till? 
– Boverkets rekommendation om säkert överdrag är en viktig regel att följa. Här är pooltak och RIB-cover två populära alternativ.

Annons

Hur ska jag rengöra poolen?

– Valet av överdrag samt såklart omgivningarna påverkar vilket som är bästa valet för rengöring. För många räcker en vanlig pooldammsugare (som kan jämföras med en centraldammsugare), annars finns snabba och effektiva poolrobotar. 

Vad kostar det att bygga en pool? 

– Totalkostnaden påverkas av många faktorer, till exempel hur man utrustar poolen, därför är det alltid bäst att begära offert på just den pool man vill bygga från sin lokala återförsäljare. 

Vad blir driftkostnaden per år?

– Även här är det många faktorer som påverkar, inte minst val av överdrag. Men en generell uppskattning är cirka 3 500 kWh samt 1–2 000 kr kemikalier per år. Bra sätt att hålla driftskostnaden nere är frekvensstyrning av poolpumpen, invertervärmepump för uppvärmning samt pooltak som överdrag. Då kan energikostnaden mer än halveras. 

Amanda Knutsson, kommunikatör på Folkpool

02 juli 2018 Anna Karlsson
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så blir du av med brännässlorna

Trädgård Brännässlan trivs och breder ut sig där jorden är näringsrik. Begränsa framfarten men lämna gärna några nässlor kvar där du inte riskerar att brännas på den. Förutom att den är god i soppa och bra till gödselvatten är nässlan också värdväxt för flera fjärilsarter.

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...