Ett drivhus på uteplatsen.
Ett drivhus på uteplatsen. Foto: iStockphoto

Driv upp plantor i drivhus

Trädgård

Ett drivhus, eller växthus, består av genomskinligt material som kan vara glas eller plast. I ett drivhus ska solljus få komma igenom utan att värmen släpps ut. Detta ger ett perfekt klimat som gör att du kan odla flera olika sorters plantor. 

 

Känner du dig sugen på att börja odla innan odlingssäsongen riktigt dragit igång ännu? I ett minidrivhus kan du odla sånt som behöver skördas regelbundet och som kräver lite längre odlingstid. Ett minidrivhus är perfekt för dig som gått i tankar på att börja odla och ägna dig åt växthusodling, men inte riktigt känner dig redo att ta det stora klivet fullt ut och köpa ett drivhus att ha utomhus. I ett minidrivhus drar du upp plantor från frön på kortare tid vilket effektiviserar och snabbar på odlingsprocessen. Du kan odla inomhus året runt och på vinterhalvåret när det inte går att odla utomhus.  

Annons

Varmt eller kallt?

En utmaning i ett drivhus är att få till rätt temperatur och klimat så att alla plantor trivs lika bra. I minidrivhus för inomhusodling finns det varianter med inbyggd värme från en värmeplatta som drivs av el. Visst finns det plantor som inte behöver extra värme för att gro, men å andra sidan finns det plantor som är känsliga för kyla och då krävs rätt värme för att du ska se resultat. När du odlar i minidrivhus är det också viktigt att du hela tiden ser efter dina plantor. Plantor kan skadas av att gro i ett klimat som är för kallt, men det finns givetvis plantor som kan komma till skada av att få för mycket sol och värme också. 

 

 

 

Prova på hur det känns

Att börja odla i drivhus kräver förkunskap så att man får alla olika moment att fungera. Genom att börja odla i ett minidrivhus kan du prova och känna efter hur det känns. Ett drivhus till trädgården är en helt annan typ av investering som kräver mer plats och som är förenat med en högre kostnad. 

Finns drivhus i olika storlekar

Det finns drivhus som är både små och stora. En del drivhus lämpar sig väl för balkongen, terassen eller verandan.

För den händige går det absolut att bygga sig ett eget drivhus, men det kan vara svårt att uppnå den sortens ventilation som krävs för att man inte ska råka ut för mögel. Genom att köpa ett färdigkonstruerat minidrivhus finns lösningar för ventilationen redan från början.

Drivhus och bygglov

När du ska bygga ett drivhus på tomten är det viktigt att du tar kontakt med kommunen och frågar vad som gäller för just det område där du bor. En avgörande faktor kan vara placeringen och var du tänker bygga drivhuset någonstans samt hur brett och högt det ska vara. Just därför krävs att du har en så klar bild som möjligt av hur drivhuset ska se ut innan du tar kontakt med kommunen. Om du behöver bygglov för drivhuset är det viktigt att du ansöker om det i god tid. 

Berätta även för dina grannar om dina framtida planer som trädgårdsmästare. Det är inte alls kul att behöva gå i luven på varandra, utan se till att alla är med på tåget innan du börjar bygga ditt drivhus.

 

 

Tips på hur du bekämpar djur och insekter i trädgården.

15 mars 2019
Annons
Mer om Trädgård

Peter Streijffert ute med ny bok: Odla i stan

Trädgård Odla i stan är Peter Streijfferts sjätte bok. Boken är en lägesrapport över gatuodling just nu - alla aspekter. Från fönstersmygen, via balkongodling till friland och stadsbruk. Den återspeglar författarens egen livsstil: odla och laga förstklassig men billig mat och ta ansvar för miljön.

Experttips inför poolbygget

Trädgård Sugen på att svalka dig i en egen pool i sommar? Vår expert vet vad du behöver tänka på inför poolbygget.

Annons

Ansa trädgården med rätt maskiner

Trädgård Är det verkligen nödvändigt med en robotgräsklippare? Hur ska jag bära mig åt för att ta hand om min gräsmatta? Marika Bernhardsson från Hornbach har...

Inglasat nöje – läsarnas underbara växthus

Trädgård Sugen på att bli med växthus? Gör som Vi i Villas läsare Sara, Annika och Fredrik – köp ett färdigt, eller bygg ett själv!

Så får du en fantastisk gräsmatta

Trädgård Att få en greenliknande gräsmatta kanske känns omöjligt, men faktum är att det är enklare än du tror. Kom igång tidigt på våren och avsätt tid och lite...

Odla utan jord – testa hydroponisk odling

Trädgård En önskan om färska kryddor och krispig sallad men brist på utrymme och traditionella odlingsmöjligheter? Testa hydroponisk odling som innebär att du...

Picotee Pink – årets pelargon 2018

Trädgård Den hortensialika Picotee Pink har utsetts till Årets pelargon 2018. Här tipsar trädgårdsmästaren som odlat fram juryns favorit om hur du tar hand om dina pelargoner.

Digitala trädgårdstrender

Trädgård VR-teknik som hjälper dig planera trädgården, en app där du bygger ditt eget växtbibliotek och prenumeration på nanoodling i hemmet. Här är de digitala...

Så lyckas du med chiliodlingen

Trädgård Hennes intresse för chili började med en försmak för inlagda jalapenos. Idag odlar hon 300 sorter i sitt växthus. Möt Kerstin Rosengren som nu släpper...