Foto: Istockphoto

Så eldar du säkert i trädgården

Trädgård

Majmånad är en av årets mest branddrabbade månader enligt statistisk från Trygg-Hansa. Här är allt du behöver tänka på när du eldar i trädgården. 

Av: Sara Åhlström, 28 april 2017

Valborg och våren är här! Men var försiktig i trädgården om du ska elda, de senaste veckorna har Smhi gått ut med flera varningar om att det råder stor risk för gräsbränder i vissa delar av landet.  

Enligt Trygg-Hansas statistik från 2016 var maj en av de mest branddrabbade månaderna, vad beror det på?
– Det ser ungefär lika ut varje år. Vi eldar trädgårdsavfall på tomten och vi tar fram grillen. Det gäller att vara försiktig om man eldar i trädgården. Elda långt från byggnader och annat brännbart. Ha vatten till hands. Vi har haft ett flertal bränder där grillen är boven i dramat. Det gäller både att man placerar den nära en husvägg eller annat brännbart och att man slänger grillkol i soporna, innan det slocknat helt, säger Håkan Franzèn, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Hur vet jag om det är en förhöjd risk för gräsbränder? 
– Om du ska elda är det viktigt att kontrollera med såväl SMHI som kommunen. Det finns information på respektives hemsidor. Där framgår tydligt vad som gäller. 

 

Annons

Läs även: Rädda igelkottarna på valborg

 

Ska man elda när det är en förhöjd risk för brand?
– Är det förbud mot att elda ska man absolut inte elda. Kör trädgårdsavfallet till deponicentral. Dessutom gör man då också klimatet en tjänst.

Varför ökar risken för bränder just under våren?
– Som jag ser det av två skäl. Dels så är vi mer aktiva ute och börjar röja och städa på våra tomter. Det brukar också infalla torrperioder under denna tid. Man har då två komponenter som är väldigt avgörande för att det tyvärr uppstår bränder. I flera fall blir resultatet av dessa ödesdigert med nedbrunna hus och skadade människor och djur. Sedan tror jag ibland att vi chansar också – vi inser att vi inte borde elda men gör det ändå. Det är besvärligare att köra avfallet till deponicentralen än att elda upp det på tomten.  

 

10 tips från experten – så eldar du rätt

1. Kontrollera på kommunens hemsida när det är tillåtet att elda, tänk på att både kommunen och räddningstjänsten kan utfärda tillfälliga eldningsförbud. Håll också koll på SMHI:s brandriskprognoser.

2. Om du ska elda en större brasa, till exempel en Valborgsbrasa, bör du informera brandförsvaret. Tänk också på att man måste söka polistillstånd om man ska elda på allmän mark.

3. Elda inte om det blåser stark vind – vinden kan antända byggnader och vegetation långt från elden. Elda inte heller i närheten av byggnader. Att elda i en plåttunna med tilluftsöppningar ger bra kontroll på elden.

4. Elda bara torrt trädgårdsavfall, aldrig fuktiga kvistar, blött gräs och våta löv eftersom det kan ge kraftig rökutveckling.

5. Tänk på att inte elda målat virke, gummi, plast och annat kan bilda giftig rök.

6. Elda inte allt trädgårdsavfall i samma hög, utan skapa mindre väl avgränsade högar. Vänd försiktigt på högarna innan du tänder elden för att kontrollera att inte igelkottar eller andra djur gömt sig där.

7. Se till att någon bevakar elden till dess att den är helt släckt. Släck den sista glöden med vatten eller jord.

8. Ha alltid släckutrustning, som vattenslang eller vattenhinkar, tillgängligt. För att skydda dig är det bra att ha grova handskar, spade och kratta tillgängligt.

9. Vattna ordentligt runt eldningsplatsen före och under eldningen. Elda om möjligt på en grusad yta istället för på gräsmattan, elda aldrig på berghällar.

10. Om elden sprider sig – ring 112 och gör vad du kan för att försöka släcka. Glöm inte att ”rädda, larma, släck” – i just den ordningen. 

Sara Åhlström
28 april 2017 Sara Åhlström
Annons
Annons
Mer om Trädgård

Så fixar du finaste blomkorgen

Trädgård Sätt ihop somrigt härlig syren, pion och allium, och överraska gästerna med en härlig sommardoft i en korg.

"Hur får vi bukt med slyn i trädgården?"

Trädgård Hjälp - hur får vi bukt med slyn? Här är expertens svar!

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har svaren du alltid har letat efter.

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du odlar utan jord.

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om...

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...