Ernst Kirchsteiger: ”Jag evakuerar oregano och varvar ner med libbsticka”

När Ernst tar sommar i sin egen trädgård är det avkoppling som gäller – men han släpper också loss odlarglädjen för att få njuta av den godaste sommarmaten. Här tipsar han om örterna och grönsakerna han älskar mest och om hur han tillagar sin skörd.


För Ernst Kirchsteiger är det bästa med trädgården att bara kunna gå omkring i den och inte göra någonting. En fulländad dag går han och hustrun Ulla omkring och fixar i trädgården, lite var för sig men ändå tillsammans. De byter några ord, är tysta långa stunder, äter en enkel lunch ute och går inte in förrän i den blå timmen, när solen dalar.

– Aldrig är jag så nöjd som efter en sådan dag. I trädgården får vi tid till förtroliga samtal, och vi har tur som har ett gemensamt intresse för det som växer. Om det gör mig till en sentimental filosof är det okej, då är det väl sådan jag är.

Men alla som sett Ernst i tv vet att han gärna hugger i också: snickrar spaljéer eller fixar en ny sittplats lika gärna som han planterar. När han och Ulla köpte det gamla 1700-talshuset utanför Örebro för 30 år sedan fick de en trädgård med gamla krolliljor, äppelträd och stora lindar på köpet. En dag dök det upp en okänd växt som visade sig vara en spansk körvel.

– Jag sögs in i en helt ny värld! Jag lärde jag mig allt om kryddväxter och anlade en örtagård som fortfarande förser oss med örter en stor del av året.

Efter tjugo år i tv har Ernst fortfarande lika roligt. I år får vi som vanligt se honom sommarpyssla.
Foto: TV4/Cecilia Möller

Skönhet som skaver

I de vackert rostiga odlingslådorna där örterna växer blandar han in blommor och grönsaker, men han planterar gärna även ätbart bland rabattblommorna. Palmkål och kronärtskockor sätter han till exempel nära huset för att kunna njuta av deras vackra grafiska former på nära håll.

– De blir förmodligen uppätna där när de inte skyddas av kålnät – men då får det väl vara så! En trädgård ska inte vara pedantisk, tvärtom tycker jag om när det är lite rufsigt och tufsigt. Skönhet för mig är när trädgården har en dialog med naturen.

Därför har han slutat klippa de gamla äppelträden och ser dem i stället som två gamla äppeldamer som under försommaren står med blommigt sommarflor i hatten. De får stå och bara vara det de är – två gamla knotiga äppelträd. Om någon undrar över mossan i gräsmattan eller varför fänkålen får fröså sig lite här och där tar han det som en möjlighet att förmedla en historia.

– Något som till synes är perfekt kan vara vackert, men blir lätt ointressant. Jag vill hellre att det finns något som skaver, som gör att man måste tänka till.

Som när det plötsligt växer oregano i grusgången och han måste bestämma sig för om den ska få stå kvar eller evakueras.

Trädgården lär oss att vänta och drömma, säger Ernst.
Foto: Ernst Kirchsteiger

Läs också: Pernilla Månsson Colt låter ogräset vara: ”Jag har blivit lat”

Tålamodsprövande

Ernst Kirchsteiger betonar hur viktig han tycker att trädgården är för den nutida människan.

– Den lär oss att längta, ha förväntningar och drömma – helt enkelt tålamod. Det går inte att ryta åt en tulpan för att få den att blomma fortare, och den som planterar ett nytt äppelträd kan behöva vänta i tre år på den första frukten. Väntan är något vackert, vi behöver det som kontrast i vår tid när allt annat ska vara quick fix. Trädgården är inte fräck, ball eller läcker, den har en mer lågmäld skönhet som vi måste stillna för att upptäcka.

Det växer så det knakar i odlingsbäddarna. Ernst fyller på med ny jord och gödsel varje vår.
Foto: Ernst Kirchsteiger

Skånsk odlarglädje

Ernsts och Ullas nya sommarhus på Österlen gör honom närmast euforisk av odlarlycka. Att ha fått en trädgård som ligger i den mildaste delen av landet gjorde att han genast måste plantera barndomens valnötsträd.

– Vi har också ett enormt Bornholms­fikon, gigantiska lavendel, en fjärilsbuske som lockar insekter, liksom flera olika sorters rosor. Här kan jag släppa loss på ett nytt sätt!

Just nu är han väldigt mycket inne på prydnadsgräs.

– Kanske är det de skånska fälten som påverkat mig. Rörelse skapar dynamik, och saker som vinden ruskar runt i är spännande.

I år firar Ernst 20 år i tv med ännu en säsong av populära Sommar med Ernst.

– Det är hisnande att jag fått göra detta så länge nu, att jag får bli salig över en tussilago på bästa sändningstid. Hitte-på-pojken från Degerfors har blivit en hitte-på-gubbe, och jag har fortfarande lika roligt! Det känns faktiskt som om detta kan bli den bästa sommaren i mitt liv!

Ernsts sommar-recept

Foto: Istockphoto

Borlottoböna är vacker, god och mångsidig – och så växer den förbi mina 198 cm! God i soppor eller förvälld och inlagd i ättikslag. Det blir en given snackis på sommarbuffén.

Fänkål, och då är det främst dillen på kryddfänkål som jag använder. Den får gå ner i en fisksoppa men passar också till sill- och äggrätter. Fröna steker jag i olivolja och lägger på salladen eller har i ett hårt bröd.

Mangold är en annan vacker grönsak som växer så artigt att jag blir generad. Oftast använder jag den i pastasås. Steker både blad och stjälkar i olivolja, tillsätter ekologiska valnötter och rör ner lite parmesan eller västerbottensost. Och så äter vi den med en god pasta.

Libbsticka älskar jag! Libbsticka i pastavattnet gör att pastan får en grönare smak, men den är också fin till kyckling eller ugnsrostade grönsaker som potatis och morötter. Är man uppjagad kan man dricka ett lugnande te på den.

Kålrabbi är min barndoms grönsak, så vanlig i Österrike. En ovanjordisk kål som är lite skör i smaken. Jag picklar den gärna och har i stället för gurka på en leverpastejsmörgås.

Foto: Istockphoto

Gulbeta är snällare än rödbeta, dels i smaken men också för att den inte färgar ner hela salladen som rödbetan gör. Rosta den i ugn med olivolja och rosmarin eller skiva den tunt som råkost.

Tomat är kanske godast som färdkost eller som ädelstenar i en sallad. En gryta med tomater blir krämig, fyllig och ”gossig”. I vårt kök ersätter tomater och olivolja allt oftare grädde i maten.

Blommorna Ernst odlar i sommar

Jätteverbena och trädpion.
Foto: Istockphoto

Jätteverbena – för att jag älskar rörelsen, och fjärilarna som den drar till sig.

Trädpion – jag har drömt länge om den, och nu ska jag våga sätta en hemma i Örebro.

Muskatellsalvia.
Foto: Istockphoto

Muskatellsaliva – jag såg den lysa i månskenet hos Fridens pizzeria på Österlen och blev helt betagen. De har lovat att jag ska få plantor nu i vår.

Foto: Ernst Kirchsteiger

Ernsts tips för odlingslådan!

  • Om du gör egna lådor – gör dem inte för stora, du ska kunna nå från alla håll.
  • Blanda gärna grönsaker, kryddväxter och blommor – det blir oväntat vackert.
  • Här kan du föröka blommor som sedan flyttar ut i rabatterna, som gråludna lammöron, en av mina favoritväxter.
  • Väck liv i odlingslådan på våren med ny jord och gödsel. Jag använder kogödsel på säck eller brunnen hästgödsel från en gård i närheten. Inga konstigheter!

Ernst prydar omslaget av Vi i Villa nr 4, 2020.
Foto: TV4/Cecilia Möller

Om Ernst

Namn: Ernst Kirchsteiger.
Ålder: 62 år.
Familj: Hustrun Ulla, sönerna Ludvig och Sebastian.
Bor: I Örebro och på Österlen.
Aktuell: Med en ny säsong av Sommar med Ernst på TV4.

Läs också: Hemma hos Carola: ”Gud sa att jag skulle bo i ett slott” 

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar