Olagligt att lämna din katt ensam under semestern

Ska du resa bort snart och tänker att katten klarar sig själv några dagar med lite mat och vatten? Då visste du kanske inte att det är olagligt. 


Många kattägare vet inte att det idag är olagligt att lämna sin katt ensam hemma utan tillsyn – om så bara för ett dygn. Det är ett krav att se till katten minst två gånger per dag och det är samma regler som gäller för både hundar och katter.

– Detta innebär att du ska se till att ordna tillsyn för din katt, exempelvis morgon och kväll, säger Monica Hellstaf, djurskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholm.

Tillsynen syftar bland annat till att du ska titta på hur katten mår, men det är även kopplat till den sociala kontakt som katter behöver – antingen från människor eller andra katter.

– Det handlar inte bara om att man ska titta på katten i fem minuter, utan ge den social kontakt och titta ordentligt på hur den mår, om den har skador, titta på klor, se om den äter och dricker ordentligt. Det ska konstateras att katten mår bra, säger Monica Hellstaf.

Skadade, dräktiga och äldre katter kan till och med behöva mer tillsyn än två gånger per dag.

– Man ska anpassa tillsynen utifrån hur katten mår. Upptäcker man till exempel att den inte mår bra ska man förstås vidta åtgärder därefter, säger Monica Hellstaf.

Samma regler gäller för både innekatter och utekatter, trots att många kanske inte tror det behöver även utekatter tittas till regelbundet.

– Ibland kan det vara svårt att se till utekatten, om den inte är på plats när man kommer. Men då får man försöka se till att kalla på katten, och kommer den inte får man försöka igen senare på dygnet, säger Monica Hellstaf.

Om du reser bort, kanske på semester under sommaren, är du alltså skyldig att se till att någon tittar till din katt två gånger per dag alternativt att den får bo på kattpensionat eller hos någon vän.

– Bryter man mot den här bestämmelsen kan Länsstyrelsen som tillsynsmyndighet gå vidare med det, söka kontakt med ägaren och om åtgärder inte vidtas kan Länsstyrelsen besluta om det eventuellt finns behov att omhänderta katten, säger Monica Hellstaf.

Misstänker du att en granne bryter mot lagen, kanske genom att bara ställa ut mat och vatten till sin utekatt då de åker på semester, finns det olika åtgärder.

– Jag tycker att du i första hand ska ta kontakt med grannen. Kanske har du missat när någon kommit och sett till katten. Förvissa dig om hur tillsynen ser ut genom att prata med grannen. Nästa steg är att kontakta Länsstyrelsen, eller polisen i akuta ärenden, säger Monica Hellstaf.

Gilla Vi i Villa på Facebook – få allt det senaste inom hem och trädgård

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar