Varning: Robotgräsklippare skadar igelkottarna!

Naturskyddsföreningen får in fler och fler anmälningar om igelkottar som dödats av robotgräsklippare. Så här undviker du att skada igelkottarna i trädgården!


Robotgräsklippare har blivit mer och mer vanligt och många låter den också gå under natten – men på grund av detta skadas också många igelkottar. Robotgräsklipparens vassa knivar kan antingen skada eller döda djuret.

– I samband med Naturskyddsföreningens stora igelkottsinventering 2014 fick vi flera rapporter om igelkottar som dödats av robotgräsklippare, och även i år har det uppmärksammats på flera håll eftersom robotgräsklippare blivit så vanliga, säger Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen. 

Igelkotten är fridlyst

Det taggiga djuret har varit fridlyst sedan 1972, vilket gör det extra viktigt att låta den leva ostört.

– Igelkotten är fridlyst och får inte fångas, skadas eller dödas. Många vill ha en igelkott i sin trädgård men den får inte flyttas. Däremot kan de komma självmant om man gör omgivningen trevlig för dem, till exempel med en trädgårdsdamm där de kan dricka, buskar att gömma sig under, en öppen kompost och en äng att hitta smådjur i, fortsätter Per Bengtson.

Vad ska man göra för att undvika att igelkotten inte skadas av gräsklipparen?

– Stäng av robotgräsklipparen på kvällen och natten. Igelkottarna är främst aktiva några timmar på kvällen efter klockan 18 och några timmar efter midnatt. Om man då kör robotgräsklipparen kan de skadas. De sover normalt hela dagarna så då kan man köra gräsklipparna utan fara för dem.

Slutligen vill biologen ge en uppmaning till alla med en robotgräsklippare där hemma.

– Stäng av robotgräsklipparna efter klockan 18 så skonas många igelkottar! Igelkottarna är underbara och viktiga djur som är trevliga att ha i vår närhet. De hjälper oss i trädgården genom att bland annat äta sniglar kan vara besvärliga i trädgården. 

Så undviker du att igelkottar skadas:

  • Stäng av robotgräsklipparen under natten.
  • Var uppmärksam när gräsklipparen går.
  • Hittar du en skadad igelkott? Kontakta din närmaste viltjour. 

 

Per Bengtson, biolog på Naturskyddsföreningen.

Vill du läsa fler artiklar som den här?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få våra erbjudanden – det är gratis!


Mest lästa artiklar