Foto: Istockphoto

Elefantöra – 9 enkla saker att tänka på

Trädgård

Förutom sitt vackra utseende är krukväxten väldigt enkel att föröka. Vi listar 9 saker att tänka på för att lyckas med elefantöra!

Krukväxt – elefantöra

Parasollpilea (Pilea peperomioides) eller elefantöra som den kallas är en underbar krukväxt med sina stora runda blad och smala stjälkar. Växten kan bli uppåt 50 cm beroende på hur du klipper den. En växt som är enkel att sköta och enkel att föröka. Krukväxten är perfekt att ta sticklingar av – så se till att ha några krukor hemma som du kan ta med när du ska gå bort, istället för att köpa en dyr bukett! Vi har listat vad du behöver tänka på för att den ska må bra. 

 

Annons

Läs också: 10 lättskötta växter 

 

Så lyckas du med elefantöra 

Elefantöra kruka

Den största fördelen med elefantöra förutom att den är snygg och enkel att sköta är just att den är så enkel att dela. Genom en enda planta kan du fylla hela hemmet med grönska!

  • Elefantöra vill ha väldränerad jord som är torvbaserad. Man kan lägga lecakulor i botten på krukan så att den inte står blött.
  • Jorden kan hållas lite fuktig men aldrig blöt. Du kan med fördel låta jorden torka ut mellan vattningarna.
  • Tillsätt lite näring när du vattnar under sommarhalvåret. Varannan vecka är lagom.
  • Att ta sticklingar är ett enkelt sätt att inreda hemmet med mer grönska.
  • Elefantöra vill ha det svalt. Mellan 10-25 grader är bästa temperaturen. Vid svalare temperatur blir bladen större.
  • Placering: Det bästa läget är norr. Elefantöra trivs bäst i halvljus, den vill ha ljus men aldrig direkt solljus. Skulle du däremot märka att den inte verkar trivas så är det bäst att flytta på den. Oftast är det den enklaste lösningen för en ledsen växt.
  • Du kan forma din planta om du tycker att den skjutit iväg på höjden. Använd en sax och klipp av för att göra den kortare. Du kan också toppa med jämna mellanrum om du vill ha en buskigare planta. Det du har klippt bort kan du sedan ställa i vatten så att de rotar sig och vips så har du nya plantor.
  • För att få en fylligare planta kan man låta sidoskotten sitta kvar istället för att ta dem till sticklingar. Dessa sitter fast i moderplantan och kommer växa upp och tillföra bredd till din planta.
  • Tycker du att krukväxten blir lång och sned kan du stötta upp den med en blompinne!

 

Ta sticklingar av elefantöra 

Sticklingar elefantöra

Om du blev sugen på elefantöra så fråga runt i din umgängeskrets. Kanske någon du känner har krukväxten där hemma och gärna delar med sig? 

För att ta sticklingar så skär man av sidoskott intill stammen.  Sätt dem direkt i såjord eller vatten för att få rötter. Vänta med att ta sticklingar tills de är minst 8 cm så att de är starka och orkar växa vidare själva.

 

Läs också: Lista – här är krukväxterna som är giftiga för katter 

28 februari 2020
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så tar du sticklingar av pelargoner

Trädgård Få växter är så lätta att ta sticklingar av som just pelargoner. Det är också därför som många av våra gamla sorter ännu finns kvar eftersom vi har delat med oss av våra favoritsorter till släktingar och blomstervänner.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...